Merve Saatçi Yılmaz

Depresyon ve beslenme

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir duygu durum bozukluğu olan depresyon, günümüzde birçok insanı olumsuz etkiliyor.

Mevsim geçişleri, ailevi problemler, iş hayatındaki zorluklar, gebelik ya da doğum sonrası dönem gibi bazı durumlar depresyonu tetikleyebiliyor. Ancak bazen beslenme biçiminizde yaptığınız hatalar da ruh halinizi olumsuz etkileyebilir. Psikolojik olarak kendinizi daha iyi hissetmek için beslenmenizde şunlara dikkat etmelisiniz:

  1. Yorucu geçen bir günün sonunda çikolatalı tatlılar, kalorisi yüksek besinler kendinizi iyi hissettirebilir ancak unutmayın kan şekerindeki ani değişimler, anlık olarak sizi iyi hissettirse de daha sonra daha sert düşüşlere sebep olabilir. Taze meyve ve sebzelerden gelen vitaminler hem beden hem de ruh sağlığınız için daha iyi alternatif olacaktır. Günde 1-2 porsiyon meyve yemeye özen gösterin, her gün bir öğününüzü sebzelere ayırın.

  2. Yapılan birçok araştırma omega-3 oranı düşük olan kişilerde depresyon görülme oranının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Beslenmenizde omega-3’den zengin balık, ceviz, keten tohumu gibi besinlere daha çok yer vermeye çalışın.

  3. D vitamini seviyenizi mutlaka kontrol ettirin. D vitamini eksikliklerinde beyinde üretilen ve ruh halimizi etkileyen serotonin hormonu seviyelerinde azalma meydana gelir. Buna bağlı olarak ise depresyon görülme ihtimali artar. Güneş ışınları D vitamininden zengindir. Somon, tuna, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta ise D vitamini içeren besinler arasında yer almaktadır.

  4. Beslenmenizde kefir, yoğurt, lahana turşusu gibi besinlere yer vermeye özen gösterin. Çünkü uyku, iştah, ruh hali gibi durumları düzenleyen serotonin hormonu sindirim kanalında üretilmektedir. Yani sindirim sistemimizin sadece tükettiğimiz besinleri sindirmekle kalmayıp, aynı zamanda ruh halimizin düzenlenmesinde de önemli görevleri vardır. Probiyotikler ise bu konuda en güzel alternatiflerden biridir.

  5. B12 vitamini yetersizliği olan kişilerde depresyon görülme riski neredeyse iki kat daha fazladır. Ciğer, kırmızı et, yumurta, balık, süt ve süt ürünleri en zengin B12 kaynaklarındandır.

  6. Yağda çözünen ve bir antioksidan olan E vitamininin de depresyonla savaşan vitaminler arasında olduğu bilinmektedir. Fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, ay çekirdeği, tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler E vitamininden zengin besinlerdir.

  7. Öğünlerinizde ceviz, fındık, badem, avokado, kuru incir, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllı ürünlere yer vermeye çalışın. Bu besinlerin içeriğinde yer alan magnezyum vücudunuzun enerji ihtiyacını karşılar ve kendinizi zinde hissetmenizi sağlar.

  8. Egzersizi ihmal etmeyin. Özellikle açık havada yapılan yürüyüşler, müzik dinlemek gibi severek yaptığınız aktiviteler kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

  9. Tükettiğimiz besinler vücudumuza enerji sağlamakla kalmaz aynı zamanda nasıl hissettiğinizi de etkiler. Bu yüzden beslenmenizde işlenmiş ve yüksek miktarda şeker içeren besinleri azaltıp, yerine fermente besinleri eklemek hem fiziksel hem de ruh sağlığınızı iyileştirmeniz açısından önemlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.