Sarıyer’de 5 mahalle kırsal mahalle statüsüne alınıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Köyden mahalleye çevrilen Gümüşdere, Kısırkaya, Rumeli Feneri, Garipçe ve Uskumruköy, Sarıyer Belediye Meclisi’nin aldığı kararla “kırsal mahalle” statüsüne döndürülüyor. İlçe meclisinden geçen karar, İBB meclisinde de kabul edilirse bu mahalleler pek çok vergi muafiyetini yeniden kazanacak.

BEKİR BATU- ÖZEL DOSYA

Sarıyer’de 5 mahallede yaşayan on binlerce kişiyi doğrudan ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Büyükşehir Belediye Yasası‘nda 12 Kasım 2012 tarihinde yapılan bir düzenlemeyle köyden mahalleye çevrilen Sarıyer’deki 5 mahallenin statüsü yeniden değiştiriliyor. Mahalleye çevrilmesiyle birlikte emlak vergisi başta olmak üzere pek çok vergiden muafiyet ayrıcalıklarını yitiren mahalleler, Sarıyer Belediye Meclisi’nin aldığı sürpriz bir kararla kırsal mahalle adıyla yeniden ayrıcalıklı statüye kavuşabilecek.

KIRSAL MAHALLE KARARI İLÇE MECLİSİNDEN GEÇTİ

Sarıyer Belediye Meclisi’nin Aralık ayı oturumunda alınan karara göre; Sarıyer İlçesi, Gümüşdere, Kısırkaya, Rumelifeneri, Garipçe Mahallerinin tamamının, Uskumruköy Mahallesi’nin ise köy yerleşik alanını kapsayan bir kısmının Kırsal Mahalle olarak kabul edilmesi onaylandı. Sarıyer Belediye Meclisi’nden geçen kararla birlikte, bu mahallerde yaşayan ve özellikle tarımla uğraşan köylüler derin bir nefes almış oldu. Zekeriyaköy, Kilyos ve Demirciköy gibi semtler ise çoğunlukla gelir seviyesi yüksek vatandaşların yaşadığı semtler olması nedeniyle kapsam dışı bırakıldı. Yasal prosedür gereği ilçe meclisinin aldığı karar, en geç 90 gün içinde İBB meclisinde görüşülecek ve buradan da onay çıkarsa kırsal mahalle statüsü resmen hayata geçirilecek.

VERGİ MUAFİYETLİĞİ YENİDEN KAZANILACAK

15 Nisan 2021 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yönetmeliğinde, kırsal mahalle statüsü kazanan yerlerle ilgili verilecek muafiyetler detaylı bir şekilde açıklanıyor. Buna göre, emlak vergisi tamamen alınmazken, vergiye dahil bazı kalemlerde ise yüzde 50 oranında indirim yapılıyor. Kararın alınmasında, özellikle bölgedeki vatandaşlar ve muhtarlıklardan gelen yoğun talepler etkili oldu.

ERDOĞAN, VALİ YERLİKAYA’YA TALİMAT VERMİŞTİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa süre önce Kısırkaya’daki ev ziyareti dönüşü Gümüşdere’deki kahvehanede vatandaşlarla çay içmiş, köylülerin bu yöndeki taleplerini dinlemişti. İstanbul Valisi’ne telefon açan Erdoğan, söz konusu taleplerin dikkate alınarak Sarıyer Belediyesi’yle temasa geçilmesini ve kırsal mahalle statüsü kararının hemen alınması talimatını vermişti.

İŞTE KIRSAL MAHALLE OLMASIN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.