İstinye’de İETT’ye verilen parseldeki, 28 binanın arsaları hak sahiplerine satılacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarıyer Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bekir Batu‘nun dün kaleme aldığı “İstinye’de 83 dönüm arazi İETT’ye verilecek” başlıklı haber ilçe gündemini sarstı. İBB’nin, mülkiyeti kendisine ait olan İstinye’deki 388 ada 26-36 nolu parselleri İETT’ye verecek olması bu parseller üzerindeki binaların geleceğini gündeme taşıdı. Sarıyer Gazetesi üzerinde yüzlerce kişinin yaşadığı 26 nolu parseldeki 28 binanın ve burada yaşayan vatandaşların merak ettiği o soruların cevabını araştırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı oturumunda Sarıyer İstinye ile ilgili çok önemli bir karar aldı. Taş Ocağı Mevkii olarak bilinen ve Sarıyer Belediyesi Ferahevler Şantiyesi olarak da kullanılan 388 ada 26-36 nolu parseller İETT Peron Alanı olarak İETT’ye tahsis edildi. Toplamı 82 bin 960 metrekarelik arazide, içinde mahalle sakinlerinin de yaşadığı 40 bina bulunuyor. İBB’nin kendi mülkiyetindeki parselleri İETT’ye verecek olması bu parseller üzerinde evleri bulunan vatandaşları endişelendirdi. 36 nolu parseldeki binalar Sarıyer Belediyesi şantiyesi olduğu için gözler 26 numaralı parsele ve üzerindeki 28 binaya çevrildi. Halen yüzlerce kişinin yaşadığı bu binaların kaderi merak konusu olurken, Sarıyer Gazetesi bu konuda vatandaşların yüreğine su serpecek detayları açıklıyor.

28 BİNANIN BULUNDUĞU ARAZİ ÜZERİNDEKİ HAK SAHİPLERİNE SATILACAK

388 ada 26 parselde bulunan 28 binanın üzerinde kurulu olduğu alan, bu binalarda yaşayan hak sahiplerine satılacak. Dolayısıyla bu parseldeki binaların yıkılması ya da tahliye edilmesi söz konusu değil. Çünkü belediye seçiminden önce 19 Şubat 2024 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçen kararla 388 ada 26 parseldeki binaların bulunduğu arazinin hak sahiplerine satılması yönünde karar çıkmıştı. Sarıyer’de satılması yönünde karar alınan 91 adet İBB parseli içinde İstinye’deki 26 nolu parsel de yer alıyor. Bu nedenle 28 binada yaşayan vatandaşlar gerekli müracaatları yapmaları halinde tapularını alabilecek. Söz konusu binaların dışında kalan alanlar ise İETT’ye devredilecek, İETT burayı duvarlarla çevirerek istediği şekilde kullanabilecek.

İŞTE 26 PARSELİ KURTARAN 19 ŞUBAT 2024 TARİHLİ İBB MECLİS KARARI

247 Nolu Karar Metni :İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.02.2024 tarihli birleşiminde 2024/229 sayı ile komisyonumuza intikal eden Emlak Şube Müdürlüğü’nün 12.02.2024 tarih 275184 sayılı yazısında;

BAŞKANLIK MAKAMINA

“İlgi: 21.11.2023 tarihli 173376 sayılı Sarıyer Belediye Başkanlığına ait yazı.

İlgi yazı ile, Sarıyer Belediyesine yapılan dilekçe başvuruları ve Meclis Önergelerinde belirtilen, Sarıyer İlçesinde bulunan yazıda belirtilen 10 adet mahalle ve mülkiyetimizde bulunan taşınmazlardaki, mülkiyet sorununun çözülmesi için üzerinde yaşayan hak sahiplerine tapu verilmesine ilişkin taleplerin değerlendirilmesi talep edilmiştir, söz konusu talebe istinaden 11.12.2023 tarihli yazımız ile 75 adet parsel satış talebi için meclise gönderilmiştir. Buna ilave olarak hissedarı olduğumuz 16 adet parsel daha eklenmesi talep edilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Belediye Meclisi’nin görev ve yetkileri başlığını taşıyan 18. maddesinin (e) bendi uyarınca; “Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmaza kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması halinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar vermek” yetkisi Belediye Meclisine verilmiştir.

Bu itibarla ekli listede detayları belirtilen Belediyemiz mülkiyetindeki taşınmazların, sadece üzerinde binası olan hak sahiplerine; 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 45. maddesi, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. maddesi, 3194 sayılı İmar Kanunun 17. maddesi gereği satışı hususunda 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinin (e) bendi uyarınca karar alınmak üzere yazımız ve eki dosyanın Belediye Meclisine havalesini olurlarınıza arz ederim denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ: Teklif komisyonlarımızca incelenmiş olup, talep eki listede bilgileri yer alan ve Satış yetkisi talep edilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki;

            Sarıyer İlçesi, Maden Mahallesi, 1638 ada, 3 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, Mirgün Mahallesi, 1815 ada, 5 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, Mirgün Mahallesi, 1815 ada, 6 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, Mirgün Mahallesi, 1815 ada, 7 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, Mirgün Mahallesi, 1815 ada, 8 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, Mirgün Mahallesi, 1824 ada, 2 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, Tarabya Mahallesi, 434 ada, 17 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, Tarabya Mahallesi, 435 ada, 29 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, Çayırbaşı Mahallesi, 10716 ada, 8 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, Çayırbaşı Mahallesi, 10708 ada, 7 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, İstinye Mahallesi, 388 ada, 26 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, İstinye Mahallesi, 388 ada, 28 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi,  İstinye Mahallesi, 1742 ada, 2 parselin,

            Sarıyer İlçesi, İstinye Mahallesi, 388 ada, 30 parseldeki belediye hissesinin,

            Sarıyer İlçesi, Maden Mahallesi, 1638 ada, 6 parselin,

            Sarıyer İlçesi, Çayırbaşı Mahallesi, 10708 ada, 8 parselde kayıtlı İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki taşınmazların/hisselerinin, sadece üzerinde binası olan veya binası daha önce yıkılan hak sahiplerine satış yetkisiyle sınırlı olarak satış yetkisi verilmesi, satış işlemlerinin ilgili mevzuatında satın alma hakkı veren hak sahipliğine ilişkin belgeleri temin edilerek yine ilgili mevzuatında belirtilen satış usulleri çerçevesinde yapılması, satış bedelinin tamamını peşin ödeyemeyen hak sahiplerine satış bedeli bakiyesi için tapu kayıtlarına kanuni ipotek tesis edilerek tapu devri yapılabilmesi, bu karar kapsamında tapu alan hak sahiplerinin tapu kayıtlarına tapularını 5 yıl süreyle üçüncü kişilere devir edememesi yönünde devir yasağı konulması, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. maddesi, 3194 sayılı İmar Kanunun 17. maddesi, 775 sayılı Gecekondu Kanunu, 2981 sayılı İmar Affı Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinin (e) bendi uyarınca Komisyonlarımızca uygun görülmüştür.

Meclisimizin onayına arz olunur.”

Şeklinde hazırlanan Hukuk – Altyapı, Mesken ve Emlak Komisyonları müşterek raporu; İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin 8. Seçim Dönemi 5. Toplantı Yılı, Şubat Ayı Toplantılarının 19 Şubat 2024 tarihli 3. birleşiminde okunarak, yapılan işaretle oylama neticesinde raporun aynen ve Oybirliği ile kabulü kararlaştırılmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.