Adı Emirgan ile özdeşleşen efsane Muhtar Baki Kızgınkaya’nın ölümü herkesi üzdü. Kızgınkaya, henüz 1.5 yaşındayken babasını kaybetmiş, annesinin de başkasıyla evlenmesiyle teyzesi tarafından büyütülmüştü. İşte adı hep kalbimizde yaşayacak Kızgınkaya hakkında bilinmeyenler;
Baki Kızgınkaya… O, boğazın güzel semti Emirgan’ın ününe ün katan efsane muhtarıydı. Dile kolay 25 yıl boyunca muhtarlık yaptı. Öncesinde Sakıp Sabancı Ailesi‘nin uzun yıllar özel fotoğrafçılığını yapmıştı. Erzincanlı bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’a gelmiş, nice zorluklar yaşadıktan sonra kendi hayatını kurarak Emirgan‘a yerleşmişti. Onun hayatı aslında büyük acılarla doluydu, ancak o hep güler yüzüyle insanların hafızalarında kalacak. Emirgan’da halkın sevgisini kazanarak 3 dönem muhtarlık yapmıştı. Tam bir İstanbul beyefendisiydi, taktığı pabyon ve Çınaraltı’nda zaman zaman vatandaşlara duyuru yapmak için kullandığı megafon ile ünlenmişti. Öyle ki pabyonlu muhtar diye de ulusal gazetelerde haberlere konu olmuştu.
SABRİYE HANIMLA TAM 63 YIL
Emirgân’a 25 yıl muhtarlık yapıp, papyonuyla semtin simgesi haline gelen Baki Kızgınkaya, eşi Sabriye Hanım’la evliliğinin 63 yılını geride bıraktı. Son seçimden sonra Balıkesir Akçay‘a yerleşmişti. Sabah Gazetesi’nde çalışırken pek çok kez haberlerini yapmıştım. Rahmetli Sakıp Sabancı’nın ölümünden sonra onun adını yaşatmak için birlikte imza kampanyası başlatıp boğazdaki caddeye SAKIP SABANCI CADDESİ adının verilmesini sağlamıştık. Çınaraltı’nda hazırladığımız dilekçeyi orada bulunan vatandaşlara imzalatmış, sonra bu imza kampanyasını SABAH‘ta haber olarak yazıp, kampanyayı tüm Türkiye’ye duyurmuş, ilçe ve Büyükşehir Belediye Meclisi’ni harekete geçirmiştik. Böylece Baltalimanı‘dan İstinye Tokmak Burnu’na kadar olan caddenin ismi Sakıp Sabancı Caddesi gelmişti.
Akçay’dan her Emirgan’a gelişinde fırsat buldukça hep birlikte kahvaltıda buluşup uzun uzun sohbet ederdik. Akçay’da da kendisini ziyaret etmiştim. En son yaklaşık 10 gün önce telefonla beni aramış, bir süre sohbet etmiştik. Telefon hatlarının azizliğine uğramış, ses ara sıra gidip gelmişti.
YETİM KALDI, TEYZESİ BAKTI
Henüz çocuk yaştayken hayatı acılara sahne olmuştu. 1930’da Erzincan’da doğan Baki Kızgınkaya 1.5 yaşında babasını kaybetti. Bir yıl sonra da annesi başka biriyle evlenince ona teyzesi sahip çıktı. Erzincan Ortaokulu ikinci sınıfta okurken öğretmeniyle tartışınca okuldan atıldı. Askerliğini bitirip Erzincan’a döndüğünde, teyzesinin bozulan maddi durumu nedeniyle memleketini terk edip 23 yaşında İstanbul’a geldi.
2.5 yıl Balat Köprübaşı Durağı’ndaki Mustafa’nın Kahvesi’nde gündüzleri çaycılık yapıp geceleri temizleme karşılığında kahvede kaldı. Daha sonra pirinç fabrikasında hamallık yaptı ama rahatsızlanınca bıraktı. Beyoğlu’nda çalışmaya başladığı bir fotoğraf stüdyosunda mesleği öğrenip fotoğrafçılık yapmaya başladı. Babasının ölümü üzerine evlenip İstanbul’a yerleşen annesiyle karşılaşıp barıştı.
EŞİNİ KAÇIRARAK EVLENDİ
1958’de âşık olduğu Sabriye Hanım’ı ailesi vermeyince kaçırıp, annesinin Bostancı’daki evine götürdü. 11 Mayıs 1958’de aile içinde yapılan bir törenle evlendi. Evliliğin ikinci yılı Canan, dördüncü yılı Cahit, altıncı yılı da Erdal doğdu. 1985’te Emirgân Muhtarı seçildi. Son girdiği seçimi kaybedince Balıkesir Akçay’a yerleşti. Koyu Galatasaraylı olan Baki Kızgınkaya’nın Erdal ve Cahit isminde 2 oğlu ve Canan Takımoğlu adın da kızı vardı.
Emirgan artık yetim… Emirgan artık Baki Abisiz… Emirgan pabyonlu muhtarını, bir İstanbul Beyefendisini kaybetti. Acımız büyük… Güle güle Baki Abi… Mekanın cennet olsun… Seni asla unutmayacağız….
Sabriye teyze annemin çok yakın arkadaşı, haberi alınca hepimiz çok üzüldük. Baki abiye Allahtan rahmet diliyorum. Tam bir istanbul beyefendisiydi kendisi baki bey gibi insanlar çok zor yetişiyor günümüzde emirgan büyük bir değerini kaybetti
Allah gani gani rahmet eylesin, severdik baki dedeyi bize çok katkısı yardımı dokundu zamanında
Baki beyi uzun süredir tanıyorum, emirganın en renkli yüzlerinden biri kendisi. Vefat haberine üzüldüm, Allah sevenlerine sabır versin
Emirganımızın göz bebeği baki abi ruhun şad olsun.