Şeyda Üst: “Muhtarlık kutsal bir görev”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uskumruköy’ün çalışkan ve başarılı kadın muhtarı Şeyda Üst, Sarıyer Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Bekir Batu’nun sorularını yanıtladı. 2 yıldan beri sürdürdüğü muhtarlık görevini rutin hizmetlerden çıkarıp adeta sosyal belediyeciliğe dönüştüren Üst, Ramazan ayı boyunca her gün ihtiyaç sahibi yaklaşık 100 kişiye muhtarlıkta yemek pişiriyor.

Muhtarlığı, çocuklar ve kadınlar için eğitim merkezine çeviren Üst, biriktirdiği on binlerce kitapla kurduğu kütüphaneyle mahallenin çehresini değiştiriyor. Uskumruköy’de yapılanları ve yeni projelerini gazetemize anlatan Şeyda Üst; “Muhtarlık bana huzur verdi. Göreve geldiğim günden beri hayat görüşüm çok değişti. Muhtarlık gerçekten kutsal bir görev. Çok dua alıyorum” dedi.

Sarıyer’in en gözde semtlerinden Uskumruköy’ün genç, çalışkan, başarılı ve ilk kadın muhtarı Şeyda Üst, seçimlerden bu yana geçen zamanda yaptığı çalışmaları ve geleceğe yönelik projelerini Sarıyer Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Bekir Batu’ya anlattı. Muhtarlık binasında oldukça samimi ve renkli bir ortamda gerçekleşen röportajda Üst, “Uskumruköy’e kadın eli değdi” dedirtecek tüm hizmetlerini tek tek anlattı. Mahalle halkına sunduğu birbirinden yeni hizmetlerle muhtarlığı, tıpkı bir “sosyal belediye” anlayışıyla yöneten Üst, gençlere ve kadınlara yönelik büyük bir eğitim seferberliği başlatmış. Muhtarlık binasını onlar için “kurs merkezine” çeviren Üst, işinin sadece ikametgah belgesi vermek olmadığını tüm mahalleye göstermiş, dahası gönüllere dokunacak hizmetlere öncelik vermiş. İşte sorularımız ve Muhtar Şeyda Üst’ün açıklamaları…

Mahallenizi bize kısacık tanıtır mısınız?

Mahallemiz yaklaşık 10 bin civarında bir nüfusa sahip. 90 tane site var. Yaz aylarında nüfusumuzda ciddi bir artış yaşanıyor ve bu rakam 15 bini buluyor. Uskumruköy aslında Sarıyer’in çok geniş mahallelerinden bir tanesi. Doğasıyla nefes aldıran bir mahalle olduğundan pandemi döneminde nüfusumuz yaza girmeden artış gösterdi. Yeşilliği, doğal güzelliği, temiz havası ve sıcak kanlı sakinlerimizle herkesin yaşamak isteyebileceği bir mahalleyiz.

Uskumruköy’ün ilk kadın muhtarısınız. Aynı zamanda Sarıyer’in en aktif ve çalışkan muhtarlarındansınız. Bir kadın olarak seçilmeniz ve devamında mahallenizde yaşanan değişimi anlatır mısınız?

Köyümüzde elbette geçmişten bugüne kadar “muhtar kadın olur mu” şeklinde bir algı yerleşmiş. Sanırım bugüne kadar tüm muhtarlar erkek olduğu için. Ama ben seçildiğim günden bu yana kendimi tamamen muhtarlığa adadım. İlk 3 ay indim muhtarlığımızın yanındaki kahvede köyün amcaları ve gençleriyle oturup sohbet ettim. Zamanla bakış açısı değişti tabi ve sonrasında ben artık onların her birinin ablası ve kardeşi oldum. Kadın muhtar olmak Uskumruköy’de başta kabullenilmese de köyün eski yerlileri için bir değişimi başlatmış oldum. Sosyolojik bir değişim başladı. İnsanlar da bunu görüyor, benim çalışmalarıma destek oluyorlar. Çok dua alıyorum. Beni gördüklerinde “namazımda duamdasın” diyorlar. Bu da beni çok mutlu ediyor.

Muhtarlığa geldiğiniz günden bu yana Uskumruköy’de neler değişti?

Mahallemizde çocukların vakit geçirebileceği hiçbir alan yoktu. Sitelerin zaten yaşam alanları var ama onun dışında kalan yerleşimlerin yok. Muhtarlığımızda gönüllü öğretmenler Uskumruköy’de yaşayan yaklaşık 45 çocuğa Kodlama, Matematik, Drama ve İngilizce dersleri verdiler. Ayrıca psikolog hizmetleri de verildi. Pandemi başlayana kadar gönüllü öğretmenlerce verilen eğitimler muhtarlığımızda devam etti. Pandemi patlayınca yüz yüze ders yapılamadı. Ama biz de çocuklara tablet ve notebook verdik. İnterneti olmayan ailelere de almaları için teşvik ettik. Muhtarlığımızca pandemi öncesinde kültür turları yapılıyordu. Köy kadınları için amigurumi ve takı kursları yapıldı. Uskumruköy Muhtarlığı’nda alışageldiğimiz askıda ekmek devam etti. Bunun yanı sıra rafta erzak dönemi başlattım. Hayırsever vatandaşlarımızca muhtarlığımıza bağışlanan makarna, pirinç, bulgur, nohut, kuru fasulye, yağ, salça, tuz gibi temel gıda maddeleri raflarımıza birikerek ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla buluşuyor. Yardım kolisi yerine bu uygulama sayesinde ihtiyaçları ne ise onu temin edebilmiş oluyorlar. Ayrıca vatandaşlarımızdan gelen giysi, ayakkabı ve çanta gibi birçok ürünle de “askıda elbise” uygulaması başlamış oldu. Tamamen hayırsever vatandaşlara ulaşarak temin ettiğim kitaplarla da muhtarlığımızda bir kütüphane oluşturduk. Bunların yanı sıra çocukların ilgisini çeken oyuncaklar da yer alıyor. Uskumruköy’de tarihi çeşmeler vardı. Eskiden o çeşmelerden kaynak suları geliyordu. Ancak uzun süredir akmayan bu çeşmelerde analiz yapıldı ve kolibasili çıktı. O nedenle kaynak suları yerine bu çeşmelere İSKİ’den su bağlatıldı. Teknolojiye uyduk ve online (e-muhtarlık) kullanmaya başladık. Evrakı vs. gelen vatandaşlarımıza mesaj gönderiyoruz. Muhtarlığımızca Kızılay’a düzenli olarak kan bağışı yapılıyor. Uskumruköy İlkokulu’na okul müdürü Abdullah Ziya Karaağaç’la beraber projeler geliştirdik ve okula Sarıyer Belediyesi’nin de destekleriyle bir ek bina yaptırdık ve orası ana sınıfı oldu. İzmir’de yaşanan deprem sonrasında yardımda bulunmak için gönüllü olarak bölgeye gittik. Erzincan depreminde ise erzak yardımında bulunduk.

Muhtarlığınıza kurduğunuz bu kütüphane hakkında bilgi verir misiniz?

Bağış olarak Uskumruköy Muhtarlığı’na verilen ve şu anda burada yer alan 10 binin üzerinde kitap var diyebilirim. Türleri çok çeşitli… Roman, hikaye, çocuk kitapları, test kitapları, tarih, şiir, yabancı dil ve daha birçok çeşitte kitaplar var. Çocuklar ya da yetişkinler buraya gelerek okumak istedikleri kitapları alıyor ve okuduktan sonra da geriye getiriyorlar. Ben bazen okumayı sevdirmek için çocuklara çeşitli ödüller vereceğimi söylüyor ve okuyacakları kitabın özetini çıkarmalarını istiyorum. Onlar da seve seve okuyor ve minik ikramlarla okumayı daha çok seviyorlar. Kitapların yanı sıra oyuncak da koymamın sebebi elbette çocuklar için ilgi çekici olmasıydı.

Muhtarlığınızı özellikle Ramazan ayında adeta bir aşevine çevirdiğinizi görüyoruz. Mutfağınızda büyük pencerelerle her gün yemekler pişiriliyor? Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Her yıl Ramazan ayının başından itibaren başlayarak yemek pişiriyoruz. Muhtarlığımızca duyurusunda bulunuyorum ve hayırsever vatandaşlarımız belirlenen günün menüsü için gerekli malzemeleri tedarik ederek bize getiriyorlar. İhtiyaç sahiplerinden asla maddi bağış almıyoruz, onlara sadece yemek için gerekli malzemeleri söylüyoruz, onlar da muhtarlığa getirip bırakıyorlar. Ramazan ayına özel bu çalışmamızda her gün yemek pişiriyorum. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız muhtarlığımıza tencereleriyle gelerek yemek alıyor, akşam da iftarda evlerinde ısıtıp yiyorlar. Her günün bir menüsü var. Örneğin çorba, tavuk ve makarna gibi 3 çeşit yemeğimiz oluyor. Ramazan ayı boyunca her gün yaklaşık 100 kişiye bu şekilde iftar veriyoruz. Yaklaşık 75 çocuğu da her bayram öncesinde sitelerimizin ve hayırseverlerimizin desteğiyle giydiriyoruz.

Muhtarlık görevi, sizin yaşamınıza neler kattı? Sizin için neler değişti?

Muhtarlıkla birlikte hayat görüşüm değişti. Hatta marka takıntımı da kaybettim. “Kimi giydirir, kimi doyururum” diye düşünür oldum. Muhtarlık bana aslında huzur verdi. Çok seviyorum bu işi ve tüm çalışmalarımı yürekten yapıyorum. Muhtarlık mahalle sakinlerinin çalacağı ilk kapıdır. Bunu muhtarlığımızın girişine de yazı olarak koydum. Çok mutluyum.

Uskumruköy Mahallesi için gelecekte neler yapmayı hedefliyorsunuz?

Muhtar olduğumdan bu yana mahallem için düşündüğüm güzel hayallerimi gerçekleştirmek için çalışıyorum. Önümüzdeki 2,5 yıl içerisinde de çalışmalarımı yine hızla sürdüreceğim. Köyümüzün bir meydanı yok. Köy meydanı çalışması yapılması için gerekli müracaatlarda bulunacağım. İBB tarafından Salihpaşa Caddesi’nde kaldırım çalışmaları başladı. Bunu genişleterek kaldırımsız ve asfaltsız sokak kalmaması için de çalışacağız. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Uskumruköy Mahallemize her konuda destek oluyor. Sarıyer Belediyesi tarafından SAGEM yapılacak olan alanda da çalışmalar başladı. Uskumruköy’de vatandaşın tarım yapabilmesi için destek sağlamak istiyorum. Köylümüzün tarım alanında üreterek bunların satışını yapabileceği bir pazar yeri oluşturmayı hedefliyorum. Hayalimdeki park proje aşamasında. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 5 bin 635 m2’lik bir alana park yapacak, projesi hazırlandı. 2001 yılında Şırnak’ta şehit düşen Uskumruköy sakinlerinden Şehit Tevfik İnan’ın adının mahallemizde yapılacak olan bu parka verilmesini istiyorum.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.