Mehmet Deniz; “Sarıyer’e seviyeli siyaseti getireceğiz”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP’den istifa eden Muharrem İnce’nin kurduğu Memleket Hareketi’ne katılan CHP Sarıyer Eski İlçe Başkanı Mehmet Deniz, yeni oluşumla ilgili ilk demecini Sarıyer Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Bekir Batu’ya verdi. Sarıyer siyasetinin sevilen ve önde gelen isimlerinden Deniz; “Biz CHP’ye karşı bir parti kurmuyoruz, amacımız herkesi kucaklamak. Topluma karşı mütevazı, hiç kimseyi hor görmeyen, her zaman şeffaf bir parti olacağız” diye konuştu.

Memleket Hareketi Partisi’nin yapılanmaları ne zaman tamamlanacak?

Memlekette her hareket ve her oluşum bir ihtiyaçtan doğuyor. İhtiyaç olmasa insanlar şirket de kurmaz dükkan da açmaz. Küçük bir yer de açsanız orada talep vardır. Sahada gerekli araştırmayı ve ön çalışmaları yapmak gerekir. Partimiz 23 Nisan’da resmi olarak kurulacak. Ama Türkiye’nin her noktasında arkadaşlarımız resmi olarak bir görev almış gibi görev alarak parti faaliyetleri yürütüyorlar. Türkiye’nin yaklaşık yüzde 60 ilinde gayri resmi il görevlendirmeleri yapılıyor. Yani iller çalışmaya başlıyor. İl Binamız Şişli’de tutuldu. Gerekli düzenlemeler hızla yapılıyor. Çok konforlu olmamasına özellikle dikkat edildi. Kimseye ihtiyaç duymadan ve kimsenin ekonomik gücüne teslim olmadan partimize gönül verenlerle kendi yağımızda kavruluyoruz. İstanbul yönetimimizde 40 kişi var. Sayın Muharrem İnce yıllarca siyasete yer almış bir büyüğümüzdür. Kamuoyu araştırmalarına bakarsanız Muharrem İnce hareketine ne kadar çok destek olacağı gözüküyor. Halkın ilgisi bizi çok memnun ediyor.

Türkiye’de mevcut partiler yeterli değil mi?

Şöyle örnek vereyim, o ürünü yeterli miktarda üreten, satan yoksa halk da vatandaş da ondan memnun değilse o zaman halk memnun olana kadar üçüncüsü, dördüncüsü, beşincisi olur. Türkiye’de son zamanlarda parti sayıları arttı. Bu toplumsal ihtiyaçtan kaynaklandı. Memleket Hareketi de bunlardan birisidir. Sıradan bir hareket değildir. Maalesef ülke yaklaşık 19 yıldır bir AK Parti yönetimiyle buluştu. AK Parti Türkiye tarihinde artık iyi ya da kötü yapacak her şeyi yaptı. Yıllarca çok büyük adaletsizlikler ve çok büyük yanlışlıklar oldu. Artık doyum noktasına ulaşılmıştır. Ülke ve vatandaşlar bastırılmış ve ekonomi şu anda çok kötü bir durumda. Ticaret durdu, eğitim durdu, işsizlik hat safhada! Pandemiden önce de bu durum vardı ama şimdi her şey bu sürece bağlanıyor. Yönetemeyen bir iktidar var! Vatandaşlar bunun sıkıntısını çekiyor. Yönetemeyen İktidarın karşısındaki mevcut muhalefet partileri de yeterince muhalefet yapamıyor. Ülkenin iyi yönetilmediği topluma yeterince anlatılamıyor ve bu noktada bir sıkıntı var.

Sarıyer’de Memleket Hareketi’ne ilgi nasıl? CHP’den istifalar da oluyor, bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

İstanbul’da ilçelerde çalışmalar başladı. Sarıyer’de de çalışmalar devam ediyor. Sarıyer’de de bir ilçe binamız olacak. Önümüzdeki Ramazan Bayramı kısmet olursa kendi ilçemizde bayramlaşma yapabiliriz. Türkiye’deki ilgi neyse Sarıyer’deki ilgi de o… Yani birbirinden ayırmak mümkün değil. İktidardan ciddi bir bıkkınlık var. Öbür taraftan muhalefet partilerine baktığın zaman orada da bir yeterlilik olacak şekilde muhalefet yapılmadığını görüyorlar. Bu iki taraftan da hoşnut olmayan insanlarda bir arayış içerisine girmiş durumda. Sarıyer’de Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrılan bir ben değilim.

Yani o arayış içerisine giren insanlardan bizim kuracağımız olan partiye çok ciddi bir şekilde ilgi olduğunu görüyorum. Yani bunun gün geçtikçe daha da büyüyeceği kanaatindeyim. Milletin bir takım değerler konusunda hassasiyetleri var. Ona önem veriyorlar. Yerel yönetimlerdeki çalışmaların alt yapısı umduğu gibi bulamadı yani iki yıllık İstanbul’u yöneten ana muhalefet Partisi ilçe belediyelerine baktığın zaman Sarıyer’de yaklaşık 12-13 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi yönetimi var. Vatandaşlar yerel yönetimdeki çalışmaların alt yapısında umduğunu bulamadı. Adaletsizliklerin, haksızlıkların olduğu, liyakat deyip liyakatsiz insanlara görevler verildiği noktada memnuniyetsizlikleri var. Memleket Hareketi  Sarıyer’de iddialı bir parti olacak. Hem iktidardan hem yerel yönetimlerden halkın ciddi bir memnuniyetsizliği var. Memleket Hareketi Partisi’nin CHP’den gelen insanlarla kurulacağı zannediliyor. Ama öyle bir kanıya kapılmasınlar.

BİZ CHP KÜSKÜNLERİ DEĞİLİZ!

Bizim partimizde memleketin her kesiminden, her noktasından, memleketine ve yaşına bakmadan her kesimden insanlar yer alacak. Bunun içinde AK Parti’de görev yapmış memnun olmayan arkadaşlardan tutun da MHP, İYİ Parti veya siyasete bugüne kadar hiç girmemiş insanlar da var. Memleketle ilgili yapacakları olan ve Sarıyer’le ilgili ufku düşünceleri olan her kesimden insanların olduğu bir yapı kurmayı düşünüyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin küskünleri değiliz. Sadece geniş bir yelpazede bir çalışmamız var. Bu noktada tabii ki Cumhuriyet halk Partisi’nden gelen arkadaşlarımıza da kucak açacağız. Parti ayrımı bu noktada yok. Sonuçta biz yepyeni bir müstakil parti olacağız. Cumhuriyetin temel değerlerine sahip çıkan, ülkesini seven ve sorunları çözmeye talip bit parti olacağız.

 İktidardan ve muhalefetten memnun olmayanlara yeni bir yol mu açıyorsunuz?

Evet, üçüncü bir yol… Yani muhalefetteki ittifakların her ikisinin de söylemlerinin bir kısmına katılmıyoruz. Türkiye sıkışmış durumdadır. Başka bir yol, başka bir çığır aşmak gerekiyor. Üçüncü bir yolda başka bir alternatif olabileceğini bu topluluğa anlatmaya çalışıyoruz. Çok da ciddi bir ilgi görüyoruz

Yeni kurulan tüm partilerde benzer söylemler var. Peki sizin farkınız ne olacak?

Şimdi şöyle yeni kurulan partileri sayarak başlayalım; Deva Partisi, Gelecek Partisi, Değişim Partisi, Yenilik Partisi. Bu partilere baktığımız zaman hepsi bir taraftır. Parti politikaları örtüşüyor, düşünceleri örtüşüyor, geçmişteki uygulamaları örtüşüyor. Vatan Partisi bile Cumhur İttifakı’nın yanında yer alıyor. Üçüncü yol nasıl diyorlar anlamıyorum! Parti kurulacak mı kurulmayacak mı söylemleri yapılıyor sürekli… Genel Başkan Muharrem beyimize birçok karalama çalışmaları yapılıyor. Gerçekten bir tıkanıklık var ve bunu topluma iyi anlatabilir, toplumun nabzını iyi tutabilirsek bu iki taraftaki dengenin bıkkınlığından yeni bir şey doğacak diye düşünüyoruz. Sonunu göremiyoruz tabi… İlk önce kimseyle ittifak kurmadan bizim için önemli ilkelerle bu işi götüreceğiz. Seçime belli bir süre kala ittifak kurulmaz mı, kurulur… Ama şu anda herhangi bir ittifak kurduğunuz takdirde kurduğunuz partinin ilkelerine de taviz vermektir.

Sarıyer‘de sizin CHP’de eski bir ilçe başkanı olmanız süreci nasıl etkiler?

Cumhuriyet halk Partisi’nden belli bir süre önce yollarımı ayırdım. Ayrıldıktan sonra ufak tefek ciddi tepkiler oluşmadı da ufak tefek serzenişler var. Bu arada onlara da buradan kısaca bir cevap veriyim ve kendi siyasi kimliğimi anlatayım. O arkadaşlara aslında cevap vermek istemiyordum ama böyle bir fırsatı yakaladığım için onlara da kısmen bir cevap olsun…

Bana “CHP’de misafirdi” demişler! Nasıl bir misafirmişim anlatayım… Ben Samsunluyum ve 12 yaşıma kadar köyde büyümüş bir insanım. 12 yaşımdan sonra İstanbul’a geldim. Köyümüz Samsun’un merkez köyüdür. Geçmişte o köyde dört tane hane Cumhuriyet Halk Partili ve geri kalan Adalet Partili’ydi. CHP’li o dört haneden bir tanesi bizdik. Bu da nereden geliyor, annemin babası Samsun’un Kurtuluş Savaşı gazisidir. Hem annemin babası hem de babamın babası 14 yaşındayken Çanakkale’ye gitmiş ve gelmemiştir. Hatta daha çok maziye gidecek olursak annemin babası Atatürk’ü Samsun’a geldiğinde ilk karşılayanlardandır. Dedem Samsun’da yapılan Atatürk heykelinde bazı kısımları iyi yapılmadığı için itiraz etmiştir. Benim de içimde bir ukde var. Hatta rahmetli İnönü’nün de dedeme yazdığı bir mektubu Samsun’daki arşivlerde vardır. Samsun’dan Havza’ya geçerken Atatürk’ü dedemin atına bindirmişler. Öyle bir aileden geliyorum.

Yani, milli mücadeleci bir kökenden geliyorsunuz…

Evet, benim dedelerimden bu yana bir duruşum ve bir geçmişimiz var. Yani “Cumhuriyet Halk Partisi’nde misafir” demişler ya! Ben 1919’dan geldim. 1980 darbesinden sonra siyasi partilerin hepsi kapandılar. Cumhuriyet Halk Partisi de kapandı. Bülent Ecevit o dönemde Demokratik Sol Parti’yi kurdu. Bizim ailede bir Ecevit sevgisi olduğu ve aynı değerlere sahip olduğu için siyasi yaşamımız Demokratik Sol Parti yanında şekillendi. Siyaset devam ederken ben de 1988’de üniversiteyi bitirdim. O zaman DSP’deydim ve CHP Zaten yoktu. Belki DSP’den geldiğim için misafir demişlerdir ama Ecevit‘e de o zaman bölen demişlerdi. Ama Bülent Ecevit, Cumhuriyet Halk Partisi’nde Atatürk’ten sonra Türkiye’de seçilerek gelen bir başbakandır. Ecevit aynı değerleri savunarak sıfırdan bir parti kurdu ve Atatürk’ün çizgisinde Türkiye’de birinci parti oldu. 1994’te ben Sarıyer’in en genç meclis üyesiydim. DSP Sarıyer’de yüzde 21 ile SP ile yarıştık. Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçtim. Beni davul zurnayla baş tacı ederek Sarıyer’de beni CHP’nin meclis grup başkanı yaptılar. Cumhuriyet Halk Partisi’nde 3 yıl meclis üyeliği olarak görev yaptım. Büyükşehir’de de grup sözcüsüydüm. CHP’de her seçimde aktif olarak çalıştım ve 2011’de ilçe başkanı oldum. İlçe başkanlığı görevimi 6 yıl 7 ay devam ettim. Bu süreçteki yerel seçimler, Cumhurbaşkanı seçimi ve referandum gibi süreçleri başarılı bir şekilde geçirdik. Girdiğim bütün parti seçimlerimde seçimlerde başarı sağlamıştım. 2017’de CHP’nin genel politikalarındaki rahatsızlığım nedeniyle aday olmadım ve ilçe başkanı adaylığından çekilmiştim. O gün bugündür de siyaseti sadece izliyordum. İlçe başkanlığını siz de biliyorsunuz kendi isteğiyle bırakmış bir insanım. Yoksa aday olsaydım yine kazanırdım. CHP’nin üyeleriyle hiç bir derdim yok ve hepsini çok seviyorum. Hepsi çok nitelikli kişilikli insanlar. Ancak CHP’nin üst yönetiminde ve yerelde sıkıntılar var.

Sarıyer’deki yapılanma ne durumda?

Mahallelere gidiyorum şu anda baktım. Sarıyer’de eskiden DSP’ye oy vermiş büyük bir kitle var. Biz Memleket Hareketi Partisi olarak CHP’ye karşı parti kurmuyoruz. Sarıyer’de AK Parti’ye oy veren DSP’lilerin var eski DSP’nin oradan ciddi bir şey görüyor eski merkez sağ partilerden ciddi bir akıl olacağı gibi duruyor. O tabandan dahi buraya kayacağını düşünüyorum. Biz Sarıyer’de iddialıyız. Sarıyer’den çok ciddi bir karşılık göreceğimizi sahada görüyorum. Mevcut yönetimlerdeki memnuniyetsiz bize ilgi olarak dönüyor.

Sarıyer’e mesajınız nedir?

Sarıyer, kendi partileri içerisinde öyle veya böyle itilmiş, umduğunu bulamamış insanların burada bizim hareketimizle buluşarak herkesi de barıştıran, omuz omuza olacak bir hareketin peşindeyiz. Herkesle barışacağız. Parti içerisinde kavga olmayacak. Bizim partimizde “sen nerelisin, sen hangi ırktansın” gibi sorular hiçbir zaman konuşulmayacak. Geniş bir yelpaze düşünüyoruz. İnsanların umutsuzlarının bittiği tükendiği noktada gerek ekonomik olarak gerek yerel bazdaki herkesin sıkıntılarını görüyoruz. Kentsel dönüşümle ilgili yıllarca millet oyalanmış. Benim bu konudaki samimiyetimi Sarıyerliler bilirler. Sarıyer’de gecekonduların kalması için o garibanların yanında olup sahip çıkmışızdır. Biz samimiyiz. Siyasetin ekonomik olarak tarafında hiç olmadık. Ankara’da yapılan siyasetin bir benzeri de Sarıyer’de de yapılıyor. Cumhuriyet Halk Partisi Ankara’da AK Parti muhalefet yapamıyor. Sarıyer’de de AK Parti Cumhuriyet Halk Partisi’ne muhalefet yapamıyor veya yapmıyor.

Peki, Memleket Hareketi Partisi bir belediye olarak nasıl hizmet verecek? Sarıyer ölçeğinde ne değişecek?

Sarıyer’de örneğin biz bir kere kimseye bağırmayacağız. Yüksek sesle konuşmayacağız. Nezaket sınırlarının dışına hiç çıkmayacağız. Kendimizi bile hiza ederken mütevazilik sosyal demokrasi genlerinde var mütevazi olmak zorundayız. Çizgiler çok aşıldı Sarıyer’de. Onun için edepli siyaset yapacağız kimseyi horlamayacağız. İnsanları kandırmayacağız. Ama yapamadıklarımızı neden yapamadığımızı açıklayacağız. Neden yapamadığımızı ve nasıl bir sorunla karşılaştığımızı kendilerine izah edeceğiz. Örneğin Maslak hattındaki gökdelenlere göz yumup da adamın çatısının onarılmasında tepesine binmeyeceğiz. Belediyedeki bürokratlar sadece işini yapacak yani siyaset yapmayacak.  Yani belediyedeki ikinci adamlarımız diye bir şey olmayacak. Bizler, kendi parti içerisinden gelmiş parti kültürünü benimsemiş liyakatli isimlerden yönetim oluşturacağız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir