Sarıyerli emeklilere mikrofon uzattık, bin ah işittik!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SARIYER OLAY muhabirleri, sokaktaki halkın nabzını tutmaya devam ediyor. Bu kez de Sarıyerli emeklilere “Maaşınızla geçinebiliyor musunuz?” diye sorduk. “Bir kilo et 500 lira olmuş, et yiyemez olduk” diyen emekliler; “Artık insanca yaşamak istiyoruz. Maaşımızla bırakın ev geçindirmeyi, kendi karnımızı bile doyuramıyoruz. Çünkü hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Bir bardak çay 20 lira olmuş, nasıl geçinelim, sürünüyoruz” diye konuştular.

RÖPORTAJ: GİZEM DOĞAN- AYŞENUR EKİCİ

Fikret Yüksel (77): Tek başıma yaşıyorum, emekli maaşı sıkıntılar yaşasak da idare ediyor.

Mehmet Yıldız (75): Emekli maaşı ile geçinemiyorum. Ekonominin her türlüsünden şikayetçiyim. Pazara eşimiz, çocuklarımız gidemiyor. Eskiden eşimi 500 TL ile pazara gönderiyordum, poşeti doldurup getiriyordu. Şimdi 2000 TL ile poşet dolmadan yarım geliyor. 10.000 TL dört tane pazara yetmiyor. Bu şartlarda emekli nasıl geçinsin. Çocuklarımız okuyor, kiralarımız var, elektrik faturasına zam, doğalgaz faturasına zam…

Galip Çiftçi (54): Her şeyden şikayetçiyim. Nefes almaktan, kanunun yok, adaletin yok. Sahip çıkan yok. Ay başı geliyor, ay başı bitmeden para yok oluyor. Eskiden yiyorduk, içiyorduk, annemize ve babamıza bakıyorduk. Artık kendimize bakamıyoruz. Ekonomik durumu olmayan adam hiçbir işe yaramaz. Dokuz tane torunum var 10 TL versen bir çikolata bile almıyor. Hepsine vermeye çalışsam 90 TL ben nereden alıp vereceğim. Benim bel fıtığım var, ben nefes almadan kazma kürekle hamallık yapıyorum. İş olursa gidiyoruz, olmazsa gitmiyoruz.

Abdurrahman Sevim (65): Çok şükür bereket varsa geçiniyoruz, bereket yoksa geçinemiyoruz. Hayat pahalılığından şikayetçiyiz. Çünkü bugün olan fiyat yarını tutmuyor. Sabah ki fiyat akşamı tutmuyor. Saat saat değişiyor.

Hüseyin Çorbacıoğlu (69): Emekli parasıyla geçinemiyoruz. Her şey ortada.

Seyfullah Çevik (64): Kira, elektrik, doğalgaz olmasa yetiyor. Açta kalmıyoruz, açıkta da kalmıyoruz buna şükür. Allah devletimize zeval vermesin. Bir başkası gelip de bu konuyla ilgili dedi ki; Kırsal kesime ben beş lira versem harcayacak yer yok dedi. Allah devletimize zeval vermesin.

Muhammed Hervelik (67): Emekli maaşı ile geçinemiyoruz.

Osman Sarıçam (66): Allah’a şükürler olsun, emekli maaşı ile geçiniyorum.

Vahit Aslan (76): “Evi olan, kira vermiyorsa, 15.000 TL üzerinde maaş alıyorsa bir karı koca emekli maaşı ile geçinir. Fakat tatile gidemez, bir yere gidemez ama Sarıyer’de pahalı.

İbrahim Coşkun (62): Emekli maaşı ile geçiniyoruz, memnunuz.

İbrahim Günindi (68): Sarıyer’de emekli maaşı ile geçinmenin mümkünatı yok. Kiralar pahalı, market pahalı, her şey pahalı…

Osman Nuri Torlak (92): Ben emekli maaşına bağlı değilim. Balıkçı reisiyim. Emekli maaşıyla evi kirada olan zor geçinir. Eksik yaşar hayatı.

Celalettin Kamburoğlu (77): Sarıyer’de evi olanlar emekli maaşı ile geçinebiliyor. Kirada olanlar zor geçinir, her şey pahalı.

Ali Kurşun (67): Sarıyer’de emekli maaşı ile geçinmenin mümkünatı yok. Bir kilo beyaz peynir 400 TL, bir tane yumurta 6 TL olmuş. Bir kandil simidi olmuş 50-60 TL… Önceden arkadaşlarla bir araya geldiğimiz zaman kahve içiyorduk, buyurun gelin yemek yiyin diyorduk ama şimdi imkan yok.

Muammer Bolat (63): Ben kırsal kesimde yaşıyorum, emekli maaşı ile geçinmek zorun da zoru.

Ahmet Serter (87): Emekli maaşının üzerine bir 5000 TL daha koyuyoruz o bile yetmiyor. Allah’a şükür evimde var ama yine de zor.

Kemal Alım (71): Emekli maaşı ile geçinmenin imkanı var mı? Aldığım 11.400 TL emekli maaşı nasıl geçineceğim? Hele bir de ev kira olsa imkanı var mı?

Ahmet Sepetçi (73): 10.000 TL alıyorduk. Dün 9.800 TL aldık. Geçinemiyoruz.

Yunus Elmas (76): Emekli maaşı ile geçinebilen insan var mı Türkiye’de ? Herhalde bende geçinemem. Emekli maaşıyla olmaz.

Seyit Kenan (54): Mesleğim olmasa emekli maaşı ile geçinemeyeceğim.

Hasan Yıldız (75): Bir yumurta 6 TL olmuş. Bir kilo et 500-600 TL olmuş, bir ekmek 10 TL… Geçinemiyoruz.

Yolcu Sarıkaya (67): Bir kişiyim zaten emekli maaşı ile geçinebiliyoruz.

Mustafa Can (68): Emekli maaşı ile geçinemiyorum. Oğlumun evinde oturuyorum, çıkmaya kalksam kira sorun.

Selma Beyler (60): Emekli maaşı ile Avrupa’da da geçinemiyoruz. Ben orada büyüdüm, yaşadım. Emekli maaşı ile orada da geçinilmiyor, burada da.

Sema Targıt Akbaşak (67): Emekli maaşı ile tabii ki geçinemiyoruz. Tekrar çalışmak zorundayız. Ben doktorum, 32 sene sonra emekli oldum ama tekrar çalışmak zorundayım.

Ahmet Ergin Korkut (78): Emekli maaşı ile geçiniyorum ama pahalılıktan şikayetçiyim. Ben emekli öğretmenim, biraz daha yüksek maaşı ama geçinemiyoruz. Geçinsek bile istediğimiz ürünü alamıyoruz.

Dinçer Demir (80): Emekli maaşı ile zor bela geçiyoruz, öyle böyle sürünüyoruz.

Cemalettin Morgül (77): Emekli maaşı ile geçinemiyoruz. Şurada su 20 TL, içemiyoruz. Ev kirası 15.000 TL. 30 Sene çalıştım, geçinemiyoruz.

Haşim Aydın (68): Emekli maaşı ile geçinmek mümkün değil. 10.000 TL para mı şimdi. Çok zor durum, geçinmek mümkün değil.

Yücel Bay (64): Emekli maaşı ile geçinemiyorum. Çok sıkıntı durumdayız. Hiçbir yere gidemiyoruz. Gitmeyi bırak, bir bardak çay 20 TL şurada çay içemiyorum.

Hale Öztürk (60): Bu maaş ile hiçbir yerde geçinilmez bu maaşla. Yani normal bir vatandaş asla geçinemez. Ekstra geliri olanlar bir nebze belki geçinir. Ama o eski hayat kalmadı.

Ali Çay (57): Emekli maaşı ile kim geçiniyor ki ben geçineyim. 9.900 TL emekli maaşı aldım. Kim geçinecek bu maaşla, hangi çocuk okula gidecek.

İsmail Çakır (69): Emekli maaşı zar zor yetiyor. Yine de buna şükür ediyorum. Devletimizin bir sürü problemleri var. Bunu verebiliyor. Geçinmeye çalışıyoruz.

Timuçin Eşkin (65): Tek başıma yaşıyorum, ev kirası falan inan ki yetmiyor.

Hasan Doğanca (68): Emekli maaşı ile geçinemiyorum. Günün 18 saati gece gündüz hiç boş durmadan çalışıyorum. 10.800 TL para alsam ne olur, hayatta geçinilmez. Su, doğalgaz ancak ödenir. Kalp hastasıyım yine de çalışıyorum. Milletvekilleri 3 ay tatil yapıyorlar bizim bir gün tatilimiz yok. Onlar bayramda tatil yapıyor, bizim bir gün tatilimiz yok. 55 senedir bu sokaklarda çalışıyorum ama geçinemiyoruz.

Sevtap Uçmak (64): Emekli maaşı ile geçinemiyoruz. Bu kadar pahalılığa mümkün değil. 26 yıl bu devlete hizmet ettim. Emekli oldum ve emekli olduktan sonra bu pahalılıkla geçinmek çok zor.

Musa Akkaya (67): Emekli maaşı ile geçinemiyorum. Fiyatlar ve zam zam… başka bir şey yok.

Hasan Aksu (57): Emekli maaşı ile geçinemediğimiz için ek iş yapmak zorundayız. Emekli maaşları çok düşük. En çok zamlardan şikayetçiyiz. Her gün marketlerdeki fiyatlar değişiyor, halk sıkıntı durumda zorlanıyoruz.

Meral Yayla (57): Emekli maaşı ile geçinemiyorum. Alamadıklarımdan şikayetçiyim, kiralardan şikayetçiyim, ulaşamadıklarımdan şikayetçiyim. 10.000 TL maaş alıp, 20.000 TL kira ödemekten şikayetçiyim.

Sabri Çelik (80): Emekli maaşı on gün yetmez. Marketlere bir girsin devlet adamları, şu kasaba bir girsin. Millet gramla et alıyor. Süt kurumuna millet sabahın köründe sıraya giriyor. Ülke nereden nereye.

Metin Doğan (68): Emekli maaşım ile geçinemiyorum. Şimdi burada karnım aç bir simit alacağım alamıyorum. Yeter artık.

Bahri Yılmaz (66): Şimdi geçiniyorum diyen yalan söyler. Bir dolmuş olmuş 15 TL. Biz yaşıyoruz ama Allah’a emanet. Buradan köyüme gidemedikten sonra açık havada bir mahkumum.

Selahattin Aydın (65): Emekli maaşı ile geçinemiyorum. 250 TL’den aşağı zeytin, peynir, tereyağı yok.

Nilgün Dinçer (59): Emekli maaşı ile geçinemiyorum. Doğru düzgün bir şey yapamıyoruz. Yani yiyeceğinden bile kesiyorsan daha diyecek bir şey yok. Allah’tan ev kendimizin. İnsanlar et yemeyi unuttu.

Selma Yılmaz (57): 14 yıllık emekliyim, emekli maaşı ile Sarıyer’de geçinmek mümkün değil. Ek kazanç olsun diye bir şeyler yapıyorum. Evin olsa bile emekli maaşı ile geçinmek zor. Markete gidince bakıyorum, seçiyorum hangi markette daha ucuz bakıyorum. Gerçekten korkunç durumdayız.

Hüseyin Demirkaya (70): Kira veriyorsan emekli maaşı ile geçinemezsin.

Sayim Çakmak (75): İki sefer markete gitsek maaş bitiyor. Sonra çocuklardan istiyoruz öyle geçiniyoruz.

Serpil Gördürür (82): Emekli maaşı ile ek gelirimle geçiniyorum.

Ayşe Gözaçan (65): Eski günleri düşünerek market market geziyoruz. Çok mutsuzuz.

Mukaddes Çuha (74): Emekli maaşım ile geçiniyorum.

Nursel Yeşilova (56): Emekli maaşım ile geçinebiliyorum.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.