Hamilelikte ağız ve diş sağlığının önemi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ağız ve diş sağlığı her dönemde olduğu gibi kadınların hamilelik sürecinde de oldukça önemlidir. Hamilelik sürecinde kadınların dişlerinde kalsiyum açığı meydana geldiği için diş kaybı oluşacağına dair öngörülerden bahsedilmektedir. Bu bilgi her ne kadar varsayım olsa da, hamilelik sürecinde kadınların ağız ve diş sağlığına dair belli değişimler yaşandığı yadsınamaz bir gerçektir.

Ağız ve diş sağlığını koruyabilmek için kadınların hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı merkezi ya da ağız ve diş sağlığı hastanesi gibi kurumlara düzenli olarak kontrole gitmesi önemlidir. Hamilelik döneminde kadınların hormonlarında belli değişiklikler yaşandığı için bu durum dişlerde bakteri plağı oluşumuna sebep olmaktadır. Diş bakımının düzenli olarak yapılması, diş kayıplarının önlenmesi için çok değerlidir.

Uzmanlar, dişlerin bakımı kadar hamilelik sürecinde sağlıklı beslenmenin de çok önemli olduğunu söylemektedir. Süt ve süt ürünleri tüketimi, kalsiyum içeriği sebebiyle kemiklerin güçlenmesini de destekleyip diş çürüklerinin oluşumuna da engel olmaktadır. Dişlerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet ve ağrı gibi durumlar oluşursa, en yakın diş kliniğinden randevu alınmalıdır. İstanbul Dental Care alanında uzman kadrosuyla, ağız ve diş bakımı alanında tüm sorunlarınıza profesyonel çözümler üretiyor.

İstanbul Dental Care ile Ağız ve Diş Sağlığınızı Önemseyin!

İstanbul Dental Care, 2008 yılının başında hizmete başlamış bir diş kliniğidir. Bütün estetik ve medikal diş tedavilerini içeren geniş bir repertuara sahiptir. İmplantlardan laminalara, laminalardan zirkonyumlara kadar birçok diş tedavilerini uygulayan İDC ailesi, pandemi koşullarına uygun olacak şekilde steril bir hizmet sunmaktadır. İstanbul Dental Care hekimleri, Endodonti,Pedodonti,Periodontoloji ve Ortodonti gibi farklı diş uzmanlıklarında öğrenim görmüş olup farklı tedavi çeşitlerine profesyonel bir yaklaşım sergilemektedirler.

İstanbul Dental Care, dişlerinde tamamen bir değişiklik yaptırmak isteyen yabancı hastaları için birçok opsiyon sunmaktadır. Yabancı hastalarının sadece diş tedavilerine odaklanabilmesi için İstanbul’daki tedavi süreçlerinde konaklama, ulaşım ve tedavi masraflarının dahil olduğu paketler hazırlamaktadır. Bu özel paketler sayesinde yabancı hastalar hem İstanbul’u keşfetme hem de rahat bir tedavi süreci geçirme avantajına sahip oluyorlar.

Yabancı hastalara sunulan bu paketlerde, hastaların isteğine bağlı olarak otel ve transfer  opsiyonları da sunulmaktadır. Böylelikle tüm hastalar bütçelerine en uygun olacak şekilde seçim yapma fırsatına sahip olurlar. Bütün otel seçimleri İDC kliniğine yakın olup, şehir merkezi bölgelerinde yer almaktadır. Böylelikle yabancı misafirler hem ulaşım hem de konaklama tarafında ayrıca zahmete girmemiş olmaktadır.

Hamilelikte Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Kadınlar hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına daha fazla özen göstermelidir. Ağız içinde oluşan bakteri plağı, diş eti iltihabı gibi şikayetlerin oluşmasına sebep olabilir. Bunun için dişler düzenli olarak temizlenmeli ve bakımı özenli bir şekilde yapılmalıdır. Diğer zamanlarda olduğu gibi hamilelik sürecinde de dişler günde 2 kez fırçalanmalı ve temizlik esnasında diş ipi kullanımına özen gösterilmelidir.

Hamilelik döneminde kadınlarda mide bulantısı gibi sorunlar görülebilmektedir. Şayet diş fırçalamak bu bulantı sorununu tetikliyorsa, diş hekiminden en uygun ağız gargarası önermeleri istenmelidir. Tüm bunların yanı sıra C ve B12 vitamin desteği almaya dikkat edilmelidir. Bu vitaminler ağız ve diş sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Diş kontrolü için de düzenli olarak diş hekimine gidilmeli, plak oluşumunun olup olmadığı teyit edilmelidir.

Ağız ve diş sağlığına sadece hamilelik döneminde değil, ömür boyu dikkat edilmesi gerekir. Diş hastalıkları ilerledikçe vücudun diğer organlarında da belli başlı hastalıklara sebep olabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için de, dişlerin düzenli fırçalanması, diş ipi kullanımı ve gargara gibi ağız ve diş bakım ürünleri tercih edilmelidir. Ürün seçiminde hekim önerileri göz önünde bulundurulmalıdır.

Hamilelik döneminde kadınların en çok merak ettiği konulardan birisi de ne zaman diş hekimine gitmeleri gerektiği konusudur. Kişi hamileliğin ilk evresindeyse ya da hamilelik düşünüyorsa öncesinde mutlaka diş kontrolüne gitmelidir. Uzmanlar, hamileliğin ilk 3 ayında diş temizliği yapılabildiğini belirtmektedir. Hamileliğin geri kalan sürecinde de diş hekimi, uygun tedavi süreci hakkında bilgi verecektir. Hamileliğin ilk 3 ayında hormonların da değişmesiyle beraber ağız içindeki dokularda belli değişiklikler meydana gelir. Bunun için de uygun ağız bakımı önerisini diş hekimi sunacaktır.

Uzmanlar, aciliyet gerektirmeyen işlemlerin hamilelik sürecinde uygulanabileceğini belirtmektedir. Fakat diş tedavisi için en uygun zamanın gebeliğin dört ve altıncı ayları arasında olduğu bilinmektedir. Şayet çok şiddetli ağrı mevcutsa ve dayanılmaz bir sancı varsa,  hamileliğin hangi aşamasında olunduğuna bakılmaksızın müdahale edilmektedir. İlaç kullanımı ya da anestezi işlemlerinde kişilerin gebelik sürecini kontrol eden hekimlerinden onay almaları gerekmektedir. Sonra yapılabilecek işlemler doğum sonrasına bırakılmaktadır.

Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan birisi de, gebelik döneminde dişlerin daha çabuk çürüdüğü bilgisinin doğru olup olmadığıdır. Hormonal olarak gebelik dönemlerinde kadınlarda bir değişim söz konusu olduğundan, uzmanlar diğer zamanlara göre dişlerin daha çabuk çürüyeceğini belirtmektedir. Bunun en temel sebebi de aşermek denilen istekle, annelerin tatlıya ya da abur cubura daha fazla istek duymasıdır.

Abur cubur ve tatlı tüketiminin ardından diş bakımının ihmal edilmesi dişlerin çürüme hızını artırmaktadır. Gebelik döneminde mide bulantısı gibi hassas durumlar da olduğundan, ağız bakımına yeteri kadar özen gösterilemeyebilir. Mide bulantısını tetikleyen diş macunu ya da gargara ürünleri için diş hekimlerinden öneri almakta fayda var. Gebelik hormonları aynı zamanda diş etlerinin hassaslaşmasına da sebep olabilmektedir. Bu süreçte diş eti kanamalarında artış görülebilir. Bu nedenle hassas diş fırçaları kullanmaya özen gösterilmelidir.

Bebeğin Diş Sağlığı için Nelere Dikkat Edilmeli?

Anne adayları kadar bebeklerin diş sağlıkları da büyük bir öneme sahiptir. Bebeklerin diş gelişiminin anne karnında başladığı unutulmamalıdır. Gebelik sürecinde anneler hem kendi diş sağlıkları hem de bebeklerinin diş sağlığı için sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir. Özellikle A, C, D vitamini, protein ve kalsiyum içerikleri besinleri tüketmeye dikkat etmeliler.

Süt, peynir, et, yumurta, domates, çilek, yeşil ve sarı yapraklı sebzeler, süt ürünleri gibi besinlere ağırlık verilerek beslenme düzeni şekillendirilmelidir. Bu süreçte beslenme uzmanından da dengeli beslenme programıyla alakalı destek almak yerinde olur. Hamilelik sürecinde anne adayları, ilaç kullanımlarına da dikkat etmelidir. Bilinçsiz ilaç ve bitkisel ürün kullanımı gebeliğin riske girmesine sebep olabilir. Hekim önerisi olmadan ilaç kullanmamaya özen gösterilmelidir.

Annelerin sağlıklı beslenmesi nasıl ki bebeklerin diş sağlığını olumlu etkiliyorsa, sağlıksız bir beslenme programı da hem annenin hem de bebeğin bu durumdan olumsuz etkilenmesine sebep olur. Annelerin beslenme programı, bebeklerin sadece diş sağlığı için değil kemik gelişimi ve genel sağlık durumu için de hayati bir öneme sahiptir.

Gebelik döneminde anneler sigara ve alkol tüketiminden uzak durmalı, doğal beslenmeye özen göstermelidir. Hamilelik döneminde de,  diş hekiminin belirlediği diş kontrolü takvimine uygun olarak kontrollerine giderek, diş kontrollerini aksatmamalıdır. Dişlerin detaylı temizliği için diş hekiminin önerdiği ürünler kullanılmalı, ekstra gerek bitkisel gerekse ilaç formunda üretilen diş temizleme ürünlerinden uzak durulmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.