Kemal Aslan’dan Yeni Bir Şiir Kitabı: Matadore

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kemal Aslan, iki yıl aradan sonra yeni şiir kitabı Matadore’yi yayınladı.

Matadore, adlı şiir kitabı mümkünmüş gibi görünen imkânsızın kıyısındaki bir aşkı anlatıyor. İmkânsız aşkın kaynağının iki özne arasındaki fiziksel ve ruhsal farklılıklardan kaynaklandığına işaret eden kitapta özneler arası ilişkiden çok aşk nesnesi üzerinden imkânsızlığın yarattığı derin keder ve hüzün yer alıyor. Matadore, geleneksel ve modern şiirin olanakları çerçevesinde imgesel bir gerçekliğin sorgulanmasını içeriyor.

Kitapta eski kelimeler ile yazılan M’ye mukaddime (önsöz) ve M’ye hatime (son söz) ile Matadore’nin ikili ilişkilerdeki davranışları, ruhsal durumunu, bunun geçmişiyle bağlantısını anlatan uzun bir şiir yer alıyor. Bu bölümdeki dizeler günümüz Türkçesi ile yazılmış.

Kemal Aslan, 30 yıllık şiir yazma serüveninde Matadore adlı şiir kitabının kendisi açısından da farklı bir yolculuk olduğu görüşünde. Aslan, kitabıyla ilgili şunları söyledi:

“Bu kitapta Matadore üzerinden çağımızdaki ikili ilişkilerde öne çıkan içgüdü temelli tutkuların neden süreklilik kazanamadığını estetik bir yaklaşım çerçevesinde ele almaya çalıştım. Bu çerçevede ikili ilişkilerdeki günümüzde yaşanan yanılsama, iletişimsizlik, tutkunun arkadaşlığa evrilememesi, arzunun sınırlı düzeyde dile getirilmesi, empati kurulamaması gibi sorunlara imgesel gerçeklik bağlamında değindim. Ataerkil kültürün hegemonyasının kuşattığı bir dünyada var oluşunu gerçekleştirme arayışında olan bir kadını, yaşadıklarını aktarmaya çalıştım. Yer yer betimleyici, önyükleyici anlatımlar olsa da hayatın içindeki kopuklukları belirtmek için fragmanlar biçiminde yazmayı denedim.”

Kitabın kapağı ve illüstrasyonları da dikkat çekici. Grafik sanatçısı Polat CANPOLAT’ın her bölümün başına o şiirsel anlatıma uygun siyah-beyaz mürekkep tekniğiyle yaptığı görseller yer alıyor. Bu görseller kitabın imgesel gerçekliği ile uyumlu olarak yapılmış. Kitabın kapağı da görsel olarak oldukça etkileyici. 48 sayfa olarak Artshop yayınlarından çıkan Matadore adlı şiir kitabı kitapçılarda ve online satış ortamlarında bulunuyor.

Matadore, Kemal Aslan’ın 6’ıncı şiir kitabı. Aslan’ın Tarih Siz Aşk (1993) , Dilim İmla (1998), Yoksun (1998) Kimim (1998), Barbarlar Çağı (2021) adını taşıyan şiir kitapları yayımlanmıştı.

Kemal Aslan Hakkında

Kemal Aslan 1956’da İstanbul’da doğdu. İ.İ.T.İ.A Gaz.  Halk. İlş. Y. O.’dan 1977 yılında mezun oldu. 1978 yılında yaklaşık 8 ay Akşam Gazetesi’nde çalıştı. 1980-2011 yılları arasında TRT’de muhabir ve editör olarak çalıştı. 1994 yılından itibaren önce MİHA’da 1999-2010 yılları arasında Marmara İletişim Fakültesi’nde, 2011-2014 İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, 2015’te İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde, 2016’dan bu yana da Haliç Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalışıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.