Görünmez Ortodontik Tedavi nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ortodontik tedavi söz konusu olduğunda özellikle erişkin bireyler tellerin dış görünüşlerini etkileyeceğinden korkarak ortodontik tedaviye adım atamayabiliyor. Bu sorun şeffaf plaklarla uygulanan Invisalign tedavisi sayesinde günümüzde aşıldı.

Diş telleri istenmeyen bir görüntü oluşturabilirken, Invisalign tedavisinde ise sosyal kaygıları bir kenara bırakarak tedavi olduğunuz dışarıdan anlaşılmadan da dişlerinizde düzelme elde edebiliyorsunuz. Denta Vita’dan Ortodonti Uzmanı Ali Gördeal, Görünmez Ortodontik Tedavi (Invisalign Şeffaf Plak Sistemi) ile ilgili merak edilen tüm detayları gazetemize anlattı.

Dijital ortodontiyi kısaca nasıl tanımlarsınız?

Hayatımızın her alanında olduğu gibi diş hekimliği ve ortodontide de dijital yöntemler çağın gerekliliği haline geldi. Dijitalleşme özellikle ortodontik tedavi planlaması esnasında klinikte ağız içinde göremediğimiz detayları göz önüne sermekte ve hastalarımızın dişsel ilişkilerini üç boyutlu olarak yansıtmaktadır. Biz ortodontistler için üç boyutlu değerlendirme ve tedavinin başında iyi bir planlama son derece önemlidir. Ayrıca şu anda hastalarımızın en çok talep ettiği yöntem olan şeffaf plaklarla ortodonti tedavide dijital sistem kullanılmaktadır.

Ortodontik tedavilerdeki altın kural nedir?

Hastanın istekleriyle hekimin tanı koyduğu tedavi edilmesi gereken durumların birlikte değerlendirilip bir yol haritası çıkartılması bence altın kuraldır. En başta yapılan doğru tedavi planlaması ve tedavi yöntemi seçimi sonrası geriye kalan prosedürler zaten iyi bir şekilde ilerleyecektir. Her tedavi mutlaka hastaya özel planlanmalı, hasta ve hekim birlikte bir işbirliği içinde ilerlemelidir. Güzel bir iletişim en önemli noktadır.

Son günlerde sık sık duyduğumuz şeffaf plak tedavisi nedir?

En klasik ortodontik tedavi yöntemi olan braketler ve teller kullanılmaksızın, hastalarımızın kendi takıp çıkartabildiği ince şeffaf plaklar kullanarak dişlerinin düzeltilmesidir. Estetik olmalarının yanında kullanım kolaylığı avantajları vardır. Tellerle yaşanan rahatsızlık hissi şeffaf plaklarda çok daha az boyuttadır ve şeffaf plaklar ağızdan çıkartılıp kolaylıkla yemek yenip dişler fırçalanabilir.

Şeffaf plaklarla yaptığınız tedavi süreci ne kadar sürmektedir?

Tedavi süreçleri hem tel tedavisinde hem de şeffaf plaklarda vakadan vakaya değişmektedir. Bu nedenle genelleme yapmak mümkün değildir. Ancak şeffaf plaklarla yapılan tedavilerde dijital sistemin avantajları sayesinde tedavi süresi bir miktar daha kısalmaktadır. Bazen dişlerde çok ufak düzeltmeler yaptığımızda sadece birkaç ayda tedaviyi tamamlarken daha kapsamlı tedavilerde (örneğin diş çekimli vakalarda) 2 yıl sürebilmektedir.

Şeffaf plak tedavisini genellikle hangi vakalara önerirsiniz?

Şeffaf plak tedavileri ilk çıktığında sadece basit çapraşıklık vakalarına veya diş aralarında boşluk olan vakalara önerirken teknolojinin bugün geldiği boyutta tellerle yaptığımız her türlü ortodontik tedaviyi şeffaf plaklarla da gerçekleştirebiliyoruz. Yalnızca tel tedavisiyle çözemeyeceğimiz, ek olarak birtakım damaklık veya farklı türde ortodontik apareyler kullandırmamız gereken durumlar da olabilir. Her tedavi planlaması kişiye özel olduğu için mutlaka detaylı bir ortodontik muayene sonucunda net kararı belirliyorum.

Şeffaf Plak tedavisi uygulamalarınızda Denta Vita olarak hangi marka ile çalışıyorsunuz?

Son zamanlarda birçok yeni şeffaf plak markası piyasaya çıkmakta ve biz hekimler de son gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Tek markaya bağlı kalmak yerine vakaya ve hasta bütçesine göre seçenekler sunmaya çalışmaktayız. Bizim şu anda en sık kullandığımız Invisalign marka sistemdir.

Şeffaf plakların kalitesindeki ayırt edici özellikler nedir?

Kullanılan şeffaf plak materyalinin dişe istenen hareketi verebilecek esneklikte olması ve hasta ağzına takıldığında estetik durması en çok istediğimiz özelliklerdir. Kolay temizlenebilir olması ve kolay renkleşmemesi gerekmektedir.

Tedaviye başlamadan önce, dişlerinizin tedavi sonunda nasıl olacağını görmeniz mümkün mü?

Invisalign tedavisinde öncelikle iTero isimli dijital ağız içi tarayıcılar ile ağzınızın içinin üç boyutlu görüntü kaydı alınmaktadır. Sonrasında “ClinCheck” adı verilen programla tedavi sonucu elde edilmekte ve hastaya tedavisinin sonunda dişlerinin nasıl olacağının gösterildiği animasyon oluşturulmaktadır. Tedavi sonucunun hastaya gösterilmesi ve ortodonti uzmanınca da onaylanmasından sonra şeffaf plaklar hastaya özel olarak üretilmektedir. Diş teli kullanılarak elde edilebilecek tedavi sonuçlarına Invisalign şeffaf plaklarıyla ulaşmak mümkündür. Ayrıca metal braket tedavilerinde sonucun hastaya önceden gösterilebilmesi mümkün değildir.

Şeffaf plaklarla tedavi süreci nasıl ilerliyor?

Invisalign sisteminde metal braketlerin yerini küçük kompozit eklentiler ve tellerin yerini de plaklar almaktadır. Hastadan alınan fotoğraf, film ve ağız içi tarama kayıtlarından sonra ClinCheck programıyla üç boyutlu planlama ortodonti uzmanınca gerçekleştirilir. Sonrasında şeffaf plakların tüm tedavi safhalarına uygun olarak üretimi tamamlanır. Şeffaf plakların ortalama 7 ila 14 günde bir değiştirilmesiyle birlikte dişlerde değişimler başlar. İdeal tedavi sonuçlarına erişilebilmesi için plakların yemekler haricinde günde 20-22 saate yakın düzenli kullanımı istenmektedir. Bu sistemde kontroller aylık ya da iki aylık süreçlerde yapılmaktadır. Plakların üzerinde yer alan belirteçler ile de günlük kullanımın kontrolü ortodonti uzmanınca yapılmaktadır. Plaklar istenildiği zaman çıkartılabildiği için önemli toplantılarınızda ya da nişan, düğün veya mezuniyet gibi özel günlerinizde plaklarınızı çıkartarak tedaviye kısa süreyle ara da verebilirsiniz.

Peki, her türlü diş çapraşıklığı ve her yaş grubu için uygun mu?

Invisalign şeffaf plakları ile gençlerde ve yetişkinlerde her türlü alt-üst diş çapraşıklıklarının ve açık kapanış ile derin kapanış bozukluklarının tedavileri gerçekleştirilebilmektedir. Erişkinlerde protez öncesi diş konumlandırmalarda da şeffaf plak sistemlerine başvurulmaktadır. Günümüzde yapılan geliştirme çalışmaları ile cerrahi vakalarda dahi ameliyat öncesi ve sonrası tedavilerde de Invisalign uygulanabilmektedir.

Dünya genelinde 10,9 milyon hastanın seçimi

Ortodonti dünyasında devrim yaratma hayali kuran iki öğrenci tarafından, 1997 yılında, Silikon Vadisi’nde kurulan AlignTechnology şirketi tarafından geliştirilen Invisalign ve iTero teknolojileri ağız taramalarının dijital ekipmanlarla yapılmasına, diş kalıplarının ve hasta verilerinin bulutta saklanmasına ve 3D baskı teknolojisiyle her hastaya özel şeffaf diş plaklarının üretimine olanak sağlıyor. Bugün itibariyle Ar-Ge alanında 21 yılı aşkın deneyime, 800’ü aşkın aktif patente ve dünyanın en büyük 3D baskı operasyonuna sahip olan şirket, dünya genelinde 100’ü aşkın ülkede 10,9 milyondan fazla kişinin hak ettiği gülüşü yakalamasına destek oldu. Şirket tarafından geliştirilen dijital ağız tarama ve tedavi teknolojileri sayesinde, ortodontik tedavilerde kullanılan manuel kalıplar ve diş telleri yakın bir gelecekte tarihe karışabilecek.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.