Fulya Bayram: “Mahallem ailem gibi oldu”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

20 yıldır yaşadığı mahallesine muhtar olmaya bir günde karar veren ve görevine seçildiği günden bu yana çalışmalarını başarıyla sürdüren Bahçeköy Kemer Mahallesi Muhtarı Fulya Bayram, muhtarlığının kapılarını Sarıyer Gazetesi’ne açtı.

Vatandaşların sesi olmak için çıktığı yolculuğunda mahallesinin tüm sorunlarına bir ‘kadın eli’ olarak özveriyle dokunan Bayram, “İnsanlara köprü olmayı çok seven bir yapım var. Mahalleme güven vermek beni mutlu ediyor. Ben muhtarlığı çok sevdim” diye konuştu.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Trabzon Sürmeneli bir ailenin kızıyım. Yani tipik bir Karadeniz kadınıyım. 7 sene kendi işimi yaptım sonrasında Sivil Toplum Kuruluşları’yla çalışmalarda bulundum. İki çocuğum var. İnsanları, onlara dokunmayı ve insanlara köprü olmayı çok seven bir yapım var. 20 yıldır bu mahallede yaşıyorum.

20 yıldır yaşadığınız mahalleye nasıl muhtar olmaya karar verdiniz?

Allah nurlar içinde yatırsın annem ve babam rahmetli oldular. Onların hastalığı dönemi sebebiyle Sivil Toplum Kuruluşları’yla çalışmalarıma ara vermiştim. Sonra mahallemde gençler “Fulya abla, sen muhtar olsana” dediler. Muhtar olmaya 1 günde karar verdim. Hazırlıklara başladım ve düştük yollara… Ev ziyaretlerine gittim. Mahalle sakinlerine ‘Fulya Bayram kimdir’ anlattım. Seçime girdim ve sandıklarda birinci çıkarak kazandım. Biraz iddialı olacak ama ‘kazanamayacağım’ hiçbir seçime girmem. Kazanacağımı biliyordum! Dolayısıyla çok büyük bir sorumluluk altına girdim. Bu sorumluluğu mahalleme en iyi şekilde yerine getirebilmek için koşturuyorum.

Önümüzdeki yerel seçimlerde de aday olmayı düşünüyor musunuz?

Tabi ki kesinlikle olacağım. Ben muhtarlığı çok sevdim. Muhtar olduğumda sevdiğim annemi, babamı ve ablamın eşini kaybettim. Bu çok acı bir olay… Dolayısıyla kendi kendime dedim ki; ‘Allah’ın bir bildiği vardı ki ben muhtar oldum ve mahallem sayesinde bu zor günlerde kendime geldim.’ Mahallem ailem oldu ve onlar sayesinde şu anda gayet iyiyim.

Muhtarlıkta ilk döneminiz, çalışmalar nasıl gidiyor?

Çalışmalarımız çok güzel gidiyor. İlk dönem olması sebebiyle biliyorsunuz 2 tane seçim yaşadık. Bunun arkasından pandemi süreci geldi. Gerçekten çok zor bir dönemdi. O süreçte de tabi mahallemin takdiridir ama başarılı olduğuma inanıyorum…

Bahçeköy Kemer Mahallesi’nin sorunları neler?

Mahallemin alt yapı sorunları vardı. Bu problemi çözdük. İkincisi bir okul ihtiyacımız var ancak imar sorunu çözüme kavuşursa okulumuzu yapabileceğiz. Bahçeköy Kemer Mahallesi’ne ulaşımımızda 48D, 42HM, 42T ve 153 otobüs hatları var. 153 Sarıyer-Bahçeköy hattının daha sık olması için başvurularımız oldu. Bazen araçların arızalanması gecikmelere sebep olabiliyor.

Peki, sorunların çözüme kavuşturulması noktasında nasıl bir süreciniz var?

Mahallemde bir problem olduğunda benimle paylaşıyorlar. Hemen ardından ben de yetkili kişi ve kurumları arıyorum. Bir işin çabuk olması ve vatandaşın probleminin en kısa zamanda çözülmesi için aracı oluyorum. Çözüm noktasında da yüzde doksan olumlu sonuç alıyoruz.

Mahalleniz için neler hedefliyorsunuz?

Bir an evvel okul problemimizi çözmek istiyorum. Tarihimize de çok meraklıyım. Bahçeköy’de tarihi su kemerimiz var. Oranın yerden ışıklandırılması talebimle alakalı dilekçeme gelen cevap şu şekilde oldu. “Yaptırım planı için çok uzun olması sebebiyle, yaptırım planı sonrasında dilekçenizi dikkate alıp ışıklandırma yapacağız.” Işıklandırma ve görsel olarak daha şık görüneceği düşüncesi ile Valide Sultan Caddesi üzerindeki yürüyüş yolumuza bisiklet yolu yaptırmak istiyoruz. 5 bölge girişini gözlemleyen bir noktadayız. Dolayısıyla buraya MOBESE kamerası gerekliydi. Muhtar olduğum günden beri bu konuda mücadele ettim. En son girişimlerimde Sarıyer Eski Kaymakamımız Mehmet Özer’in de desteğiyle buraya MOBESE kamerası kuruldu. Aktif olarak çalışıyor.

Muhtar olarak sizi en çok hangi çalışmanız mutlu etti?

Pandemi süreci yorucu bir süreç olduğu için benim de gözümden kaçmıştı. Bir gün mezarlıktan geçerken eşim “Şehit mezarlığımızın hali ne! Neden sahip çıkılmamış?” dedi. Hemen Zincirlikuyu’ya gittim ve şehit annemize vefa borcumuzu ödemek için mezarını yaptırdım. Günay muhtarımız da çiçeklerini getirdi. Sonrasında Şehit Alaattin Elyürek’in annesini mezarlığa ziyarete getirdik. O gün o annenin bana sarılması ve birlikte ağlamamız manevi olarak çok farklı bir duygu yaşattı. Buna muhtar olarak vesile olabildiğim için o anları hiç unutamayacağım… Allah nurlar içinde yatırsın.

Bahçeköy Kemer Mahallesi’nin nüfusu ne kadar?

Mahallemizin nüfusu 2500.

Peki, coğrafi konum olarak nasıl bir yapıya sahip?

Bahçeköy Kemer Mahallesi, ufak bir mahalledir ve tam bir Karadeniz mahallesi diyebilirim. Yeşilliği var ve havası bol oksijenlidir.

Muhtarlıkta ilk döneminiz pandemi gibi bir sürece de rastladı. O süreçte ne gibi çalışmalar yaptınız?

Pandemi döneminde çocuklarımız, gençlerimiz ve yaşlılarımız evde olduğu için çok sıkıldılar. Bu süreçte ben onları ziyaret ettim. Çocuklara hikaye kitapları götürdüm. Büyüklerimize hediyeler aldım. Çok mutlu oldular. Ramazan sürecinde de davulcularımızla mahalle turu yaptık. Çikolata dağıttık. Mahallemizde Covid’e yakalanmış ve yalnız yaşayan vatandaşlarımıza nöbetçi eczanelerden ilaçlarını alıp götürdüm. Pazar alışverişlerini yaptım. Ramazan ayında Covid geçiren vatandaşlarımıza ekibimle birlikte pide dağıttık.

Sarıyer Belediyesi ve İBB’den talepleriniz neler?

İmkanlar dahilinde talep ettiğimiz her sorunu çözüyoruz. Mahallemizde bir akbil dolummatik yoktu. Vatandaşlar markette doldurabiliyordu ama sabah çok erken işe gidenler için market kapalıysa ne yapacaklar? Dolayısıyla mahallemize getirmekle büyük başarı elde ettik. Kanalizasyonlar yağmur kanalına bağlıydı. Dolayısıyla dere yataklarında olan evlere lağımlar taşıyordu. Alt yapı sorununu çözdük ve bu büyük bir başarı oldu. Sonrasında İBB asfaltlama çalışmasını yaptı. Geri kalanını Sarıyer Belediyesi yaptı. Kısacası imkanlar dahilinde sorunları çözüyoruz.

Muhtar adayı olacaklara ne önerirsiniz?

İnsanlara delikanlıca çıkıp gitsinler ve kendilerini tanıtsınlar. Naçizane bir önerim var. Hiçbir muhtar adayı hakkında kötü yorum yapmasınlar. Kısmetse olur, kısmet değilse olmaz. Ama hiç kimse birbirinin arkasından dedikodu yapmasın. Ben o konuda muzdarip oldum. Hakkımda çok söylenildi ama moralimi kaybetmedim. Sırtıma çantamı taktım ve ben yine güler yüzümle insanlara kendimi ifade ettim. İnsanlar birbirlerini dedikoduyla yıpratacağını düşünüyorsa yanılıyorlar.

Hobileriniz arasında neler var?

Benim muhtar olduğumdan beri hobim filan kalmadı. Kendimi tamamıyla mahalleye adadım. Sporu ve yürüyüşü seviyorum ama şu süreçte yapamıyorum. Kitap çok okurum. Sarıyer Girişimci Kadın Derneği’nin yönetim kurulu üyesiyim ve mahallemizdeki kadınları hobilerini geliştirebilecekleri kurslara yönlendiriyorum. Aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

İnsanlar “Fulya Bayram”ı nasıl tanırlar?

Güleç yüzlü, Allah’ın selamını kimseden esirgemeyen ve yardımsever… Mahalledeki pek çok sorun benim yetki dahilimde olmamasına rağmen vatandaşlarımız bana ulaşıyor. Çünkü onlara güven vermişim. Bu da beni mutlu ediyor ve onurlandırıyor.

Gazetemiz aracılığıyla Sarıyer’e mesajınız var mı?

Öncelikle toplumumuzda her geçen gün artan şiddetin her türlüsüne karşıyım. Kadında ve erkekte neden bu kavga… Çocuk gelinlere hayır! Hayat pahalılığıyla gittikçe şartlar zorlaşıyor. Ekonomik anlamda herkes elini taşın altına koymak zorunda… Birlik olmak zorundayız. Yeni anne adaylarına da şunu diyorum; çocuğunuza önce “iyi insan olmayı” öğretin. Bu çok önemlidir çünkü bu ülkenin doktora da avukata da çöp toplayıcısına da ihtiyacı var. Ama her şeyden önce iyi insan olmak gerekiyor. Büyüklerini saysın ve küçüklerini sevsinler. Meslekler gelir gide ama önemli olan “insan” kalabilmektir. Dürüst olsunlar. Birlik olsunlar. Kadın cinayetlerinde sonumuz ne olacak bilmiyorum. Can dostlarımız hayvanların başına gelenler ne acı… Toplum olarak nereye gidiyoruz? Yozlaştık ve geleneklerimizden uzaklaştık. Bu güzel röportajda bir araya gelmekten mutlu oldum. Sarıyer Gazetesi aracılığıyla tüm okurlarınızı ve mahalle sakinlerimi selamlıyorum.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.