Sarıyer Mahalleler Birliği’nden basın toplantısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarıyer Mahalleler Birliği, uzun yıllardır çözüme kavuşturmaya çalıştıkları mülkiyet sorunlarını ele almak için Kazımkarabekirpaşa Mahallesi Semt Evi’nde düzenledikleri toplantıda yerel basınla bir araya geldi.

Sarıyer Mahalleler Birliği, Sarıyer’de uzun yıllardan bu yana “yerleşimlerin mülkiyet” ve “hukuki güvence” sorunlarının çözüme kavuşturulması için sürdürdükleri mücadelenin tüm detaylarını düzenledikleri toplantıda yerel basınla paylaştı. Sarıyer Mahalleler Birliği temsilcilerinin yer aldığı toplantıya Sarıyer Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Bekir Batu, Haber Müdürü Rukiye Ay, Muhabir Gizem Doğan ve yerel basın mensupları katıldı. Sarıyer’in mahallelerinde mülkiyet sorunları yaşayan vatandaşların seslerini duyurmak için süreci gerekli tüm mecralara taşıyan Sarıyer Mahalleler Birliği’nin gönüllü hukukçusu Avukat Erbay Yucak düzenlenen toplantıda detaylı açıklamalarda bulundu. Sarıyer Mahalleler Birliği temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Yucak, konuyla ilgili tüm detayları katılımcılara hazırladıkları slayt sunumuyla da aktardı.

“16 YILDIR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Sarıyer Mahalleler Birliği’nin gönüllü hukukçusu Av. Erbay Yucak şunları söyledi:

“16 yıldır Sarıyer Mahalleler Birliği ile mülkiyet meselesi çözümü hususunda çalışıyoruz. Bugün sizleri toplantıya davet etmemizin sebebi bu 16 yıldır devam eden süreç bir aşamaya geldi. Bu aşamaya dair sizler de bütün gelişmeleri takip ettiniz, haber yaptınız. Sizin aracılığınızla Sarıyer kamuoyuna ve vatandaşlara ne olup bittiği konusunda daha doğru bilgilendirme gerçekleşmesi için bu toplantıyı gerçekleştirdik.”

“TAPU SÜRECİ BİTMİŞ GİBİ ALGILANMIŞ”

“Hatırlarsanız mevcut belediye başkanı Şükrü Genç seçilmeden önceki dönemde Sarıyer Mahalleler Birliği mülkiyet sorununun çözülmesi için bir taahhütname düzenledi. Belediye başkanlığı seçimleri sırasında bu taahhütnamede ne vardı, birinci olarak 2981 sayılı kanun 775 ve 4706 sayılı kanundan doğan hakların sahiplerine iade edilmesi. İkincisi burada her türlü planlama ve yapılacak çalışmaların planlamaya dahil olacak alanlardaki katılımıyla ve onların görüşlerinin alınarak yapılması. İki tane temel esas alınır. Çünkü 2981 sayılı kanun 1980’li yıllarda çıkmış olmasına rağmen 775 sayılı kanun 1966 da çıkmıştır. Aslında gecekondu mahallesi bilinen mahallelerin planlı bir yapılaşa ve yerleşme alanına dönüşmesi için görüşmeler başlamıştır. Neticede 775 sayılı kanun uygulamadığı için 2981 sayılı kanun daha sonra çıkarılmış. Çıkarılan kanunda bir tartışma olmuş. Tartışma şu özellikle Boğaziçi kanununa tabii olan yerler bakımından tapu tahsis belgelerinin geçerli olup olmadığı ve ya buranın 2981 kapsamında olup olmadığı. O sırada 1983’lü yıllar sonrasında da o zaman ki muhalefet partisi Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açmış. Bu iptal davasının neticelerinden kamuoyunda bilinen şu hale gelmiş; tapu tahsis belgelerinin iptal edildi 2981 sayılı kanun yokmuş gibi tapu süreci bitmiş gibi algılanmış!”

“HER SEÇİM DÖNEMİ TAPU VAADİYLE GEÇER!”

“Bu bilgileri biz halkla yaptığımız toplantılarda 2008-2009 yıllarında çok sık duyduk. İptal edilenler özel teknik bürolarıymış. Aynı zamanda da Boğaziçi ön görünümüne dair çeşitli sınırlamasıymış. Devam eden süreçte 2981 sayılı kanunun uygulama pratiğinin olmadığını görüyoruz. Bazı yerler hariç, Ankara’nın gecekondu mahallelerinde bunlar uygulandı. İstanbul’da ise Kağıthane, Çağlayan gibi çeşitli yerlerde uygulanmıştır lakin Sarıyer’de siyasiler bunu çok riskli alan olarak görmeleri nedeniyle bu topa girmemişler. Ama her seçim dönemi tapu vaadiyle geçer. Dolayısıyla seçimlerden önce Sarıyer’de bu maksat oluşmuş cemiyetlerdir mahalle dernek ve kooperatifleri. O mahalle içinde yer alan etnik mezhebi, siyasi, cinsiyeti hangi çoğulculuk varsa onu temsil eder. Bunun dışında da bir konusu yoktur. Herhangi siyasal bir parti ile ilişkisi yoktur. Prensiplerimize aykırıdır.”

“SEÇİLDİKTEN SONRA GÖRÜŞMELER DEVAM ETTİ”

“Netice de bu meseleye dair sorunları saptayıp taahhütname talebinde bulunduk. Bu taahhütnameyi seçim döneminde şimdiki Belediye Başkanı Şükrü Genç imzalamıştır. Diğer adaylar imzalamamıştır. Sonrasında da Sarıyer Mahalleler Birliği’nin tutumu şöyle olmuştur; taahhütnameyi imzalayanlardan birine oy verelim. Seçildikten sonra ise görüşmeler devam etmiştir. O zamanki yıllarda bildiğiniz en büyük şeylerden biri Derbent’tir. Vatandaşlara “Burada oturmaya hakkınız yok” denilip o zamanki muhtarın da tutumu ile Kağıthane’de Hamidiye Konutları’na ahalinin gidişi teşvik edilmiştir. Dolayısıyla bu gidiş teşvik edilirken mahalleli “Nereye gidiyoruz, tapu bekliyoruz” demiştir. Bu hadiselerin üzerine Cumhuriyet tarihinde de ekonomi suç örgütü kurmaktan kooperatif yöneticileri gözaltına alınmıştır. giden 40 aile gittiği ile kalmıştır…”

“SARIYER’İN 8 MAHALLESİNDE KOOPERATİF VAR”

“Tam da bu noktada bu taahhütnameyi imzaladığı için ilçe belediyesi 2981 bu hakkı vermektedir; “Eğer bir yerde yapılaşma olmuşsa özel şahıs arazilerinde kalsa bile özel şahıs arazilerini kamulaştırma yetkisi verir.” Mahalle kooperatifi ihtiyacı buradan doğar. Derbent’teki bu olay mahalle kooperatifi dünyamıza girmiştir.  Sarıyer’in 8 mahallesine mahalle kooperatifi vardır. 2981 ve Boğaziçi Kanunu’nda olduğu bir alanda bunun bir uygulama sürecinin olup olmadığı Anayasa Mahkemesi’nde Danıştay ve Yargıtay eşliğinde kanunun kendi gerekçesiyle tartışılmasını ve bunu değerlendirilmesini isteyen bir mütalaadır. Düzenlenme maksadı ruhsatsız, ruhsata aykırı, kaçak yapılaşmanın olduğu alanlarda mülkiyet meselesini çözmek, geleceğe de planlı ve düzenli bir yerleşimin önünü açmak.”

“GELDİĞİMİZ NOKTA NEDİR?”

“İzmir, İstanbul, Sarıyer Mahalleler Birliği’nin aslında başlattığı bir süreçtir. 4 Partiye sunulmuştur 4 parti de bunu makbul bulmuştur. Belediye ikna oldu. Islah planlarını yaptı. Sarıyer Belediye Meclisi’nde 3 ıslah planı oy birliği ile geçti. Devamında İBB Meclisinde gündeme alınmadı. Islah planları geri çevrildi. Gerekçesi birincisi süre, Boğaziçi kanunun geçerli olduğu yerde 2981 kanunun geçerliliği yoktur dendi. Üçüncüsü ise hazine arazilerinin ve diğerlerinin planlamasını alınmasında bir problem var denildi. Yerel seçim döneminde taahhütname hazırlandı şimdiki yerel seçim ile gelen Ekrem İmamoğlu ve Şükrü Genç imzaladı. Diğer başkan adaylarından da imzalayan oldu. İBB Meclisi’nde görüşmeler sürerken AK Parti, CHP ve diğer meclis üyelerinin bulunduğu Sarıyer Belediyesi yetkililerine ‘Bu meclise inerse reddedilir, reddedilmesi bir sorundur biz bunun alternatif bir çalışma yapılması yönünde yapıyoruz iade ediyoruz’ dediler ve iade ettiler. Geldiğimiz nokta şudur; Sarıyer Belediyesi İBB’nin bu kararlarına rağmen ıslah planlarını yapmak istemedi. İBB mülkiyetinde bulunan arazilerin üzerinde yaşayanlara prensiplere mutabık kaldık.”

Yaşanan süreçlerin detaylı bir şekilde aktarımının ardından Av. Erbay Yucak, yerel basın temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Yucak, vatandaşların umutsuzluğa kapılmaları gerektiğinin de altını çizerek Sarıyer Mahalleler Birliği’nce takip edilen süreçte tüm gelişmelerin Sarıyer’e basın aracılığıyla aktarılacağını ifade etti.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

Sarıyer Mahalleler Birliği, Sarıyer’de mülkiyet sorunu olan mahalleler adına sürdürdükleri çalışmaları ve yaşanan süreci şöyle aktarıyor:

“Uzun yıllardan beri bildiğiniz üzere ‘yerleşimlerimizin mülkiyet ve hukuki güvence’ sorunları çözüme kavuşturulamamıştır. Sarıyer Mahalleler Birliği de benzer sorunu yaşayan mahalle dernek ve mahalle kooperatifleri tarafından bu amacın gerçekleşmesi yönünde çaba göstermek üzere kurulmuştur.

2981 sayılı kanuna dayalı olarak uygulama süreçlerinin başlatılması için yaptığımız başvuru üzerine, Sarıyer Belediye Meclisi, 08.05.2015 tarihli 2015/70 sayılı kararı ile Sarıyer “geri görünüm” ve “etkilenme” bölgesinde yer alan bazı alanlarda ıslah plan çalışmalarını başlattı. Belediye meclisinin oybirliği ile aldığı 05.02.2016 tarihli 2016/8 sayılı karar ile de uygulama süreçlerine geçildi. Bu şekilde, bağlı olduğumuz idarece yasal süreçlerin başlatılmış olması tüm mahalleliler olarak bize umut verdi. Nitekim mahallemizle ilgili çalışmalar tamamlanarak; Sarıyer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ve Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nce yapılan Islah İmar Planı teklifleri, Sarıyer Belediye Meclisi’nde 2017 tarihinde kabul edilmiştir.

Islah İmar Planı teklifi dosyaları İBB Başkanlığı’na iletildikten sonra İBB Hukuk Müşavirliği ve Komisyon görüşü ile Sarıyer Belediyesi’ne iade edilmiştir. Bu karar Sarıyer Belediye Başkanlığı tarafından dava konusu edilmiş, Sarıyer Mahalleler Birliği de binlerce hak sahibi vatandaşa bu davalara müdahil olmuştur. Davalar kazanılmış ve İBB meclis gündemine getirmeden Müşavirlik imzalı yazıyla geri gönderme kararları iptal edilmiştir.

İade süreci sonrasında, 23.12.2019 tarihinde ‘Islah İmar Teklifleri’ Sarıyer Belediye Başkanlığı tarafından yeniden İBB Başkanlığı’na iletilmiştir. Bu teklif, İBB Meclisinde görüşülmüş, komisyona havale edilmiş. İBB Meclisinin 12.03.2020 tarihli 2.birleşiminde komisyon görüşü düzeltilmek suretiyle ‘Oluşturulacak Çalışma Kurulu ile yeni alternatif çözümler üretildikten sonra değerlendirilmek üzere ilçesine uygun bulunmuştur’ kararı oy birliğiyle alınarak, 16.06.2020 tarihinde Sarıyer Belediye Başkanlığı’na iade edilmiştir.

Sarıyer Mahalleler Birliği’ni oluşturan yaşayan mahalle dernek ve mahalle kooperatifleri tarafından yapılan yazılı başvuru üzerine Sarıyer Belediye Başkanlığı cevap olarak;

‘….mahallelerin mülkiyet sorununun çözümüne ilişkin olarak bundan sonraki süreçte 12.03.2020 tarihli İBB Meclis kararları doğrultusunda davranılarak alternatif çözüm yolu geliştirileceği, ıslah imar planlarının yeniden İBB Başkanlığı’na gönderilmesini uygun bulmadıkları….’ tarafımıza iletilmiştir. Devamında;

Sarıyer Belediye Başkanlığı’nca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yürüttüğü görüşmeler kapsamında, İBB mülkiyetinde olan ve mülkiyet sorunu çözülmemiş mahallelerimize dönük yeni bir öneride bulunmuştur. Söz konusu önerinin sadece birliğimizle değil, AK Parti Sarıyer Belediye Meclis Üyeleriyle de paylaşılması ve görüşlerinin alınması birliğimizce Sarıyer Belediye Başkanlığı ile yapılan görüşmede hassasiyetle ifade edilmiştir.

Gelinen bu aşamada, değerlendirme yapmak üzere Sarıyer Mahalleler Birliği’nin meclis heyetini toplayacağız.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.