Veri güvenliğiniz kim/kimlerin elinde?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk mühendisleri başardı… WhatsApp’ın gizlilik ilkelerini güncelleyeceğini ve kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşacağını açıklaması, milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medyaya güvenilirliği son yılların en önemli tartışmasını gündeme getirdi.

WhatsApp’ın gizlilik ilkelerini güncelleyeceğini ve kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşacağını açıklaması, milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medyaya güvenilirliği son yılların en önemli tartışmasını gündeme getirdi. Sosyal medya uygulamaları için yeni toplumsal kararlara yol açan tartışmaya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Octo Networks Genel Müdürü Özer Akıncı, bilinçsiz kullanımın kullanıcıları riske attığına işaret etti.

Dünyanın en önemli mesajlaşma sitelerinden WhatsApp’ın 2021’in ilk günlerinde gizlilik ilkelerini yenileyeceği, kullanıcı verilerini sahibi olduğu Facebook ile paylaşacağını duyurması, gelinen süreçte hangi mesajlaşma uygulamasının kullanımından, veri gizliliğinin önemine kadar birçok soru işaretini beraberinde getirdi.

Topluluk Yönetim Platformu Octo Networks Genel Müdürü Özer Akıncı, WhapsApp’ın açıklamalarının ardından gelinen son noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özer Akıncı, algoritmaların ve veri kullanımının adaletsizliğinden her ne kadar yakınılsa da doğru karar alma konusunda çelişki yaşandığına dikkati çekti. Son dönemde WhatsApp’tan gelen açıklamalar üzerine internet kullanıcılarının ne yapacağını şaşırmasının da bunun bir sonucu olduğunu ifade eden Octo Networks Genel Müdürü Akıncı, “Yaklaşık iki haftadır gündemden düşmeyen WhatsApp’ın gizlilik politikaları, bilinçsiz kullanıcıların yeni platformlara geçmesine ve verilerini yeni platformlarla paylaşmasına zemin hazırladı. Hatta geçtiğimiz günlerde internet kullanıcı davranışlarını ölçen Gemius, konuyla ilgili bir araştırma başlattı ve araştırma sonuçlarına göre WhatsApp, ciddi oranda kullanıcı kaybederken Telegram ve BİP’in kullanıcı sayıları bir hayli arttı. Son iki hafta içinde Telegram’ın ulaştığı kullanıcı sayısı 3 kat artarken WhatsApp kullanıcı sayısı ilk kez 40 milyonun altına düştü. WhatsApp açıklama yapma konusunda geç kalınca haliyle rakip platformlar yükselişe geçti” ifadelerini kullandı.

WhatsApp’ın açıklamalarıyla ortaya çıkan güven sarsıntısının, diğer platformların ne kadar onarabileceğinin de soru işareti olduğuna vurgu yapan Akıncı, şu ifadeleri kullandı:

“Sorun şu ki WhatsApp’ın sarstığı güveni diğer platformlar ne kadar sağlayabilecek? Kullanıcıların alışkanlıkları ve internet hareketleriyle ilgili verileri detaylı bir biçimde profillemek, bahsettiğimiz mesajlaşma uygulamaları ile halen mümkün görünüyor. Alternatif uygulamalarda da aynı şekilde…

İnsanlığın bilme arzusu, alışkanlıkları, ani verilmiş bilinçsiz kararları algoritmaların adaletsizliğini artırıyor. Verilerin peşinde koşan uygulamalar, markalar ve üçüncü taraf dediğimiz diğer şirketlerin sayısı arttıkça kullanıcı sözleşmelerinin doğru okunması da giderek önem kazanıyor. Ancak söz konusu analitik verilerimiz ise onlar yalnızca bize ait olmalı.

Biz Octo olarak müşterilerimize veri sahipliğinin sadece kendilerinde olduğu bir platform sunuyoruz. Zira Octo olarak veri gizliliği ve güvenliği açısından bizler bu süreci tamamladık. Hiçbir istisnaya yer vermeden üç katmanlı bir koruma hizmeti sağladık. Burada hangi uygulama hangi verileri kullanıyor diye düşünmeden, kendi sunucunuz ve kendi veri merkezinizle tercih ettiğiniz konumda uygulamamızdan yararlanabiliyorsunuz.”

İnternet kullanıcılarına öneride bulunan Akıncı, “Arkadaşlarınız, aileniz ya da yakın çevreniz her kimden gelmiş olursa olsun şüpheli bağlantıları tıklamayın. Bir başkasının bilinçsiz kullanımı sizi de risk altında bırakmasın. Veri çağında güven ve güvensizlik yalnızca sizin alacağınız kararlarla mümkün” değerlendirmesinde bulundu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.