Bekir Batu

Sarıyer depreme hazır mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından Haziran 2020 yılında hazırlanan “Sarıyer Olası Deprem Kayıpları Tahmini Kitapçığı”na göre Sarıyer’de toplam 102 “çok” ağır hasarlı, 367 ağır hasarlı, 2 bin 486 orta hasarlı, 6 bin 977 hafif hasarlı bina bulunuyor. Rapora göre çok ağır hasarlı binaların büyük kısmı Ayazağa, İstinye, Çayırbaşı, Büyükdere, Sarıyer Merkez’de bulunuyor. Rapora göre hangi mahallede kaç binanın hasarlı olduğu ayrıntılı olarak belirtiliyor. 45 binden fazla vatandaşımızın yaşamını yitirdiği ve milyonlarca insanımızın hayatını etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Sarıyer’in olası depreme ne kadar hazır olduğu tartışma konusu. Ortada İBB ve Kandilli Rasathanesi’nin hazırladığı rapor varken, Sarıyer’in maalesef depreme hazır olmadığını söyleyebiliriz. Sarıyer’de dile kolay tam 102 bina “çok” ağır hasarlı ve bu binalar deprem bile olmadan kendiliğinden bile yıkılabilir. 367 ağır hasarlı binayı da dahil edersek Sarıyer’de tam 469 bina adeta tabut misali ayakta duruyor. Bu binaların her birinde ortalama 4-5 daire bulunuyor. Kısacası Sarıyer’de on binlerce kişi her an ölümle burun buruna yaşıyor. Bu binaların çok acil güçlendirilmesi için yasal düzenleme yapılması şart. Bu binaların büyük kısmı kaçak ve tapusuz olduğu için mevcut mevzuata göre yıkılıp yeniden yapılamıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, TBMM’nin ve yerel belediyelerin bu konuda gerekli yasal düzenlemeleri, meclis kararlarını geçirmeleri gerekiyor. Aksi halde Sarıyer’de on binlerce kişinin hayatı tehlikede. Depremin şakası olmaz. Marmara Depremi ve Kahramanmaraş depremi bize bu işin ciddiyetini acı bir şekilde gösterdi. Şimdi herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Mesele sadece Sarıyer meselesi değil, İstanbul ve Türkiye meselesidir. Basit gündelik siyasi kavgalar, deprem gerçeğini bize unutturmasın.

İNŞAATLAR ARTIK DAHA SIKI DENETLENMELİ

Deprem gerçeği bizlere ülkemizdeki hırsız müteahhitlerin binlerce insanımızın ölümüne neden olabileceğini, üç kuruş fazla para kazanmak uğruna insanların hayatları üzerinde nasıl kumar oynandığını gösterdi. İnsan hayatı bu kadar ucuz olamaz. Devleti yönetenler, belediyeler ve imza yetkisi olan herkesin bundan sonraki süreçte inşaat sektörünü başıboş bırakmaması gerekiyor. Binaların mevzuata uygun yapılıp yapılmadığı konusunda artık bir milim bile taviz verilmemeli. Ortada böylesi bir dram varken artık bu işi daha fazla ciddiye almak zorundayız. Rüşvetle iş bitirme, görmezden gelme döneni artık bitsin. Hırsızlığın bize neye mal olduğunu hepimiz gördük.

TÜRK MİLLETİ GÜÇLÜ BİR MİLLET

Türk milleti deprem döneminde büyük bir sınav verdi. Türk halkı yaraları sarmak için canla başla çalıştı. Deprem bölgelerine yardım yağdırdı, adeta ekmeğini böldü gönderdi. Olağanüstü bir fedakarlık sergilendi. İyi ki bu milletin bir ferdiyiz. Türk halkı her acıda kenetlenmesini bildi, bu özverisini depremde de gösterdi. Halkımızla ne kadar gurur duysak azdır. Bu birlikteliğimiz daim olsun.

Deprem felaketinde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

TEBRİKLER SAFFET AKKOYUN

Sarıyer Spor Kulübü Eski Başkanı Saffet Akkoyun, deprem sonrası başlatılan yardım kampanyasına tam 1 milyon lira bağışta bulundu. 500 bin lira KIZILAY’a, 500 bin AFAD’a bağış yaptı. Yardımı sahibi olduğu MAKASAN şirketi aracılığıyla yaptı. Saffet Akkoyun’u bu hayırseverliği nedeniyle tebrik ediyorum. Hepimize örnek oldu, Sarıyer’in adını duyurdu. Sarıyer halkının gönlüne taht kurmuş bir insan olmasının hakkını verdi. Kendisine Sarıyer halkı adına teşekkür ediyorum. Sarıyer olarak böylesi değerli hayırsever işadamlarına sahip çıkmalıyız. Bu insanlara saygısızlık yapmamalıyız.

YAKIŞMADI SELÇUK KAVALOĞLU

Sarıyer Spor Kulübü Eski Başkanı ve AK Parti İlçe Yöneticisi Selçuk Kavaloğlu, geçtiğimiz günlerde bir sosyal medya paylaşımında bulundu. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun ölümünden sonra “Bu kitapsızı dikine gömün” diyerek paylaşım yaptı. Bu paylaşım kendisine hiç yakışmamıştır. İnsanların siyasi kararları doğru ya da yanlış olabilir, eleştirilebilir. Ancak ölmüş bir insanın arkasından böylesi bir yorum çok seviyesiz olmuş. Üstelik dinimizde buna müsaade etmez. Üstelik bir insanın kitapsız olup olmadığına ancak Allah karar verir. Neyse ki Kavaloğlu bu hatasını anlayıp paylaşımını sildi. Ancak yine de bu tür yanlışlara düşmemek gerekir. Hele ki geçmişte Sarıyer Kulüp Başkanlığı yapmış biriyseniz…

İYİ PARTİ VE SARIYER SEÇİMLERİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener masadan kalktı. Özellikle Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’ya yaptığı çağrı 6’lı masada kriz çıkardı. Belki bu yazıyı okurken masa tekrar kurulmuş olabilir. Çünkü siyasette her an her şey değişebiliyor. Sonuçta CHP ve İYİ Parti tabanı arasında kılıçlar çekildi, karşılıklı suçlamalar sosyal medyaya kadar düştü. Genel siyaset nasıl şekillenir bilinmez ancak bu kopmanın Sarıyer Belediye seçimlerine yansıması farklı olur. Tüm bu yaşananlar artık İYİ Parti Sarıyer’de kendi adayını çıkaracak demektir. Böyle bir durumda ise bundan en çok CHP etkilenir. Şükrü Genç şayet bir dönem daha aday olmayı başarabilirse bu kez İYİ Parti adayına karşı da yarışmış olacak. İYİ Parti kimsenin arka bahçesi olmadan yoluna devam edecek. Kim İYİ Parti’yi CHP’nin arka bahçesi olarak görmeye kalkarsa büyük bir hayal kırıklığı yaşamış olacak. Bu nedenle Sarıyer’de kim belediye başkanı olmak isterse “çantada keklik” kavramını unutacak. Kartlar yeniden karılacak, yerel seçimler daha da renklenecek. Rekabetli ve heyecanlı bir belediye seçimi olacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.