Tarihi mezarlıkta defineci talanı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarıyer’de Osmanlı döneminde Kilyos Kalesi’nde görev yapan askerlere ve onların ailelerine ait mezarlık bakımsızlıktan harabeye döndü. Devrilen mezar taşları, otların ve dökülen hafriyatın arasında kayboldu. Mezarlık definecilerin talanına uğradı.

Sarıyer’de Osmanlı döneminde Kilyos Kalesi’nde görev yapan askerlere ve onların ailelerine ait mezarlık bakımsızlıktan harabeye döndü. Çevre sakinleri mezar taşlarının birçoğunun çalındığını öne sürerken, mezar taşlarını inceleyen araştırmacı Nidayi Sevim, “Yeniçeri mezarları tespit ettik. Bizim burada kısaca yaptığımız incelemede buranın daha önce en az 100 mezar taşının bulunduğu bir kabristan olduğu apaçık ortada. Bir gerçek daha var ki, maalesef pek çok yerde karşılaştığımız gibi definecilerin burayı da köstebek yuvasına çevirmiş olması” dedi.

MEZARLIKTA 1800’LÜ YILLARDAN KALMA YENİÇERİ MEZARLARI VAR

Sarıyer’de Kilyos Kalesi’nin hemen karşısında bulunan ve 1800’lü yıllardan kaldığı tahmin edilen mezarlık ilgisizlik ve ihmal nedeniyle harabeye döndü. Kilyos Kalesi’nde görevli askerler ve ailelerine ait mezarların bulunduğu mezarlık define avcılarının da hedefi oldu. Kazı yapan definecilerin, yerlerinden sökerek rastgele yerlere attığı mezar taşları otların ve dökülen hafriyatların arasında kayboldu. Definecilerin talanına ve dökülen hafriyatlarla mezarların kaybolmasına tepki gösteren çevre sakinleri mezar taşlarının birçoğunun da çalındığını öne sürdü.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.