İlyas Torlak’tan basın açıklaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

S.S İstanbul Balık Üreticiler ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İlyas Torlak, geçtiğimiz günlerde Sarıyer Merkez’de Sarıyer Belediyesi’nce yapımına başlanıp ardından İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce durdurulan Sarıyer Balıkçılar Çarşısı projesiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Tepki çeken kararla ilgili tüm detayları aktaran Torlak;  mevzuatı anlatarak uzlaşma önerisinde de bulundu.

Sarıyer Merkez’de kısa bir süre önce yapımına başlanan Balıkçılar Çarşısı’nın çalışmaları İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Cuma günü durduruldu. Sarıyer Belediyesi tarafından yapımına başlanan çarşı, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından durdurularak yıkım kararı çıkartıldı. S.S İstanbul Balık Üreticiler ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İlyas Torlak, alınan kararın gerekçelerini vatandaşlara anlatmak için bir basın açıklaması yaptı. Torlak, açıklamasında mevzuatın tüm detaylarını anlatarak kamuoyuyla paylaştı.

İşte İlyas Torlak’ın basın açıklaması:

“Bilindiği üzere 1380 sayılı su ürünleri kanunun 17. maddesinde yapılan değişiklikle balıkçı barınaklarının kiralama yetkisi 01/01/2020 tarihinden itibaren bakanlığımıza verilmiştir. Balıkçı barınakları Tarım İl Müdürlüğümüz, Balıkçılık Genel Müdürlüğümüz ve Milli Emlak Müdürlüğümüz görüşü doğrultusunda balıkçı barınağının bulunduğu sınırlar içinde bulunan 2 yıldan fazla faaliyette bulunan su ürünleri kooperatiflerine kiraya verilebilir. Mevzuatta belirlendiği gibi kuruluş yeri adresi barınağa en yakın kooperatif pazarlık usulü devredilir. 2886 sayılı devlet ihale kanunu hükümlerine tabi olmaksızın kooperatiflerine süresi 10 yıldan fazla olmamak üzere kiraya verilir. Fakat ilan edilen 30 günlük süre sonunda kooperatif veya birliklerden talep gelmez ise 2886 sayılı devlet ihale kanunu gereğince İl Müdürlüğü’nce ihale usulü kiraya verilir.”

“Yani biz İstanbul balık üreticiler su ürünleri kooperatifi nezdinde burayı kiralama talebinde bulunmasaydık başka biri gelip burayı kiralayıp özel statüde kullanma hakkına sahip olacaktı. Bu konuyu önemle Sarıyer’deki balıkçı arkadaşlarıma arz ederim. Bu demek oluyor ki burayı özel bir durum tarafından kiralanıp marinaya dönüştürülür ve balıkçılar buradaki kullanım haklarını kaybedebilirdi.”

  • “14/03/2018 tarihi itibari ile biz İstanbul Balık üreticiler su ürünleri kooperatifi genel kurulu kararı ile ve ortaklarımızın tam desteği ile Sarıyer balıkçı barınağının kiralanması konusunda İl Tarım Müdürlüğü’ne kiralama dilekçemizi verdik.
  • 12/07/2019 yılında Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğüne buranın kiralanması talebini yapıp limanın kullanım alanı konusunda sınırlarının yanı vaziyet planlarının çıkarılması talep ettik.
  • 24/07/2019 yılın yapmış olduğumuz talep neticesinde vaziyet planımız çizilip imzalı olarak elimize geçmiş ve biz bunu Tarım İl Müdürlüğüne elden teslim ettik.”

“Sarıyer balıkçı barınağının İstanbul balık üreticiler su ürünleri kooperatifine kiralanması konusundaki bütün prosedürleri yerine getirilmiş olup 3,5 yıldan beri kiralanma konusundaki yönetmeliği beklemekteyiz. Pratikte bu liman önceliği bize ait olmak üzere tam zaman bizim tasarrufumuzda bekleme aşamasında iken geçtiğimiz hafta başı Sarıyer Belediyesi’nin balık çarşısı inşası ile karşı karşıya kaldığımızı gördük.”

“Bu inşaatın ilk başladığı günden itibaren müdahil hakkımızı kullanarak Başkanımız Şükrü Genç’i aradım, ulaşamadım sonra bana mesaj yolu ile dönüp burayı balıkçıya yaptığını ifade etti fakat biz bunun doğru olmadığını buranın kullanım hakkının bize ait olduğunu ifade ettim. Konuyu ait olduğumuz kurum olan İstanbul İl Tarım Müdürlüğüne iletip gerekli izlemlerinin başlatılmasını bildirdi. Bu yer 2020 yılında çıkan 1380 sayılı kanunla bizim vermiş olduğumuz kiralama dilekçesi öncülüğünde balıkçılık su ürünleri genel müdürlüğü tasarrufunda İstanbul İl Tarım Müdürlüğü’nün kullanım hakkında mensüben İstanbul balık üreticiler su ürünleri kooperatifinin tasarrufunda geçmiştir. Bu şartlar altında bizim uzlaşacağımız tek kurum bağlı bulunduğumuz Balıkçılık Genel Müdürlüğü’dür. Bu saatten sonra bu kurum ne derse o olur. Bizim kooperatif olarak burada kendi tasarrufumuzda kullanma hakkımız sadece kiralandıktan sonraki hükümleri yerine getirmekle ve balıkçıya hizmet vermek açısında bir yol izlemekle mevcuttur.”

UZLAŞMA ÖNERİSİ

“Biz İstanbul balık üreticiler su ürünleri kooperatifi olarak bize burada devletin belirlediği kanunlar çerçevesinde belirlenen sınırlar içinde belirlenen yerde kooperatifimizin idari binasını ve bir de balık satış dükkanını yapıp tamamen mevzuatın belirlediği kurallarla yolumuza devam edeceğiz.”

“Balıkçıyı temsilen bir sivil toplum örgütüyüz ve Sarıyer’de her zaman Sarıyer Belediyesi’nin balıkçılık konusundaki çalışmaların içindeyiz. Ayrıca Sarıyer kent Konseyi Balıkçılık Komitesi Başkanlığı’nı temsil hakkını taşımaktayız ve her zaman Başkanımız Şükrü Genç’le bu konularda iletişim içindeyiz hiçbir zaman işimiz var gelemeyiz diye bir anlayışın içinde olmadı. Yarım asırdan fazladır bu yörenin insanlarıyız ve bizim şahıslarla veya resmi kurumlarla bir çatışmamız olamaz bulunduğumuz konumun farkındayız bilincindeyiz. Fakat sahip olduğumuz bir hakkımız var ve bu hakkımızı da kimseye yedirmeyiz.”

“Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum. Gördüğümüz ve takip ettiğimiz kadar burada bir rant var ve bunun paylaşımından doğan bir kaos var. Biz İstanbul Balık Üreticiler Su Ürünleri olarak bu rantın içinde değiliz. Biz bir balıkçıyı temsilen balıkçı örgütüyüz ve 130 ortağı olan bir balıkçılık ve su ürünleri kooperatifi olarak tamamen Türkiye balıkçılığının sürdürülebilirliği ve balıkçının haklarının temsilcisiyiz. Bizim de bu konuda bize sahip çıkacak kurumlarımız ve devletimiz var. İnsanların veya kişilerin kişisel menfaatlerinin tamamen dışında hareket ediyoruz ve etmek zorundayız. Gücümüzü ortaklıklarımızdan ve bizi yönlendiren kurumlarımızdan alıyoruz, bu güce layık olmanın gayretli içinde yolumuza devam edeceğiz. Sarıyer kamuoyunun bu konuda bize hak vereceğini ve destek olacağını ümit ediyoruz. Sarıyerimizin markalaşma yolunda en çok ihtiyacı olduğu konu balık ve buna bağlı olarak balıkçılıktır. Bu konunun önemle dikkate alınmasını rica ediyorum ve tüm Sarıyerlilerin bizi anlayışla karşılanmasını İstanbul Balık Üreticiler Su Ürünleri Kooperatifi ortakları ve yönetimi kurulu adına rica ediyorum.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.