Salim Kain’den mecliste “bütçe” eleştirisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Parti Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Salim Kain, Sarıyer Belediyesi bütçesinin görüşüldüğü meclis toplantısında dikkat çeken bir konuşma yaptı. Belediyeyi bütçe konusunda eleştiren Kain, “Bütçe arttıkça harcamalar daha hızlı artıyor. Hayali gelir rakamlarıyla bu bütçenin denk bütçe olmayacağı şimdiden görünüyor” dedi.

İşte AK Parti Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Salim Kain’in o konuşması:

Sarıyer Belediye’mizin tahmini bütçesi için buradan 1 saat konuşsak bu olumsuz tabloyu anlatmaya yetmez. Ben bu bütçe ile alakalı konuşmama bir slogan ile devam etmek istiyorum. “Hem yatırım yok, hem borcumuz çok!” Genel hatlarıyla ben rakamlara çok değinmeyeceğim. Detaylı rakamları Mali Müşavir Ergin Durdu kardeşim sizlere aktaracaktır. 2022 performans programının kitapçığının yedinci sayfasında Belediye Başkanı Şükrü GENÇ sunum yazısında şöyle diyor:

“Sarıyer’e en verimli şekilde hizmet sunabilmek ve kentlilik bilincini oluşturmak için 2009 yılında hazırladığımız Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’mızın güncelleme çalışmalarının da sonuna yaklaştık.”

Yıl olmuş 2021 ve Belediye’miz hala daha 2009 yılında hazırlanan ‘PLAN’ı güncelleme çalışmalarının sonuna yaklaştık diyor.

Bizler bu konuşmaları hazırlarken, siyaset yapmadan, Sarıyer Belediyesi’nin hazırlamış olduğu kitaptan yararlanıyoruz. Her ne kadar rakamlara değinmeyeceğim desem de birkaç çarpıcı ve tutarsız rakamı sizlerle paylaşmak istiyorum. Belediyemiz son 5 yılda araç kiralamaya 200 Milyon Türk Lirası ödeme yapmış durumda. Ortalama araç fiyatlarına baktığımızda yaklaşık bu rakamlara araç satın alınsaydı 1000 araçlık araç filomuz olurdu. 688 Milyon TL olan bütçede 1 Milyara yaklaşan borç içinde aktifimizde 200 Milyon TL’lik araç yer alırdı ve borcumuzun 4’te 1’ini karşılamış olurdu.

Bütçe arttıkça harcamalar daha hızlı artıyor. Hayali gelir rakamlarıyla bu bütçenin denk bütçe olmayacağı şimdiden görünüyor. Diğer kalem adı altında yapılan hesapsız harcamalar, ihalesiz direkt alım yoluyla alınan mal ve hizmetler gelirlerin hesapsızca harcandığını ortaya koymaktadır.

Son 7 yılda bu kadar artan bütçe rakamları içinde yıllık %10 tasarruf yapılsaydı şuan Belediyemizin 1 Milyara yaklaşan borcu olmazdı. 3-4 yıl önce bina yapılıyordu, şuan yapılan bir bina olmamasına rağmen bu konuda harcamalar yine devam etmektedir.

Belediyemiz danışmanlara ödenen ücretler dışında danışmanlara danışmak için 1 Milyon TL bütçe ayırmış. Spor ile ilgili bütçeye 2 Milyon TL daha ayrılmış olsaydı, daha fazla Sarıyerli genç de bundan faydalanmış olabilirdi.

Buradan bir teklifte bulunuyorum. Bizim Meclis Üyelerimizin içinde konusunda uzman arkadaşlarımız bulunuyor. Hukuk konusunda uzman Avukat Serkan Bey, maliye konusunda uzman Mali Müşavir Ergin Bey, otomotiv sektöründe uzman Şeref Bey, imar konusunda çok deneyimli Saim Bey, spor ile ilgili branşlarda Sarıyer’imizin çok önemli değeri Altay Hocamız var. Bizlere danışırsanız biz bu danışmanlık hizmetleri için sizlerden herhangi bir ücret talep etmiyoruz.

Birkaç rakam da Sarıyer, Kağıthane, Şişli ve Beykoz Belediyeleri’nden örnekler vermek istiyorum. Metrekarelere baktığımızda Sarıyer 174 km2, Kağıthane 16 km2, Şişli 11 km2 ve Beykoz 239 km2’dir.

Fen İşleri’ne bizim Belediyemiz 46 Milyon TL ayırırken; Kağıthane Belediyesi 184 Milyon TL, Şişli 118 Milyon TL, Beykoz 137 Milyon TL ayırıyor. Fen İşleri’ne 46 Milyon TL ayıran Belediyemiz, destek hizmetlerine 165 Milyon TL ayırıyor. Aynı konuda Kağıthane Belediyesi 96 Milyon TL, Şişli Belediyesi 56 Milyon TL, Beykoz Belediyesi 78 Milyon TL ayırmış. Özel kaleme 12,5 Milyon TL ayırmışız. Kağıthane Belediyesi 6 Milyon TL, Şişli Belediyesi 5 Milyon TL, Beykoz Belediyesi 4 Milyon TL ayırmış. Temizlik işleri için 157 Milyon TL ayırmışız. Kağıthane Belediyesi 91 Milyon TL, Şişli Belediyesi 168 Milyon TL, Beykoz Belediyesi 93 Milyon TL ayırmış. Sonuç olarak CHP Belediyeleri yatırım dışındaki harcama kalemlerinde birbirleri ile yarışmaktadırlar. Araştırma ve Geliştirme diye bir kalemimiz var. 12,7 Milyon TL ayırmışız. Kağıthane, Şişli, Beykoz ne kadar bütçe ayırmış biliyor musunuz? SIFIR TL!

Çarpıcı bir örnek daha! Plan ve proje Müdürlüğümüz sıfır TL bütçe ayırmış. Kağıthane Belediyesi 1,38 Milyon TL, Şişli Belediyesi 6 Milyon TL, Beykoz Belediyesi 16 Milyon TL ayırmış.

Sonuç olarak hiçbir vizyonu olmayan, tamamen harcama ve borçlanmaya odaklı, Sarıyer’in geleceğini karartan, 2022 performans programı ile ilgili maddeye Ak Parti grubu olarak red oyu vereceğimizi belirtir, saygılarımı sunarım…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.