silan-turkiye-birincisi-oldu-sariyer-belediyesi
0:11

Sarıyer’i gururlandıran derece

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanlığı’nca Sakarya’da yapılan arama kurtarma köpekleri eğitim yeterlilik sınavında 100 tam puan alarak Türkiye birincisi olan tek ekip Sarıyer Belediyesi adına Halit Canbaş ve arama kurtarma köpeği Şilan oldu.

İçişleri Bakanlığı’nca yılda 1 kez ve her iki yılda bir il valiliğinin görevlendirildiği Türkiye’nin tek geçerli arama köpekleri sınavı bu yıl Sakarya Valiliği tarafından yapıldı. Sınava toplamda 67 ekip katıldı. Sınav komisyon heyeti AFAD, Jandarma Jakem, polis kem ve itfaiye daire başkanlığından konuyla alakalı uzman kişiler hakemlik yaptı. Sınav koşulları gereğince köpeklerin fiziki bütünlüğü, sağlık sorununun olmadığı karne ve aşılarının tam olduğu, en az 18 aylık olduğu, kalça dispilatesi röntgeni ile birlikte başvurular kabul edildi.

ŞİLAN ÜSTÜN BAŞARI GÖSTERDİ

Sarıyer Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı Sivil Savunma Birimi’nde K9 köpek eğitmeni Halit Canbaş ve köpeği Şilan üstün başarı gösterdi. Belçika malinois cinsi Şilan, Ağustos 2020 doğumlu. 65 günlük olduğu günden bu yana eğitmeni Halit Canbaş ile birlikte yaşayan Şilan, eğitmeni dışında kimseden henüz bir öğün mama dahi yememiş. Mayıs ayında Sakarya’da yapılan sınavda 39 ekip sınavı geçti ve 100 tam puan alarak üstün başarı elde eden tek ekip Sarıyer Belediyesi’ni temsilen Halit Canbaş ve Şilan olarak değerlendirildi.

TÜRKİYE 11 ARAMA KÖPEĞİNE EMANET

Şu anda Türkiye’de görev yeterlilik sınavından geçebilen köpek sayısı 11 oldu. Yani Türkiye 11 arama köpeğine emanet… Ekim ayındaki sınavı da üstün bir başarı ile geçebilmek için gerek İstanbul’da gerek il dışı enkazlarda yüksek tempolu çalışmalar devam ediyor.

SINAV HER EKİP İÇİN 2 GÜN SÜRDÜ

Sınavın 1. günü veteriner kontrolü, agresyon testi (hem insanlara hem hayvanlara karşı saldırganlık olup olmadığı), itaat ve sahiple uyum, çeviklik ve uzaktan yönlendirme ve arama öncesi havlama kutusunda en az 30 saniye odaklı havlama yapmasının yanı sıra konu ile ilgili eğitmeninin teorik bilgi ve köpeği ile uyumu da sınavın önemli bir parçası olduğu gözlemlendi. Sınavın 2. gününde ise daha önce hiç çalışmadığı ve görmediği bir en az 400 m2 olan bir enkaz alanına götürülen köpekli arama ekibi sahip enkazın üstüne çıkarılmadan etrafta bir kaç noktayı gözetleyip teorik bir teste tabi tutulduktan sonra enkazın özelliğine göre arama stratejisi oluşturup daha önceden enkaza gizlenilen iki kazazedeyi yerimi tespit etmesi ve anlatmış olduğu arama stratejisini uygulayacak şekilde köpeği enkaza arama yapmak için gönderir ve eğitmenin köpekle birlikte enkaza çıkması yasaktır, ta ki köpek birinci kazazedeyi bulup eğitmen işaretlemeyi yapıp sınav komisyonu tarafından uygun görülmesi koşulu ile enkaz üzerine çıkıp ikinci kazazedeyi bulması için komut verebilir. Arama süresi 15 dakika dolduktan sonra köpeği enkazdan çekip kroki üzerinde işaretlemeyi bitirdikten sonra sınav sonlandırılır ve puanlama komisyon tarafından değerlendirilir.

SINAVIN AMACI VE NİTELİĞİ NEDİR?

Türkiye’deki tek geçerli olan sınavlar 25 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında sürdü. Türkiye arama köpekleri eğitim yeterlilik sınavını geçen kişi ve kişiler resmî olarak eğitmen olarak tanınır. Sarıyer Belediyesi’nin bünyesinde resmî olarak bir köpek eğitmeni ve eğitimli bir köpeği var. Aynı zamanda bu vesile ile 3 Ekim tarihinde yapılacak olan “Görev Yeterlilik Sınavına” girmeye hak kazanıldı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.