İstinye-Çubuklu Arabalı Vapur Hattı’nda Gişe ve Hareket Görevlisi olarak çalışan Hüsna Nermin Akıncı ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Sarıyer Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Şehir Hatları’nın 14 yıllık kadın emektarı Akıncı, “İşimi çok severek yapıyorum. Kadınların istedikleri her işte çok başarılı olabileceğine inanıyorum” diye konuştu.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1971’de doğdum ve doğma-büyüme İstanbul’un incisi İstinye’de yaşıyorum. Evliyim ve 2 çocuğum var. Şehir Hatları ailesine 2005 yılında dahil oldum ve 14 yıldır Emirgan, Kabataş, Bebek, Beşiktaş ve Sarıyer iskelelerinde çalıştım. Yaklaşık 2 senedir de İstinye-Çubuklu Arabalı Vapur İskelesi’nde Gişe ve Hareket Görevlisi olarak çalışıyorum. Ben daha önce öğretmenlik yaptım. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Ön Lisans mezunuyum. Açık Öğretim’de Sosyoloji Bölümü ve ardından 2 yıl da Sosyal Hizmetler Bölümü’nü bitirdim. Bu bölümlerin hepsini toplumda beni daha güçlü kılsın ve insanlarla diyalogumda bana bir şeyler katsın diye okudum.
İstinye- Çubuklu Arabalı Vapur İskelesi gişesinde bir gününüz nasıl geçiyor?
Arabalı vapura binecek olan araçların cinsine göre ücretini talep ediyor ve biletlerini oluşturup veriyorum. Fişini kestikten sonra alana gönderdiğimiz araçlar gemi gelince geçiş yapıyor. Araçsız binecek olan yolcuların da kontrollerini sağlıyorum. Yani eğer akbili yoksa yardımcı oluyor ve el bileti şeklinde biletlerini veriyoruz. Vardiyalı sistemle çalışıyorum. 4 gün çalışıyor 2 gün izin yapıyorum. İstinye-Çubuklu Arabalı Vapur iskelesinde gişe sabah 6:20’de açılıyor.
Sizi gişede gören yolcuların tepkisi genellikle nasıl oluyor?
Erkek yolcular gişede bir kadın görünce çok şaşırıyorlar. Önce “Abi, bir bilet alabilir miyim” diyenler oluyor. Kadın yolcularımızdan ise çok güzel dönüşler alıyorum. “Çok iyi yapmışsınız. Böyle sizi görmek bizi de gururlandırıyor” diyorlar. Şehir Hatları’nda çalışan toplamda 6 kadın var.
Gişede çalışırken kullandığınız siyah eldivenleriniz oldukça dikkat çekiyor. Peki, nedir bu eldivenlerinizin sırrı?
Evet, siyah eldivenlerim herkesin oldukça dikkatini çekiyor. Gişeye yaklaşan araçlara “dur” işareti yapınca “Aaa, zenci birisi çalışıyor” diyenler de oluyor. Sonra kadın çalışan görünce şaşırmaya devam ediyorlar. Gün boyunca parayla çok uğraştığımız için hijyen sağlaması için kullanıyorum.
Peki, bu hatta İstinye’den yolcuların tepkileri nasıl?
İstinye-Çubuklu Arabalı Vapur Hattı’ndaki seferlerimiz İstinye’den yolcularımızın da ilgisini çekiyor. Yolcu kapasitemiz gün içerisinde 1000’in üzerinde oluyor. Boğaz hatlarındaki diğer iskelelere göre burada 15-20 dakika arayla Şehir Hatları’nın daha yoğun hizmeti olduğu için tercih ediyorlar.
Şehir Hatları ailesinde çalışmak sizin için nasıl bir duygudur?
1851’ de kurulmuş olan Şirket-i Hayriye’den günümüze kadar gelen Şehir Hatları büyük güzel bir ailedir. Ayrıca Şehir Hatları’nda denizle iç içe olmak da ayrı bir keyiftir. Ben İstinye-Çubuklu Arabalı Vapur İskelesi’nin yaş olarak da en kıdemli çalışanı olduğumdan “Nermin ablası” yım. İşin içinde 14 yıllık bir emek olunca çalıştığınız yerde ikinci bir aile ortamı oluşuyor. Yolcularımızı bir arkadaş ve dost olarak görüyoruz. Onları önemsediğimizi hissettirdiğimiz anda mutlu oluyorlar. İnşallah Şehir Hatları’nın Boğaz hatlarında keyifli yolculuk yapıyorlardır. Bizler her zaman güler yüzümüzle onları karşılayıp iyi bir şekilde onları yolcu etmek ve tekrar karşılamak üzere görevimizin başındayız. Umarız güzel bir hizmet veriyoruzdur. Şehir Hatları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ailesinde olmak çok güzel bir duygudur. İşimi çok severek yapıyorum. Eğer bir insan yaptığı işi severek yapıyorsa her halükarda o zorluklara göğüs gerebiliyor. İşini keyifle yapıyorsan o zaman karşındaki de mutlu oluyor.
Ailenizden ve çevrenizden destek görüyor musunuz?
Evet, eşim çalışmam konusunda her zaman beni desteklemiştir. Ailem de çok yardımcı olmuştur. Çocuklarımın büyütülmesinde ve okula gönderilmesinde annemin çok desteği vardır. Ona her zaman minnet borçluyum.
Kadın emekçilerin toplumdaki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kadınlarımız toplumda her zaman büyük bir yere sahiptir. Emek olarak bakarsak da aile içerisinde ve iş hayatında gerçekten çok fazla emekleri var. Ama bunu yeterince yansıtıyorlar mı ve bu toplumda görünüyor mu düşündürücüdür. Kadın gerçekten toplumda bir yerlere gelmeye uğraşıyor çabalıyor ama önü ne kadar açılıyor?Ailesine destek olan tüm kadınlarımızı takdir ediyorum. Kadınların sayıca çok olmadığı bir ortamda da kadın emekçi görmek kendi adıma beni gururlandırıyor. Çünkü kadınların her türlü ortamda kendi başarısını gösterebileceğine de kanıt oluyor.
Peki, hayallerindeki işe kavuşmak isteyen kadınlara öneriniz ne olur?
Azimle bir hedef belirleyip ona doğru adım attıkça ulaşamayacakları hiçbir şey yoktur. Yeter ki “Ben yapabilirim” desin. Hakem, kaptan, makinist, kepçe operatörü, otobüs şoförü ve daha sayabileceğimiz pek çok işte bir erkekle aynı seviyede çalışarak görevini başarıyla yapabilen kadınlar var. Ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. Özellikle kadınların çalışma hayatlarında kendilerini göstermelerini istiyorum. Toplumda bizim de büyük bir yerimiz olduğunu artık kabullenmeleri gerekiyor.
Gazetemiz aracılığıyla okuyucularımıza bir mesajınız var mı?
Şehir Hatları’nın Boğaz seferlerini çok iyi kullanmalarını tavsiye ediyorum. Avrupa ve Anadolu Yakası’nda tüm paralel hatlarında keyifle yolculuk etsinler. Denizle ve martılarla iç içe olmak çok güzeldir. Güneşin ışıltısını denizde görmek mutluluk vericidir. Özellikle İstanbul’da yaşayıp da bir kez bile deniz ulaşımını kullanmayanlara hafta sonlarını keyifli hale getirecek yolcuklar yapmalarını öneririm.