Muzipo Kids: “Sarıyer’de hareket başlasın!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin ilk “çocuk hareket üssü” olan Muzipo Kids, kurulduğu günden bu yana çocukların yaşamına dokunarak onlara hareketli ve sağlıklı bir yaşam kazandırıyor. Muzipo Kids Sarıyer Merkezi’nin Kurucusu Melek Hajiyeva ve Eğitim Danışmanı Hilal Fidan kapılarını gazetemize açarak çocukların yaşamına neler kattıklarını ve çalışmalarını anlattı.

18 aydan 12 yaşa kadar çocukların hareket edebileceği alanlar yaratmak, toplumda erken yaşta egzersizin ve oyunun önem ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla hizmet veren Muzipo Kids Sarıyer kapılarını Nisan ayında açtı. Çocuk gelişimini çok boyutlu bir bütün olarak ele alan Muzipo, hareket eğitimleriyle çocukların fiziksel gelişimine katkıda bulunuyor. Muzipo Kids Sarıyer Tarabya Merkezi’nin Kurucusu Melek Hajiyeva ve Eğitim Danışmanı Hilal Fidan, Sarıyer Gazetesi’ni misafir ederek sorularımızı yanıtladı.

Hilal Fidan – Muzipo Kids Eğitim Danışmanı

Muzipo Kids’in hedefleri nelerdir?

Muzipo Kids her şeyden önce 18 aydan 12 yaşa kadar çocukların hareket etmeleri, ekran bağımlılığından kurtulmaları ve yaşamın içinde daha sağlıklı yer almaları için tasarlanmış bir hareket üssü… Kendimizi okul olarak tanımlamıyoruz. Çünkü okul eğitiminin yanı sıra bizde aktivitelere katılan çocuklar da var. Muzipo Kids olarak 65 ilde ve 2 ülkede merkezlerimiz var. Çocuklarımız için çalıştığımız okul öncesi ve beden eğitimi olarak iki grup öğretmenimiz var. Okul öncesi öğretmenlerimiz çocukların öğrenerek ve oynayarak öğrenmelerini, atölyelerdeki sistemimizde ise hareket ederek duyusal oyunlara katılımlarını sağlıyoruz. Burada amacımız çocuklara beden eğitimini verebilmek ve dengeyi onlara anlatarak bedenlerini doğru kullanmalarını sağlayabilmektir.

Muzipo Kids’in genelden yerele indiğimizde Sarıyer’de hedefleri nelerdir?

Aslında Türkiye genelindeki hedeflerle Sarıyer’deki hedeflerimiz arasında çok büyük bir farklılık yok. Sonuçta biz hiçbir zaman kendimizi okullara alternatif ya da onlara ortak olarak görmüyoruz. Okuluna devam eden çocuklar da bizim öğrencimiz olabilir ve okul sonrasında bizim programlarımıza katılabilirler. Her Cumartesi atölye gruplarımıza katılabilirler. Burada amaç her şeyden önce çocuklara hareket alışkanlığı kazandırmak ve beden eğitimidir. Atölye gruplarımızda da oyunla öğretmeyi hedefliyoruz.

Melek Hajiyeva – Muzipo Kids Sarıyer Tarabya Merkezi Kurucusu

Buradaki kapasite ve haftalık işleyişinizden bize kısaca bahseder misiniz?

Muzipo Kids Sarıyer Tarabya şubemizde haftanın 5 günü sabah 09:00’dan akşam 18:00’e kadar, Cumartesi de yarım gün olarak atölyeler yapıyoruz. 18 Aydan 12 yaşa kadar spor dersleri ve atölyelerimiz var. Hafta sonları 18 aydan 6 yaşa kadar çocuklarla o hafta için belirlenen konu ile etkinlikler yapıyoruz. Müstakil bir binada yer alıyoruz. 4 sınıf odamız ve bahçemiz var. Hedeflediğimiz kontenjanımız 150 kişi ama şu anda 2 öğretmenimiz olduğu için yaklaşık 60-70 kişilik bir kontenjanımız var. İlerleyen süreçte 4 öğretmen ile 150 kişiye kadar çıkmayı planlıyoruz.

Buraya gelen çocukların talepleri genelde ne oluyor?

Genellikle gelenler 18 aydan 3 yaşa kadar çocuklar oluyor. 3 yaşın altındaki çocuklar ebeveynleriyle katılıyorlar. 45 dakika etkinlik alanımızda duyusal ve sanatsal çalışmaların, ritim derslerinin yer aldığı, ince motor gelişimini destekleyen atölyeler yapıyorlar. Devamındaki 45 dakika da spor alanımızda temel jimnastik, el-göz koordinasyon, denge, parkurlar, dans, kaba motor çalışmaları yapılıyor. Çocuklarımızın özellikle sosyalleşmesinin yanı sıra dil ve kas gelişimleri için katılanlar oluyor. Ebeveynsiz olarak yarım gün katılan 3-6 yaş grubumuz da var. Onlarla da aynı şekilde atölye ve spor alanımızda toplam 4 saat etkinlikler yapıyoruz.

Peki, “hareketin” bir çocuğun yaşamındaki önemini nasıl gözlemliyorsunuz?

Çocukların kas ve dil gelişimi 6 yaşa kadar devam ediyor. Muzipo Kids’in çocukların bu gelişimine çok büyük bir etkisi oluyor. Nisan ayında kapılarımızı açtık ve sadece 1 ay içinde bile büyük bir değişim sağlayan çocuklar gördük. Kasları çok zayıf olduğu için parkurları zor tamamlayan çocukların sonrasında hareketleri arttı. Bu etki elbette 3-4 ay sonra daha fazla oluyor. Biz de bu gelişimleri gördükçe yaptığımız işin ne kadar faydalı olabildiğini görüyoruz.

Özellikle pandemi döneminde çocuklar hareketsiz kaldı. Bu sürecin gözlemlediğiniz dezavantajları neler oldu?

Evet, bize gelen çocukların çoğu 2-3 yaşında ve onları sürekli evde vakit geçiren pandemi dönemi çocukları olarak tanımlayabiliriz. Bu çocuklarda dil gelişimi ve akranlarıyla olan sosyalleşmeleri pandemiden önceki çocuklara baktığımızda daha yavaş gelişmiş. Pandemiden dolayı evde geçen hareketsizlik bir yana hijyen konusunda da aileleri ister istemez hassas davrandı. Dolayısıyla çocuklarda dokunma hassasiyeti de oluştu. Biz burada toprağa, kuma dokunma anlamında duyusal etkinlikler da yapıyoruz. Bir şeye dokunmanın ne kadar özel olduğunu ve onlardaki gelişimi de görüyoruz. Özellikle pandemiden sonra Muzipo Kids olarak elimizden geldiği kadar bu çocukların gelişimini destekleyen çalışmalar yapıyoruz.

MUZİPO KİDS

Adres: Tarabya Jale Sokak No: 2 Sarıyer/İstanbul

Tel: 0544 190 02 34

e-posta: istanbulsariyer@muzipo.com

www.muzipo.com

instagram: muzipokidssariyer

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.