Beşiktaş’tan Fahreddin Paşa’ya büyük vefa!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beşiktaş Belediyesi, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nun bulunduğu sokağın ismini “Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa Sokağı” olarak değiştiriyor.

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak olan Turkcell Süper Kupa final maçı öncesinde organizasyonda yaşanan bazı aksaklıklar nedeniyle iptal edilerek ileri bir tarihe ertelenmesinin ardından, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nun bulunduğu Akasyalı Sokağın adının Fahreddin Paşa Sokağı olarak değiştirileceğini açıkladı.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanması planlanan Turkcell Süper Kupa Final maçı oynanmayarak ileri bir tarihe ertelenmişti. Yaşanan gelişmeler üzerine sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun bulunduğu Akasyalı Sokağın isminin değiştirileceğini açıkladı.

Akpolat yaptığı açıklamada, “Değerli komşularım, Birinci Dünya Savaşı’nda zor koşullarda Medine’yi, kutsal topraklarımızı 2 yıl 7 ay başarıyla savunan vatansever Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa’nın adını Belediye Meclisimize sunacağımız önerge ile Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun bulunduğu Akasyalı Sokağa vereceğiz. Sokağımızda aynı zamanda Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Fahreddin Paşa’nın özel bir görsel alanı olacak” ifadelerini kulandı.

Fahreddin Paşa kimdir?

Medine Müdafaası ile adeta kahramanlaşan ‘Çöl Kaplanı’ Fahreddin Paşa (Türkkan) kimdir? 1868 senesinde Rusçuk’da dünyaya gelen Fahreddin Türkkan, 93 Harbi’nden sonra ailesiyle birlikte Payitaht’a yerleşti. Mekteb-i Harbiye’yi birincilikle bitirdi. Erkan-ı Harbiye Mektebi’nden de mezun olduktan sonra, 1891 senesinde Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle göreve başladı.

Balkan Savaşı’nda Çatalca savunmasında ve Edirne’nin geri alınışında görev aldı. 1916 senesinde 4. Ordu komutanı Cemal Paşa tarafından Medine’deki Hicaz Kuvve-i Seferiyesi komutanlığına atandı. İngilizlerin desteğinde isyana girişen Şerif Hüseyin ordusuna karşı, kısıtlı imkanlara rağmen yaptığı  meşhur ‘Medine Müdafaası’ büyük takdir topladı. 2 yıl 7 ay süren Medine Müdafaası sonrası “Medîne Müdâfii”, “Türk Kaplanı”, “Çöl Kaplanı”, “Medine Kahramanı” lakaplarıyla anılmaya başlandı.

Medine Kuşatması’ndan sonra savaş esiri olarak önce 27 Ocak 1919 tarihinde Mısır’a daha sonra da 5 Ağustos 1919 tarihinde Malta’ya sürgün edilen Fahreddin Paşa, sürgün esnasında, savaş suçlularını yargılamak üzere İtilaf Devletleri tarafından İstanbul’da kurulan Kürt Nemrut Mustafa Paşa Divan-ı Harbi adı verilen mahkemece idama mahkûm edildi.

Ancak Ankara Hükümeti’nin gayretleriyle 8 Nisan 1921 tarihinde Malta’dan kurtulduktan sonra Eylül 1921 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere Ankara’ya geldi.

Mustafa Kemal tarafından Güney Cephesi’nde Fransız Ordusu’na karşı savaşan Türk kuvvetlerini birleştirmekle görevlendirildi. Fransızlarla Ankara Antlaşması’nın imzalanmasıyla güneyde savaş sona erince 9 Kasım 1921 tarihinde TBMM tarafından Kabil Büyükelçiliği’ne atandı. Türk-Afgan dostluğunun gelişmesinde önemli rol oynadı.

1936 senesinde Ferik korgeneral rütbesi ile ordudan emekli olan Fahreddin Paşa, 22 Kasım 1948 tarihinde bir tren yolculuğu sırasında Eskişehir yakınlarında kalp krizi geçirerek vefat etti. Vasiyeti gereğince, Sarıyer Rumeli Hisarı Aşiyan Mezarlığı’nda defnedildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.