Gazeteci Hasan Taşkın’dan yeni kitap: Güç ve Adalet

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Elektronik Basın Konseyi Birliği (DEBK) Başkanı Hasan Taşkın’ın Yeni Kitabı Güç ve Adalet çıktı.

Dünya Elektronik Basın Konseyi Birliği (DEBK) Başkanı ve deneyimli hukukçu gazeteci Hasan Taşkın, insanlığın varoluşundan beri iç içe geçmiş iki temel kavram olan güç ve adaleti inceleyen yeni kitabı Güç ve Adalet Toplumsal Meselelerin Çapraz Yolculuğu okurla buluştu.

Kitapta, hukuki ve sosyolojik bakış açısıyla güç ve adalet arasındaki karmaşık ilişki derinlemesine ele alınıyor. Gücün farklı biçimleri ve adaletin çeşitli tanımları incelenirken, gücün adaleti nasıl etkileyebileceği ve adaletin gücü nasıl sınırlayabileceği gibi kritik sorulara da cevap aranıyor.

Güç ve Adalet: Tarihsel Yolculuk, Kavramlar ve Çözümler adlı bu büyüleyici eser, sadece geçmişe bir bakış sunmanın ötesinde, güç ve adalet kavramlarının toplumsal meselelerle olan karmaşık ilişkisini de çözümlüyor. Antik çağlardan günümüze medeniyetlerin, devletlerin ve toplumların bu iki temel kavram arasındaki derin bağlarını keşfederken, modern toplumun karşı karşıya olduğu sorunlara da derin bir bakış açısı sunuyor.

Kitap, ilk sayfalardan itibaren monarşik düzenlerden feodal sistemlere ve Aydınlanmanın getirdiği değişimlere kadar güç ve adaletin tarihsel evrimini gözler önüne seriyor. Yalnızca bu da değil, aynı zamanda toplumsal meselelerin bu dinamikleri nasıl etkilediğini de açıkça ele alarak, güç ve adalet kavramları üzerindeki etkileşimleri daha da derinleştiriyor.

Güçlü bir anlatım ve tarihsel derinlikle bezeli olan kitap, yapay zekanın bu karmaşık problemlerin çözümünde oynayabileceği rolü sorgulayarak evrensel insan haklarına ve adil yargı sistemlerine dair düşündürücü bir bakış açısı sunuyor. Kitap Yeni Yüzyıl yayınlarından çıktı.

HASAN TAŞKIN KİMDİR?

1965 Rize – Pazar Doğumlu olan Hasan Taşkın, ilköğretimini Pazar’da Lise öğretimini İstanbul’da tamamladı. Kosova Kolegji ESLG, European School of Law and Governance hukuk fakültesi ve Slovenya’da Nova Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.

Gazeteciliğe 1988 yılında ‘Rizeliler’ İsimli Aylık Dergiyi çıkarması ile başladı. 1992 yılında Anadolu Ajansı (AA) İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde muhabir oldu. AA imzasıyla gündem yaratan önemli polisiye ve adli olaylarla ilgili inceleme ve araştırma haberlerine imza attı.

28 Şubat’ın ardından 1998 yılında AA Trabzon Bölge Müdürlüğü’ne sürüldü. Trabzon’da da imza attığı önemli haberlerle öne çıktı.

Aralık 2000 tarihinde ise önce AA Van, daha sonra AA Konya Bölge Müdürlüğü’ne sürüldü. Konya’da da Ekonomi ve Siyaset ağırlıklı haberleriyle dikkat çekti. 2002 yılı mayıs ayında AA’dan ayrıldı.

2002 Mayıs ayında Yeni şafak Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Burada araştırma ve inceleme haberleri yaptı. 2003 yılında Sabah gazetesinde çalışmaya başlayan Taşkın, Sabah’ta 6 ay çalışmasına rağmen özel haberleriyle öne çıktı. 2003 yılında Nokta dergisine geçti. Nokta Dergisinde 2003 yılında Kapak haberleri ile dikkat çekti.

2004 yılında Nokta’dan ayrıldıktan sonra 2004–2009 yılları arasında kitap yazmaya başladı. “Şu Derin Devlet, İsrail’in Gap Senaryosu, Vatikan’ın Türkiye Senaryosu, Çok Gizli,” gibi popüler olan önemli kitaplara bu dönemde imza attı.  2008 Yılında 6 ay Bengütürk TV’de hafta içi her gün “Tam Saati” isimli canlı yayın programının yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptı.

Taşkın, 2008–2010 yılları arasında dünyanın 42 ülkesinde 412 mağazası bulunan “Wenice” ile “MOL” mağazalarının iletişim direktörlüğünü yürüttü. Bu kurumların çalışmalarını Türk ve dünya basınında yüzlerce kez yer almalarını sağladı. Bu çalışmalarından dolayı 2009 yılında KKTC’de “Yılın En İyi İletişimcisi” ödülüne layık görüldü.

İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı’na ait 3M-Ar-Ge şirketinde 2010-2012 yıllarında genel müdürlük yaptı.  Şirket gelirleri bu dönemde yüzde 500 artış gösterdi.

Hasan Taşkın, 2012-2014 yılları arasında Türk Telekom CEO Danışmanlığı görevine getirildi.

2013 yılında ayrıca ‘Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’ Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın Medya Danışmanlığı görevini de üstlendi.

2014 yılında Dünya e-Basın Konseyi Birliğinin (DEBK) kurucu başkanı oldu. Bakanlar Kurulu Kararnamesi ve Cumhurbaşkanı onayı ile DEBK faaliyete başladı. Halen bu görevi devam ediyor.

Taşkın, 1 Haziran 2016 tarihi itibari ile mahkeme tarafından atanmış Kayyum tarafından  ‘Cihan Haber Ajansı Ankara Temsilcisi’ olarak görevlendirildi. Aynı Ajans KHK ile 28 Temmuz’da kapatıldı. FETÖ Darbe kalkışması esnasında ve sonrasında Milli İradenin yanında yer alarak önemli haber ve görüntülere imza attı.

Taşkın, 2016 Ağustos günü  Diriliş Postası Gazetesi Ankara Temsilcisi ve parlamento muhabiri oldu. 2019 13 Aralık gününe kadar bu görevini sürdürdü. Sürekli Basın Kartı ve uluslararası basın kartı sahibi olan Taşkın’ın 14 adet yayımlanmış araştırma kitabı var.

Hasan Taşkın Gaziantep Barosu’nda Avukatlık stajını tamamladı. Taşkın ayrıca Almanya Eğitim Bakanlığı’na bağlı sertifika değerleme (ZAB) kurumu tarafından Hukuk Lisans mezuniyeti tanınarak ERIC-NARIC sistemi üzerinden uluslararası hukukçu statüsü aldı.

Taşkın, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti , Trabzon Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve Dünya E-Basın Konseyi Genel Başkanıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Kitabı bulamadım ne zaman çıkıyor

    Cevapla
  2. İlgi çekici bir kitaba benziyor. Okuduktan sonra yorum yapılabilir

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.