Güngör Karadayı: “Öğrenciler kendilerine bir sınav stratejisi belirlemeliler”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarıyer’de 2016 yılından bu yana tecrübeli kadrosuyla öğrencileri sınavlara hazırlayan Özel Elips Koleji başarısına başarı katıyor. Özel Elips Koleji Genel Koordinatörü Güngör Karadayı, öğrencilerin hedeflerine ulaşabilmesi için yapması gerekenleri Sarıyer Gazetesi’ne anlattı.

Elips Akademi koçluk sistemi nedir? Sınavlara hazırlık ve paket sistemlerinden bahsedebilir miyiz?

Elips Akademi koçluk sistemi bizi diğer eğitim kurumlarından ayıran en önemli sistemlerden bir tanesidir. Her öğrenciye bireysel ve her hafta düzenli olarak zaman ayırmayı içeriyor. Koçluk sistemi 20 dakika ve 1 saat arasında değişebiliyor. Koçlukta öğrenciyle neler yapılıyor dersek şöyle anlatabiliriz. Öğrencilere ödev veriliyor ve ödevleri takip ediliyor. O dönemki üniversite hazırlığı gündemiyle alakalı yapılması gerekenler ve yine o dönemde hangi konuya ne kadar vakit ayırmak gerekiyor, hangi branş çalışılmalı bununla alakalı görüşülüyor. Her hafta düzenli olarak öğrenciye sınavdan kopmaması için moral ve motivasyon konuşmaları yapılıyor.

Öğrencinin ders çalışma ortamı nasıl olmalıdır?

Öğrenci ders çalışırken ortam olabildiğince sade ve dikkatini dağıtmayacak bir şekilde olmalıdır. Ders çalışırken hangi derse çalışacaksak Türkçe, matematik ya da fizik bütün kitaplarımız masanın üstünde olmalıdır. Ders çalışırken ayağa kalkıp dolaşılmamalıdır. Su içmek için bile kalkılmamalıdır. Masanın başına oturularak 50 dakika çalışacaksa, 50 dakika ona konsantre olmalıdır.  Konsantrasyonu bozacak hiçbir şeyle uğraşılmamalıdır. Cep telefonu başka bir odada olmalı ve müzik dinlenmemelidir. Bilgisayar ve televizyon açık olmamalıdır. Ama biz öğrencilere daha çok sınıf ortamında ders çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü öğrenciler ev ortamında biraz daha rahat oluyor. Rahat olduğu için öğrencilerin konsantre olmaları zorlaşıyor. Sınıf ortamında olmaları daha faydalı olacaktır.

Bütün dersler aynı oranda mı çalışılmalıdır? Hangi derslere öncelik verilmelidir?

Şu andaki sınav puanlama sistemine göre branşımız sayısal ya da eşit ağırlık ne olursa olsun matematik ve Türkçe’ye daha çok ağırlık vermeliyiz. Matematiğin içerisine tabi geometriyi de katıyoruz. Günlük en az 2-3 saat bu derslere çalışmamız gerekiyor. Türkçe’ye 1 saat civarında çalışmalıyız. Örneğin eğer sayısalcıysak geri kalan branşları günlük 40’ar dakika çalışsak yeterli olur.

Peki, hangi kaynaklardan ders çalışılmalı ve günlük olarak kaç soru çözülmelidir?

Okulda ya da dershanede branş öğretmenlerine sorup tavsiye kitaplar alınabilir. Tavsiye kitaplara yoğunlaşabilir. Türkçe ve matematikten çok soru çözmeliyiz. Bazen 200-300 soru çözebilirsin bazen konu çalışacaksanız bu 100’e de düşebilir. Yani soru çözümü gününe göre değişebilir. Ama günlük olarak belli bir saatten aşağıya çalışmamalıyız.

Öğrenci hangi sıklıkla deneme çözmelidir?

Kasım ayına kadar çok fazla deneme çözmeye gerek yoktu. Kasım ayından sonra 2 haftada bir mutlaka bir deneme çözüp deneme sonucumuza bakmalıyız. Ama öğrenciler denemeyi genelde sadece kaç neti olduğunu görmek için çözüyorlar. Sadece nete odaklanıp denemeyi bir kenara bırakmak yanlıştır. Denemenin faydalı olabilmesi için öğrencinin denemede yapamadığı konulara ağırlık vermesi gerekir.

Öğrenciler süreyi yetiştirmeyle ilgili neler yapmalılar?

Öğrenciler ilk önce kendilerine bir sınav stratejisi belirlemeliler. Hangi branştan başlayacaklarsa Türkçe, matematik, fen ve sosyal kendilerine öyle bir sıralama yapmalılar. Birkaç deneme üst üste bunu denemeliler. Baktılar olmuyor bu sıralamayı değiştirip başka bir sıralama yapmaları gerekir. İdeal sıralamayı bulduktan sonra bütün sınavları böyle çözmeleri gerekiyor. Bunun yanında Türkçeyi ve sosyali hızlı çözüp bundan arta kalan zamana matematiği eklemeliler. Fen zaten hızlı çözülüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.