Sarıyer’in Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı tanıtıldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarıyer Belediyesi ve İstanbul Enerji AŞ işbirliğiyle hazırlanan, sürdürülebilir enerji kullanımı ve iklim eylemi konularında belirlenmiş hedefleri içeren Sarıyer Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) lansmanı yapıldı.

İklim krizi ile mücadele etmek, enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kullanımına teşvik etmek, sera gazı emisyonlarını azaltma gibi hedeflerle yola çıkan İstanbul Enerji ve Sarıyer Belediyesi’nin hazırladığı Sarıyer Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı lansmanı Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Lansmanda konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, BREEAM Sertifikalı Ana Hizmet Binası ile 8 bin 618 ağaç dikimine eş değer karbon salımı tasarrufu sağladıklarını belirterek Avrupa Birliği Belediye Başkanları İklim ve Enerji Sözleşmesi’nin imza sürecinin başladığını söyledi. Sözleşme ile Sarıyer ilçesine ait sera gazı emisyon değerinin 2050 yılına kadar %80 azaltılması hedefleniyor.

SARIYER’İ ÇEVRESEL RİKSLERE KARŞI KORUMALIYIZ

Lansmanın açılış konuşmasını yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç şunları söyledi; “Göreve ilk geldiğimizde hazırladığımız Sarıyer Kalkınma Eylem Planı yerel yönetimler bazında hazırlanan ilk kalkınma eylem planıydı. İçerisinde bulunan 210 hedefin ilk maddesi şu an içerisinde bulunduğumuz bu kültür merkezini de kapsayan yeşil, akıllı ve engelsiz belediye hizmet binası idi. BREEAM sertifikası sahibi yapı sayesinde 477.905,41 kilogram karbon salımı tasarrufu sağlandı. Bu rakam 8.618 adet ağaç dikimine eş değerdir. Değişen yaşam şartları, gelişen teknoloji, nüfus yapısı, güncel ve uzun vadeli sorunlar dolayısıyla görevimizin 3.dönemi başında Sarıyer Kalkınma Eylem Planımızı güncelledik. Güncellenen kalkınma eylem planımızın “çevre” başlığı altında belirlenen ilk hedefi “Sarıyer İklim Eylem Planı Hazırlanması” idi. Bugün bir hedefi daha gerçekleştirmenin, planlama ile çalışmanın bir karşılığını daha almış oluyoruz. Sarıyer, resmi 350 bin, günlük 1 milyonu aşan nüfusuyla, ormanları, denizi, dereleri, köyleri, tabiat varlıkları ile eşsiz bir ilçe. İklim değişikliği ile mücadelede sorumluluğumuzun çok daha büyük olduğunun farkındayız. Sarıyer’i yatırımlarla geliştirirken bir yandan da çevresel risklere karşı korumak için büyük çaba gösteriyoruz.”

SARIYER’DE SERA GAZI EMİSYONU 1.2 MİLYON KARBONDİOKSİTE EŞDEĞER

İstanbul Enerji AŞ.’nin çalışma alanları hakkında bilgi veren sunumuyla konuşmasına başlayan Enerji Yönetimi Proje Müdürü Ersin Aydın, “SECAP sürecinde çok kısa sürede çok fazla belediye ile çalışmalarımızı yürüttük. 12 farklı belediye ile bu sürece devam ediyoruz. Eğitimle hazırlık sürecini işlevsel hale getiriyoruz. Emisyon azaltımı için mevcut durumu görmemiz gerekiyor ki buna ilişkin kriterleri belirleyelim. Veri toplama bu aşamada çok önemli. Ulaşım, sabit enerji ve atık kategorisinde bütün emisyon miktarlarını belirliyoruz. Şubat 2023’te yine burada genel müdürümüz ve belediye başkanımızın protokol imzalaması ile Sarıyer’de bu projeye başladık. Sarıyer’de sera gazı emisyonunun 1.2 milyon karbondioksit eşdeğeri olduğunu tespit ettik. Yüzde 77’sinin sabit enerjiden, yüzde 18’i ulaşım ve yüzde 5’inin ise atıklardan oluştuğunu gördük” dedi.

SECAP EV ÖDEVLERİMİZİ ORTAYA ÇIKARTIYOR

İstanbul Enerji AŞ. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, “Dünyayı bozarak ne hale getirdik. Bu çalışmalar hepimizin bir taraftan tutarak tekrar yaşanabilir bir çevre için sistematik bir şekilde yapmamız gereken ev ödevlerini ortaya çıkartıyor. SECAP, mega bir sistemi nasıl harap ederek, yaşanması riskli bir hale getirdiğimizi gösteriyor. Sarıyer Belediyesi tarafından hazırlanan ve yapmamız gereken sorumlulukları anlatıyor. Sarıyer Belediyesi sınırları içinde bulunan her bireyin, her kurumun, her ticari organizasyonun yapması gerekenleri içeriyor. Bundan on yıl sonra her yeni yapılan bina kendi enerjisini üretecek. Her çatıda ges olacak. Evlerde klimalar yerine ısı pompaları kullanılacak. Dünyayı bu kadar çok bozma ve kirletme hürriyetimizin olmadığı bu tarz çalışmalar ortaya konuyor. O yüzden bu kılavuz hakikaten çok önemli” şeklinde konuştu.

DOĞADAKİ BOZULMA BİR GÜNDE OLMADI

Sarıyer olarak 7 ay yoğun bir emek vererek çalıştıklarını ve 104 sayfalık raporu hazırladıklarını ifade eden Sarıyer Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Ali Güneş, yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “İklim değişikliğinin olağan seyrinin dışına çıkarak gerçekleşmeye başlaması karbon salımında önemli pay sahibi olan ülkeleri önlem alma konusunda harekete geçirmiştir. . Bir araya gelen ülkeler bu duruma önlem almak adına birbirini takip eden kararlar almışlardır. Tarih sırasıyla 1992 yılında başlayan Rio konferansı, sonrası Kyoto protokolü ve en son 2015 yılında ortaya çıkan,2016 da kabul gören, ülkemizde de 2021 yılında TBMM’de kabul edilen Paris antlaşması ile bir yol haritası belirlenmiştir. 1900’lü yılların başından itibaren sanayideki gelişmeler ile birlikte atmosferimiz maalesef doğal döngüsünü kaybetmiştir. Bu durumun geri dönülemez bir tahribata dönüşmemesi için “Dünya çapında Karbon sıfır “hedefli seferberlik oluşturmamız gerekiyor. İlk yapılacak işlerin başında en önemli karbon yutağı olan ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi kaçınılmaz olmalıdır. Herkesin kendi ölçeğinde üzerine düşeni yapma zorunluluğu bulunuyor. Bizde Sarıyer olarak raporumuzda da paylaştığımız gibi bugünü milat kabul ederek uzun, sabırlı ve zahmetli bir yolculuğa başlıyoruz. Sarıyer’in sanayi tesislerinden oluşmaması ve Belgrad ormanı gibi doğal orman varlığı büyük bir avantaj. Doğadaki bozulma 1 günde olmadı, bu gidişatı durdurabilmek için topluca yeniden davranışlarımızdaki “sorumlu ve sınırlı değişikliklerle” denetlenebilir ve ölçülebilir sonuçlarla bozulma süreci gibi bir iyileşme süreci yaşayacağımız muhakkak.”

Ya kaynakları tükenmiş bir dünya ya da yeşil bir gelecek sloganıyla yola çıkılarak hazırlanan Sarıyer Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) tanıtım toplantısına İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, CHP İstanbul İl Başkan Vekili Mehmet Arslan, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Kubat, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, İstanbul Enerji AŞ yöneticileri, Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ve Sarıyerliler katıldı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.