necla-yazici-bebek-sahili-gekader-etkinligi
0:26

Necla Kaptan, İstanbul Boğazı’nda plastik atık topladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geri Dönüşüm ve Kazanımcılar Derneği (GEKADER) üyeleri, Bebek sahilinde farkındalık yaratmak için plastik atık topladı. Deniz kirliliğine dikkat çekmek için düzenlenen çok anlamlı etkinlikte Rumelikavağı’nda 50 yıldır balıkçılık yaparak yaşamını denizden kazanan ve denize olan tutkusuyla tanınan Necla Yazıcı da yer aldı.

Bebek İskelesi’nde bir araya gelen Geri Dönüşüm ve Kazanımcılar Derneği (GEKADER), Derinlere Saygı Dalış Topluluğu ve Denizde Arama Kurtarma ekipleri, Türkiye’nin 50 yıllık ilk resmi belgeli ticari balıkçısı Rumelikavağı’nın sevilen ismi Necla Yazıcı, iki tekneyle İstanbul Boğazı’na açıldı. GEKADER üyeleri denizin kıyı kesimlerindeki atık plastikleri toplayarak bunları karaya çıkararak sergiledi. Deniz kirliliğine sebep olan plastik atıkları toplanarak hem doğanın hem de denizin güzelleşmesi hedeflendi. Toplanan atıkların arasında leğenler, yağ ile şampuan şişeleri ve kullanılmayan ağlar dikkati çekti. Çok sayıda plastik şişe atığı da denizden çıkarıldı. Bebek Parkı’nda tekne ile denize atılan plastikleri toplanarak GEKADER’e geri dönüşüm tesislerine göndermek üzere teslim edildi.

DENİZ KIYI TEMİZLİĞİ ETKİNLİĞİ DİKKAT ÇEKTİ

Havanın güzel olmasını fırsat bilen İstanbullular, Bebek sahilinde gerçekleştirilen etkinliğe oldukça ilgi gösterdi. Denizden çıkarılan atıkları gören vatandaşlar farkındalık yaratan bu gibi etkinliklerin artarak devam etmesini dilediler. Doğayı koruyan ve aynı zamanda ülke ekonomisine büyük katma değer sunan geri dönüşüm derneklerinden biri olan GEKADER’in, çevreyi koruma ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediği deniz kıyı temizliği etkinliği 3 kuşaktır ve 50 yıldır ekmeğini Rumeli Kavağı’nda denizden çıkaran Necla Kaptan ile renklendi. Necla Kaptan, etkinliğe yanından hiç ayırmadığı torunlarıyla katıldı.

“TOPLADIĞIM ATIKLARI TEKNEMDE BİRİKTİRİYORUM”

Topladığı atıkları kendi teknesinde biriktirdiğini söyleyen 50 yıllık balıkçı Necla Yazıcı, “50 yıldır denizin içindeyim ve balıkçılık yapıyorum. Denize olan tutkumu herkes bilir. Farkındalık oluşturmak için GEKADER’in öncülüğünde plastikleri denizden topladık ve geri dönüşüme kazandırdık. Denize atılmış olan plastikleri toplayacağız. Zaten sürekli topladığım attıkları teknemde biriktiriyorum. Geri dönüşüm olarak belediyeye veriyorum plastikleri. Ben denize aşık, tutkun biri olarak yıllardır bu işi gerçekleştiriyorum zaten. Farkındalık oluşturmak için birlikte hareket ettik. Herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“HER GÜN 10 KAMYONLUK PLASTİK ATIK DENİZE BIRAKILIYOR”

GEKADER’den yapılan dikkat çeken açıklamada, “Her gün en az 10 kamyonluk plastik atığı denizlerimize bırakıyoruz! Bu da denizlere her gün binlerce tonluk bir yük ve kirlilik getiriyor. Bunlar denizdeki canlılar başta olmak üzere su altındaki hayatı tehdit ediyor. İlgili kurumlarca bu plastikler toplanıyor ve bunlar geri dönüşüm tesislerine gönderilerek kullanıma yeniden kazandırılıyor. Geçtiğimiz yıl Marmara Denizi’nde 610 tona yakın plastik toplandı. Toplanan plastikler bir dizi işlemlere tabii tutularak gündelik yaşantımızda kullandığımız, ceket, oturma takımı, gömlek, ayakkabı tabanı gibi eşyalara dönüşüyor” ifadelerine yer verildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.