Gelecek Partisi Sarıyer’den kahvaltılı toplantı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelecek Partisi Sarıyer İlçe Başkanlığı tarafından Sarıyer yerel basınına kahvaltı düzenlendi. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekonomist Kerim Rota’nın da katıldığı toplantıda Sarıyer’in ve ülkenin meseleleri konuşuldu.

Kireçburnu’daki Vilayetler Evi’nde düzenlenen kahvaltıda Gelecek Partisi’nin Sarıyer için oluşturduğu vizyonlarından ve hedeflerinden bahsedildi. Konuşmalarda Türkiye’nin ekonomisi ve Sarıyer gündemine ait konulara da değinildi. Basın kahvaltı sonrasında yerel basın mensuplarına Ahmet Davutoğlu’nun “Duruş: Gençlerle Yüz Yüze” adlı kitabı hediye edildi. Basın kahvaltısına Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, Yerel Yönetimler Çevre ve Şehircilik Başkanı Halide Bahar Sezer, Araştırma ve Geliştirme Başkanı Selçuk Koçak, Gelecek Partisi Sarıyer İlçe Başkanı Erhan Vergili, Sarıyer Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Bekir Batu, Sarıyer Gazetesi Haber Müdürü Rukiye Ay, Sarıyer Gazetesi Muhabiri Gizem Doğan ve yerel basın mensupları katıldı.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota şöyle konuştu; “15 Haziran 2020’de “Ekonomide Gelecek Modeli” diye kendi modelimizi ortaya koyduk. Türkiye’nin tekrar üretim ekonomisine dönmesi, tarımda Türkiye’nin nasıl destekleneceği, iş gücü piyasası reformunu ve vergi reformunu ortaya koyduk, asgari ücretten verginin nasıl kaldırılacağı ve bu kaynağın nereden bulunacağı ilgili bütün bunları bu modelde açıkladık. Aslında bu kadar kapsamlı bir ekonomi modelini şu ana kadar yazılı olarak açıklandığı bir parti olmadı. 1 Kasım 2020’de kongre yaptık, 9 Kasım 2020’de Gelecek Partisi İnsan Hakları Başkanı Serap Yazıcı’yla güçlendirilmiş parlementer sisteminde 45 sayfalık yazılı dokümantasyon koyduk. Bütün siyasi partilere gittik ve bunun detaylarını aktardık. Siyasetin finansmanı ve siyasetin etiği ile ilgili olarak da bu sene başında dokümantasyonumuzu ortaya koyduk. Bu Kasım ayında hukukla ilgili ve yargı reformuyla ilgili dokümantasyonu ortaya koyacağız. “Ekonomide Gelecek Modeli”’ne bakarsanız orada çok kritik bazı noktalar var. Özellikle tarım konusunda ve işsizlik konusunda çeşitli çözüm önerileri var. Türkiye’nin vergi gelirinin artması için kayıt dışıyla mücadele vermemiz lazım. İnşallah dokümanlarımızı daha da zenginleştireceğiz seçime kadar.

“Biz cumhurbaşkanının partisiz olması gerektiğini savunan bir anlayıştayız”

Türkiye’de yeni siyasi oluşumu ortaya çıkaran ilk parti Gelecek Partisi’dir. Gelecek Partisi kurulduktan sonra şu anda ismini bileceğiniz 7-8 parti kuruldu. O cesaret kıvılcımını Ahmet Davutoğlu yaktı. Türkiye’de bundan sonra diyaloğun önemsendiği, tek adam rejiminin sorgulandığı bir dönemin olması gerektiğini düşünenlerdeniz. Türkiye’de yapılan anketler ile toplumun %50-%50 ortadan kutuplaşmış vaziyette. Türkiye’de tek bir soruda hiç kutuplaşma yok, %65’e %35 çıkıyor anketlerde. O soruda şu “Cumhurbaşkanı partili mi olsun partisiz mi olsun?” Cumhurbaşkanı partili olsun diyen %35, partisiz olsun diyenler %65. Biz cumhurbaşkanının partisiz olması gerektiğini savunan bir anlayıştayız. Bu anlayıştaki partilerle daha yakın olmamız kaçınılmaz.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük finansal skandalıdır”

“128 milyar dolar nerede?” skandalı Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük finansal skandalıdır. Bu iş mutlaka mahkemeye yansır ve sorumluları ceza alır. Çünkü bunun arkasında sadece bir dövizin fiyatını baskılamak için devletin döviz satması yok, yetkisiz döviz satışı da var. Merkez Bankası’nın şeffaf olmayan yöntemlerle kapı arkası dediğimiz yöntemlerle ve kendi genelgelerini ve kendi kanunlarını çiğneyerek verdiği kararlar var. Dolayısıyla Merkez Bankası yöneticilerinin bu konu için mahkemeye çıkacağından hiçbir kuşkum yok.”

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota’nın ekonomi değerlendirmelerini şu şekilde dile getirdi;

“Türkiye ihracatçılarından 30-40 milyar dolar döviz satın alarak bir yere gidiyor. Eski rezervleri aynı seviyeye getirmemiz için 4- 5 seneye ihtiyacımız var. Negatif değer faiz politikasına tekrar girdik, 2020 Nisan ayı ile Ağustos ayında da girmiştik. Sonu felaket olmuştu. Ekonomi Bakanı, Merkez Bankası’nı koltuğundan etmişti. Türkiye bir ödemeler krizine girmişti. Son iki aydır tekrar bu noktaya evriliyoruz gibi görünüyor yani enflasyon çok daha yukarıdayken faizlerde aşağı tutulacak. Bu politika devam edildiği sürece doların daha yukarı çıkması kaçınılmaz. Bu politikaya 2-3 ay daha devam edebileceklerini düşünmüyorum. O politika 5-6 ay sürebilmişti ama 128 milyar dolar satılmıştı. Şimdi satılabilecek bir döviz yok. Bu politikaya 2-3 daha devam edilemeyeceğini ve sonunda çöpe atılacağını düşünüyorum. Bu 2-3 ay kritik tabi. Türk Lirası en değersiz seviyesinde 1994’den bu yana. Normal şartlarda Türkiye, Brezilya kadar iyi yönetilseydi, ki Brezilya çok iyi yönetilen bir ülke değil. Ama iyi bir merkez bankası var. Eğer Türkiye, Brezilya kadar iyi yönetilseydi doların 6,5 lira civarında olması gerekiyordu. Doların 10 lirayı görmesi bir günlük iştir. Bir açıklama yapılır zaten 9,5 olan 10 lira olur. Doların etkisinin azaltılması içinde ithalatın azalması lazım ama enerji ithalatçısı bir ülke için bu çok mümkün değil. Türkiye’nin kurlardaki değer kaybının önüne geçmesi ve kur oynamalarının önüne geçmesi lazım. Bugün hükümet istifa etse, Merkez Bankası toptan görevden alınsa zaten kurlardaki %10-15-20 gibi bir değer kazanır. Türk Lirası hemen değer kazanır.”

Rota sözlerine şöyle devam etti; “Gelecek Partisi olarak iktidara gelirsek yapacağımız ilk üç şey; Öncelikle piyasaya güven verecek bazı adımların atılması lazım. Merkez Bankası’nın baştan sonra görevden alacaksınız. İçerisinde liyakatli, aklı başında insanları koyup, Türkiye’nin enflasyonuna gerçek bir mücadeleyi başladığını ve buna uygun olarak devletin yapılacağını söyleyeceksiniz. Bunun dışında mali politikalarda asgari ücretten vergiyi kaldırması lazım. Vergiyi kaldırıp bunu da işverenin üzerinden değil, devletin üzerinden finans edilmesi lazım. Biz şunu önereceğiz; 5 senelik iktidarın sonunda bu vergi istisnaların toplamı vergi gelirlerinin %5’ini aşmayacak. Kayıt dışına çok ağır cezalar getirilmesi ama bunu yaparken de işverenlerin SGK primlerine indirim yapılarak bu emek politikası dokümanda olan şeyler.”

Gelecek Partisi Sarıyer İlçe Başkanı Erhan Vergili; “Biz Gelecek Partisi olarak yerel ve genel iktidarda biz şunu taahhüt ediyoruz; ilçe başkanlığı olarak yerel belediyede Gelecek Partisi iktidar olursa meclis kadrosuna girmiş olan tüm siyasi partilerin temsilcilerinden birer tanesini başkan yardımcısı yapacağız. Sarıyer’de ne yapılması gerektiği ile alakalı evet imar meselemiz var, burada hemfikiriz. Çözümü ile alakalı şu an hali hazırda olan tüm meclis bu işten sorumludur. Hangi partiye oy verdiğiniz bir önemi yok, sonuçta sıkıntı ortaksa o meclise giren temsilcilerinde derdidir. Mülkiyetle alakalı biz bu çözümü meclis içerisinde tüm siyasiler ile ortak çalışmak. Biz milletimize ve halkımıza çalışmaya talibiz. Bizim Sarıyer’e ne yapmamız gerekiyor? Bu kadar yollar, barajlar, köprüler yapılıyorken tarihimizi kenara atmamak gerektiğinden dolayı Kültür Bakanlığı ile Sarıyer Belediyesi’nin ortak çalışması gerçekleştirerek o mirasların ayağa kalması gerekiyor. Sonrasında bu mirasları ayağa kaldırdıktan sonra okulunu tamamlamış, istihdam manasında oralarda Kültür Bakanlığı’na ait sosyal tesisler yapılarak istihdam sağlamış olacak. Sarıyer Belediyesi’nin akıllı binaya taşınmasından sonra boşaltılmış mülklerin restoran, yurt, konaklama alanlarını tahsis etmemiz gerekiyor. Sarıyer’de 9 tane üniversite var, işsizlik dışında konaklama sıkıntısı var. Sarıyer imara kapalı.İmara açıp bu sefer görsel bozukluğa, özünü koruyamayacağımızdan dolayı yüksek binalar yapılamayacak. Yerinde küçük onarımlarla boşaltılmış olan binaların yurtsa yurt, sosyal tesise sosyal tesis haline çevrilirse iş imkanı açılabilir. Sarıyer’in bir balıkçılar çarşısı mevcut değil. Sarıyer’i özüne kavuşturmak gerekiyor. Ben yeni yüzyılda artık siyasi konjonktürün ve siyasi partilerin değişime vaktinin geldiğini düşünüyorum. Gelecek Partisi olarak bir vaatten bahsetmek istiyorum, Dallas’ta, Kocataş’ta, Sarıdağ’da seyir terasları yapılabilir. Biz Sarıyer’in bir ucundan diğer mahallesine yapılabilir bir proje hayata geçirmek istiyoruz. Seyir teraslarını yaparak teleferik sistemlerini kurarak ve sosyal tesisler bünyesi adı altında iş imkanını çözümünü ve turist akımının Sarıyer’e bağlamayı hedefliyoruz. Uskumruköy’de hayvancılık bir zamanlar çok meşhurdu. Betonlaşma arttıkça Uskumruköy’de hayvancılık yapanlar arsalarını satarak o işi bırakıyorlar. Gümüşdere şu an büyük tehlike içerisinde tarımla ilgileniyor ama şu an orada da ciddi bir sıkıntı var. İnşaat furyasının başladığı ve ya yerlerinin artık kapatılmaya başlandığı haberleri geliyor. Bu çok büyük bir kayıptır. Biz Gelecek Partisi olarak aslını inkar etmeksizin hem yeni geleceklerin ufkuna hem de aslını özünü koruyarak elimizden ne geliyorsa yapacağız.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.