Kenan Güven: Kalbinize iyi bakın!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1975 yılında kurulan, Türkiye’nin güvenilir ve saygın Sivil Toplum Örgütleri arasında yer alan Türk Kalp Vakfı, hedefleri arasında yer alan, büyük oranda tedavi edilebilir bir hastalık olup erken teşhis ve tedavi ile önlenebilen kalp hastalıkları ile ilgili, çok yönlü olarak ele aldığı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarıyla halkın hasta olmadan önlem almalarını her fırsatta tavsiye ediyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizi tehdit eden, çok sayıda insanın zarar görmesine ve kaybına neden olan “Koronavirüs (COVID 19)” ile ilgili ölümler Çin’de görüldüğü ilk günden bugüne kadar sürekli artarak devam ediyor. Yüz yüze yapılan çalışmalar ve etkinlikler de pandemi nedeniyle uzaktan ve dijital ortamlarda yapılmaya başlandı. Bu nedenle, önemli bir sağlık organizasyonu olan, devlet takviminde de yer alan, kalp sağlığı ile ilgili uyarı ve mesajların verildiği Kalp Haftalarının bu yıl 33.sü 12-20 Nisan 2021 tarihleri arasında pandemi nedeniyle dijital ortamlarda gerçekleştirilecektir. Türk Kalp Vakfı, çocuk ve erişkinlerde kalp hastalıkları, sağlıklı beslenme konularında, alanlarında uzman doktorları tarafından önemli bilgilerin verileceği canlı olarak yapılacak seminerlerle; kalp sağlığımızı koruma ve bu hastalıklarından korunma ile ilgili bilgilerle dijital ortamlarda ve sosyal medya hesaplarıyla vatandaşların karşısında olacak.

Kenan Güven’den Kalp Haftası açıklaması

Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven 33. Kalp Haftası dolayısıyla pandemi koşullarını da dikkate alarak yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Kalp ve damar hastalıkları sinsi ilerleyen bir hastalıktır. O nedenle erken tanının bu ve diğer hastalıklarda olduğu gibi son derece önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Ayrıca erken tanı ve tedaviler hastaya daha kaliteli bir yaşam sağlamakta ayrıca hem kendisine ve uzun vadede de ülke ekonomisine hastalık masraflarının azaltılması anlamında pozitif katkıları olan ve kendi alanında çok faydalı olan çalışmalardır. Bu açıdan da değerlendirilmesinin yararlı olduğunu düşünüyoruz. Salgınla beraber dijital bir sisteme doğru yol aldığımız bu günlerde, daha çok evde vakit geçirmek, dışarı çıkamamak, hareketsiz kalmak, özellikle de 65 yaş üstü bireylerin ve 20 yaş altı gençlerin aylarca evlerinden çıkamamalarının bazı sağlık sorunlarına yol açması kaçınılmaz bir durum olmuştur.

Her kesimi etkileyen pandemi nedeniyle dijital ortamlarda, ekranların karşısında geçirilen sürenin uzaması hareketsizliğe neden olmuş, başta kalp damar hastalıkları olmak üzere obezite, göz rahatsızlıkları, bel, boyun ağrıları ve çeşitli diğer hastalıklara sebep olurken, psikolojik olarak da ruhsal sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Küresel bir salgın olması nedeniyle çok hızlı bir şekilde ülkemizde ve tüm dünyaya yayılarak bir anda çok sayıda insanın hastalanmasına neden olan bu pandemiden bir an evvel kurtulmanın en kolay yolu olan maske, mesafe ve temizlik önlemlerine ilave olarak bazı yaş grupları için artık aşılanma olanağımız da var.

Tüm tedbirler ve uyarılara rağmen hala hızını hiç kaybetmeden, tehlike boyutları kestirilemeyen mutasyonlarla artarak yoluna devam eden Covid 19’a yakalananlar, özellikle gençler; “nasıl olsa atlatırım, bana bir şey olmaz” diyerek tedbir ve uyarıları hiçe sayarak hem kendilerine hem de çevresindekilere ve sevdiklerine büyük zararlar vermektedirler. Bu hastalık, hastalığı atlatmış olan kişilerde de maalesef vücudumuzun çeşitli organlarına olduğu gibi kalbe de büyük zararlar vermektedir.

Kalp hastaları, Covid-19 salgını için ciddi olarak riskli hasta grubundadır. Uzman ve doktorların uyarı ve tespitlerine göre, klinik çalışmalarda kalp hastalarında, Covid-19’a bağlı ölüm oranının normale göre arttığı belirlenmiştir. Koronavirüse yakalanan kalp hastaları, bu hastalığı daha şiddetli yaşamakta; buna bağlı olarak da bu hastalarda hastaneye yatış ve yoğun bakım gereksinimi daha çok görülmektedir.

Uyarı ve tedbirlere uyarak, sağlıklı beslenerek, sigarayı hayatınızdan çıkararak, spor ve egzersiz yaparak kalbinize dikkat edin. COVID-19’u önleme konusunda ilgililerin tavsiyelerine uyun.

COVID-19 salgını nedeniyle insanların hastanelerden ve doktorlardan kaçındığı bu günlerde, kalp rahatsızlıkları gibi önemli sağlık sorunları olanların bu salgına karşı daha savunmasız olduğunu unutmayın… Kalbinizi dinlemeye çalışın… Kontrollerinizi düzenli yaptırın ve gerekirse doktora gitmekten asla kaçınmayın. Kalbinize bakmak her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.