Beyza Kavraz: “Hayallerimi resimle anlatıyorum”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anafartalar İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Beyza Kavraz, çeşitli konularda resim alanında katıldığı 25 yarışmada çoğunluğu birincilik olmak üzere önemli dereceler aldı. Resim alanındaki yeteneği Sarıyer’de dillere destan olan ve okulunu katıldığı yarışmalarda başarıyla temsil eden 9 yaşındaki Kavraz, “resmin kraliçesi” unvanıyla anılır oldu.

Sarıyer Gazetesi’nde misafirim olan Beyza Kavraz bir yandan sorularımı yanıtlarken birlikte resim de yaptık. Resim yarışmalarındaki başarılarına yenilerini katmaya devam eden Kavraz; “Hayalim astronot olmak ve bu yolda eğitim almak. İlk Türk kadın astronot olmak istiyorum. Ancak resim hep hayatımda olacak. Belki uzayda resim yapan ilk kadın astronot olurum” dedi.

Seni kısaca tanıyabilir miyim?

Ben Beyza Kavraz, Giresunluyum. Babamın ismi Şahin, annemin ismi Melike. 2012 yılında İstanbul’da doğdum. İbrahim Tuna adında bir kardeşim var. Bahçeköy’de oturuyoruz. Sarıyer Anafartalar ilkokulu 3. sınıfa gidiyorum.

Resim yapmaya ne zaman ve nasıl başladın?

Resim yapmaya ailemle yaptığımız etkinliklerde başladım. Ailemin yanında Anaoukulu öğretmenim Dilan Argün de resim yeteneğim olduğunu söyleyip destekledi.

Peki, okulunun bu sürece katkısı ne oldu?

Okulumun bana çok katkısı oldu. Sınıf öğretmenim Olcay Yalçınyüz ve Okul Müdürümüz Mustafa Uslu sanatsal ve sosyal etkinliklerde bana çok destek verdi. Okulun açmış olduğu resim kursuna gittim ve okulumu birçok yarışmada temsil ettim.

Haftada ne kadar süre resim yapıyorsun?

Haftada 6-7 saatimi resim için ayırıyorum.

Resim yaparken en çok hangi renkleri kullanıyorsun? En sevdiğin renk ne?

Canlı renkleri seçiyorum. En sevdiğim renk ise yeşil.

Resim alanında ne gibi eğitimler aldın?

Yaklaşık 1 senedir Akif Seven öğretmenim ile online resim dersi yapıyoruz. Resim öğretmenim ve ailemin rehberliğinde dünya çapındaki resimleri inceliyorum. Yerli yabancı resim yapma videoları izliyorum. Pandemiden önce okulumdaki resim kursuna gidiyordum. Aynı zamanda başka kurslara da gittim.

Peki, okul ve ilçe müdürlerinin teşvikleri neler oldu?

Okul müdürümüz Mustafa Uslu bizzat ilgilendi ve yönlendirdi. Yapmış olduğum resimlerimi ilçe müdürü ve okul müdürüme hediye ettim ve onlar da odasına astı. Öğretmen konulu resim yarışmasında il birinciliği aldım. İlçe müdürümden aldığım hediyeden ve okul müdürümün bütün yarışmalarda olduğu gibi vermiş olduğu madalyadan çok mutlu oldum.

Ailenin sana katkısı, desteği ve teşviki neler oldu?

Annem, babam ve kardeşimle birlikte resim, puzzle, dans ve doğa yürüyüşü gibi birçok etkinlik yapıyoruz. Belgesel izliyoruz. TÜBİTAK aile üyeliğimiz var. Gelen dergileri incelemekten çok zevk alıyorum. Resim yarışmasından kazandığım hediye çekiyle babam bana teleskop aldı. Beraber gökyüzünü inceliyoruz. Birkaç kez resim sergisine gittik.

Kişisel resim sergisi açtın mı?

2019 yılında gittiğim kursta arkadaşlarımla birlikte bir sergimiz oldu. Kişisel sergi açacak kadar resmim var ve bu yaz sergi açmayı planlıyoruz.

Hobilerin arasında neler var?

Dans etmek , müzik dinlemek, voleybol oynamak ve macera kitapları okumak uğraşlarım arasında yer alıyor. Hayvanları çok seviyorum. Özellikle kedileri. Kedim Pofuduk, kuşum Limon’u çok seviyorum.

Konservatuar girme düşüncen var mı?

Hayalim astronot olmak ve bu yolda eğitim almak. İlk Türk kadın astronot olmak istiyorum. Ancak resim hep hayatımda olacak. Belki uzayda resim yapan ilk kadın astronot olurum.

Resim ve Beyza ikilisini nasıl anlatıyorsun?

Düşüncelerimi ve hayallerimi ifade etme biçimim.

Resim yapmayı yaşıtlarına öneriyor musun?

Öneririm çünkü resim hem rahatlatıyor hem de çizecek olduğum resmin konusu ile ilgili araştırma yaparken birçok şey öğreniyorum. Mesela, arı ile ilgili bir konu araştırırken peteklerin altıgen olmasının sebebinin bal depolaması açısından en verimli şekil olduğunu öğrendim. Son çalışmam Mimar Sinan’la ilgiliydi. O, okula gitmek için gerekli parayı inşaatta çalışarak kazanıyormuş. Sonra ise çok önemli yapıların mimarı olmuş.

Ne tür resimlere daha çok ilgi duyuyorsun?

Kompozisyon oluşturarak bir mesajı olan resimler yapmayı seviyorum.

Peki, hangi ressamları tanıyor ve örnek alıyorsun?

Picasso, Frida Kahlo ve Ahmet Yeşil’i biliyorum. Frida Kahlo’yu örnek alıyorum.

Katıldığın yarışmalarda elde ettiğin başarılar neler?

“Benim Öğretmenim” konulu resim yarışmasında İstanbul’da il birincisi, “Sokak Hayvanları” konulu yarışmada Sarıyer’de ilçe birincisi ve “Gelecekte 23 Nisan Çocuk Bayramı” resim yarışmasında ise ilçe birincisi oldum. Türkiye genelinde birçok yarışmaya da katıldım. D&R 2020 Türkiye birincisi, Sirene Belek Otel’in yarışmasında ilk üçte yer aldım. “Cemerkent Yeni Nesil Parklar” yarışmasında ilk üçe girdiğim resmim ise İstinye Park AVM’de sergileniyor. Glutensiz Hayat Derneği’nin yarışmasında ilkokullar birincisi oldum. Bu gibi 25 yarışma ve okul içi yarışmalarda birçok derecem var. Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Hüseyin Özcanlar’a, Anafartalar İlkokulu Müdürümüz Mustafa Uslu’ya, öğretmenim Olcay Yalçınyüz’e, resim öğretmenim Akif Seven’e sonsuz teşekkür ediyorum.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Canım arkadaşımm tebrikler

    Cevapla
  2. 17 Temmuz 2021, 22:37

    Çok güzel bir örnek çoçuklarımıza başarılar küçük ressam Beyza

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.