Edip Cengiz: “Baş belamız sigara!”​​​​​​​                          

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sigara kullanımının zararları, toplumsal etkileri, bırakılması için yapılması gerekenler hakkında Sarıyer Gazetesi Haber Müdürü Rukiye Ay’a konuşan Temiz Toplum Derneği Sarıyer ilçe Başkanı Edip Cengiz, Türkiye’de en büyük problemlerimizden birisi bağımlılıklar. Alkol, uyuşturucu, kumar, sigara bağımlıkları maalesef karşı karşıya olduğumuz en büyük tehlikelerden. Özellikle sigara bağımlılıkları en büyük olanıdır.

Yapılan araştırmalara bakıldığında 15 milyon insanımızın sigara kullandığını görüyoruz. Yine son yapılan araştırmalarda kişi başı ortalama 17,1 sigara ile dünyada en çok sigara tüketilen ülkelerin başındayız. Türkiye’yi günlük 17 sigara ile Yunanistan, 15,7 sigara ile İsrail, 15,5 ile Japonya ve 15,4 adet ile de Avusturya takip ediyor” diye konuştu.

CENGİZ: “BAĞIMLILIĞIN İLK ADIMI OLAN SİGARA İLE HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDİLMELİ”

​​​​​​​Sigara kullanım oranı ile dünya birincisi olan Türkiye’de artan sigara kullanımı ile ilgili konuşan Cengiz, sigara içmenin sadece kullanıcılara değil çevresinde bulunan kişilere de zarar verdiğini, elektronik sigaranın da sigara kadar zararlı olduğunu, sigara içme oranlarının düşürülmesi için topyekûn bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu söyledi. Cengiz; “Bazı kullanıcıların en iyi dostum diye adlandırdığı sigara verdiği zararlar ile kişinin her geçen gün daha kötü duruma getirmektedir. Hiç bir dost karşısında bulunan kişiye öyle bir zarar vermez. Bu dostluk değil tam tersine gizli bir düşmanlıktır” dedi.

“SİGARA BİRÇOK SAĞLIK SORUNUNA SEBEBİYET VEREBİLİYOR”

Cengiz, “Sigara kullanımı ile ilgili birçok önlem alınmaya gayret ediliyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki hassasiyetini tüm toplum biliyor. Yapılan çalışmalar, organizasyonlar, kamu spotları, kapalı alan yasakları var ama buna rağmen 17,1 adetle dünya sıralamasında birinci olmamız düşündürücü. Bu, başka önlemlere de ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor. Evet, yapılan bir çalışma, toplumsal olarak atılan adımlar var ama demek oluyor ki bunlar yeterli değil. Daha büyük adımların atılmasına ihtiyaç var. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, sigara büyük sıkıntıları beraberinde getiriyor. Zararlı bir ürün. Özellikle kanser hastalıklarının, akciğer kanserinin, kalp rahatsızlıklarının, kronik problemlerin, yine cilt hastalıklarının tetikleyicisi durumunda. Bunun yanında sadece sigara kullanan kişi değil pasif içici dediğimiz çevresindeki kişiler de zarar görüyor. Bu da büyük bir sıkıntı. Yani sigara kullanmayan birisi sigara kullanan birisinin yanında oturup o dumanı soluduğunda aynı rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu bir tarafıyla kul hakkı. Yine sigara kullanımı gelecek kuşaklar açısından da büyük bir problem. Geriden gelen çocuklarımıza örnek olmak gibi bir sorumluluğumuz var. Ancak sigara kullanan ebeveynlerin çocuklarının da sigaraya başlama ihtimalleri çok daha yüksek” diye konuştu.

“SİGARA KULLANIMI SONRASI DAHA BÜYÜK TEHLİKE VAR”

Sigara bağımlılığını diğer bağımlılık türleri için ilk basamak olduğunu hatırlatan Cengiz, “Örneğin çocuklarımız uyuşturucu riskiyle karşı karşıya. Sigara burada birinci adım. Sigara kullanan çocukların uyuşturucuya başlama oranı çok yüksek. Bunu da her katıldığımız programda dile getiriyoruz. Bunun ekonomik boyutu da var. Özellikle geçim sıkıntısı çeken ailelerin sigara kullanımı ile sıkıntıları daha da artıyor. Dolayısıyla sigaraya karşı bir mücadele vermemiz lazım. Ülkemizin sigara kullanımı açısından ilk sıralardan aşağıya çekilmesi gerekiyor. Bunun için de bizim hep beraber, sivil toplum kuruluşları, devlet yetkilileri, aileler hep birlikle yeniden bir hamle yapmaya ihtiyacımız var. Bunu yaparken eğer üzerimize düşen görevi yerine getirirsek, inşallah çocuklarımızın da bu zehirden uzak kalmasının sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

“ELEKTRONİK SİGARA, SİGARA BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK İÇİN BİR ADIM MI?”

Elektronik sigara ile ilgili yanlış bilinenlerle ilgili de konuşan Cengiz, “Bugün belki mazur kaldığımız en önemli konulardan bir tanesi de elektronik sigaralar. Sigarayı bıraktırma adı altında ‘önce buna geçiş yap sonra bırakırsın’ gibi söylemlerle kendilerine pazarlar oluşturmuşlar. Elektronik sigaralar da en az normal sigara kadar zararlıdır. Sigarayı bırakmanın böyle bir yöntemi de yok.” dedi.

“SİGARA GERÇEKTEN SAĞLIĞA BU KADAR OLUMSUZ ETKİ EDİYOR MU? ACABA FAZLA MI ABARTILIYOR?”

Aslında söyleyen çok yerinde bir cümle kullanmış. Sigara insanoğlunun yaptığı en ölümcül buluştur. Dünya genelinde ortalama her dakika 12 kişi sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Her on yılda bir 2. Dünya Savaşı’nda kaybedilen kadar insan sigaradan dolayı kaybediliyor. Dünya ekonomisine yılda 1 trilyon dolar zarar veriyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 60 milyar lirayı sigara firmalarına ödüyoruz. Sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisi için harcadığımız para da azımsanmayacak derecede yüksek ve sağlık bütçesinden karşılanıyor.

Bizler spor, sağlık ve din üstüne polemikler yapmayı çok severiz. Çok bilmişlik iyi değildir. Aşı yaptıralım mı yaptırmayalım mı? Kolesterol ilacı içelim mi içmeyelim mi? Tansiyon ilaçları böbrekleri bozmaz mı? Bu tedavileri hep ilaç firmalarının dayatması diye düşünür, büyük komplo teorileri kurar, gökdelenlerin son katlarında oturup dünyayı yöneten insanları hayal ederiz. İşin bu kısmını bilemem ama çok açık olan bir şey var ise o da sigara üreticilerinin bu işten çok ciddi paralar kazandığı ve sigara içenlerin de bu oyuna alet olduğudur. O yüzden suçluyu aramak için dikkatinizi gökdelenlerin tepesinden cebinizdeki sigara paketine yönlendirmelisiniz.

“SİGARA BIRAKMA İÇİN NELER YAPILMALI?”

Sigarayı bırakmak için önce niyet etmek, ardından da bir takvim oluşturarak sigarayı bırakmada kararlı davranmak gerektiğini vurgulayan Cengiz , “Bu kararlılık olduktan sonra sigarayı bırakmanın ilk adımını atmış oluruz. Sigaranın yerine başka şeylere yönlenmeli, özellikle spor yapılmalıdır. Neden ilk olarak spor diyoruz. Çünkü düzenli yapılan spor kan yağlarımızı düşürerek damar sertliği oluşumunu, kalp damar hastalıklarını engeller. Tansiyon değerlerinde düşme sağlar. Spor sırasında endorfin adı verilen ve mutlu hissetmemizi sağlayan hormonlar salgılanır ve moralimiz düzelir, daha mutlu hissederiz. Bu durum bile başlı başına bir etken. Ayrıca değişik sosyal aktiviteler yapılmalı, sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Eğer bunları yaparsak, toplum olarak sigara denilen bu illetten kurtulmuş oluruz” diye konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.