Ayakkabı Modellerini Tanıyor musunuz?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ayakkabılarda onlarca model bulunuyor, her birinin vadettikleri, fonksiyonları, tasarımları diğerlerinden farklı görünüyor. Peki siz modelleri yeterince tanıyor musunuz?

En sevilen ayakkabı modellerini sizler için tanımlıyoruz. İşte ayakkabı modelleri ve onları diğerlerinden ayıran özellikleri:

En Çok Karıştırılan Ayakkabı Modelleri

Stiletto: Şık ayakkabılar denince ilk akla gelen modeller olan stilettolar, yüksek topuklarla eş tutuluyor. Oysa, her topuklu ayakkabı stiletto anlamına gelmiyor. İnce topuklu olan, boyu 8-8.5 cm kadar yüksek ayakkabılar bu ismin karşılığı oluyor. İlk zamanlar gece ayakkabısı olarak kullanılsa da günümüzde hem gece hem de gündüz giyilebiliyor. Stilettoların ön kısmı, daha kapalı olan, parmakları örten modelleri daha olgun kadınlar için uygun görülüyor. Parmak ayrımlarını hafifçe gösteren, daha kısa alternatifler ise genç kadınların tercihi oluyor.

Platform Topuklu Ayakkabı: Dolgu topuk ayakkabı olarak da bilinen modellerin tabanı normal ayakkabılardan daha yüksek oluyor. Bazı çeşitlerde tüm taban aynı boysa tasarlanırken bazılarında topuk kısmı daha da yüksek olabiliyor. Platform topuklarda tek ve kesintisiz bir taban olması gerekmiyor, kimi ayakkabılarda ön ve arka kısımlarda iki parça halinde platform, yüksek tabanlar bulunabiliyor.

Apartman Topuklu Ayakkabı: Dolgu topuk modellerin, tüm tabanında tek bir parça halinde topuk kullanılması anlamına geliyor. Genellikle hasır ayakkabılarda tercih edilen apartman topuklarda, yerden oldukça yüksek ökçeler tercih ediliyor.

Yazlık Ayakkabı Seçenekleri

Sandalet: Tabanın ana iskeleti oluşturduğu üst kısma veya ayak bileğine kayışlarla, iple bağlanan ayakkabılara sandalet adı veriliyor. Bağcıklar gladyatör adı verilen modellerde dize kadar çıkabiliyor. Hem kadın hem de erkek sandalet modelleri, yaz aylarında kullanıcıların vazgeçilmezi oluyor.

Terlik: Ayakların topuk kısmına bağlanmayan açık modeller terlik adını alıyor. Ayak parmakları bir bant veya sabo tipi terliklerde kapalı yarım saya ile örtülüyor. Terliklerde genellikle en hafif, köpük materyaller kullanılarak konfor sağlanıyor.

Spor Ayakkabı Modelleri

Koşu ayakkabısı: Koşmak için özel tasarlanan kadın ve erkek koşu ayakkabısı modelleri, taban ve saya özellikleriyle sıradan spor ayakkabılardan ayrılıyor. Koşarken, kaslar daha gergin bir pozisyon alıyor ve sert hareketlerle adımlar ardı ardına atılıyor. Koşu ayakkabıları, sağladıkları özel orta taban destekleriyle, sert adımlarla oluşan şok enerjisini hafifletiyor ve sakatlanmaların önüne geçiyor.

Yürüyüş ayakkabısı: Yürüyüş ayakkabıları, yürürken ayaklara gerekli desteği vermek için özel tasarlanıyor. Modellerin ön kısımları sıradan spor ayakkabılardan biraz daha geniş oluyor. Böylelikle, yürürken açılan tarak kemiği sıkışmadan rahat rahat yürüyüş yapılabiliyor. Yürüyüş için tasarlanan yazlık ayakkabı alternatiflerinde hava alan özel paneller de kendine yer buluyor.

Kışlık Ayakkabıları Ayırt Edelim

Postallar: Asker botu olarak da bilinen postallar, ayakları korumak üzerine tasarlandığı için ayak bileğini bir karış üste kadar sarıyor. Sayadan ayakkabının boğazına kadar uzanan bağcıklar sayesinde postal ayağa sıkıca oturuyor. Tabanı düz olan postallarda günümüzde bağcıklar dekoratif olarak kullanılıyor, giyme çıkarma işlemi için genellikle yanda fermuar yer alıyor.

Çizme: Dize veya dizden daha da yukarı uzanan ayakkabılara çizme adı veriyor. Genellikle fermuar yardımıyla giyilen modeller, topuklu veya topuksuz alternatifler bulunduruyor. Bir ayakkabının çizme olabilmesi için şüphesiz, en az dize kadar uzun olması gerekiyor.

Bootie: Bilek seviyesinde veya biraz daha uzun olan yarım botlara bootie adı veriliyor. Topuklu veya topuksuz olabilen bootie modelleri kadınlar için tasarlanıyor.

Kovboy çizmesi: Sivri burunlu, genellikle deriden imal edilen, yaka kısmında yuvarlatılmış ve ters “v” görünümü sunan, bootieden uzun çizmeden daha kısa olan modeller kovboy çizmesi adıyla anılıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.