Mashattan, SAHTE iskan belgeleriyle mi kurtarıldı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarıyer Maslak’ta her biri 33 katlı olan ve 10 adet gökdelenden oluşan 1818 daireli “kaçak” Mashattan sitesi, geçtiğimiz günlerde Şişli ve Sarıyer Belediyesi arasında gerçekleştirilen “çok gizli bir operasyonla” sessiz sedasız iskana kavuşturuldu.

Kat fazlalıkları yüzünden 15 yıldır iskan alamayan ve İmar Affı’na başvurmadığı için son hakkını kaybeden site, CHP’li iki belediyenin geriye dönük düzenlediği ve SAHTE olduğu iddia edilen belgelerle kurtarıldı. Oysa Şişli Belediyesi görevlileri, bu siteyle ilgili sahte iskan düzenlemek suçundan daha önce hapis cezası almış, düzenledikleri tüm evraklar da iptal edilmişti.

MASHATTAN’A İSKAN NASIL VERİLDİ?

TAŞ Yapı tarafından o dönem Şişli Belediyesi sınırları içinde kalan Maslak’ta, 2005 yılında temeli atılan ve 600 milyon dolara yapılan Mashattan Sitesi, yaklaşık 15 yıldır çözmeye çalıştığı “iskan” sorunundan hayli ilginç bir yöntemle kurtuldu. Her biri 33 katlı olan ve 10 ayrı gökdelenden oluşan Mashattan, milyon dolarlık daireleriyle ünlü olmasına rağmen ruhsata aykırı bölümleri ve fazla katları nedeniyle yıllardır iskan (Yapı Kullanma İzin Belgesi) alamıyordu.

İmar Affı olarak bilinen Yapı Kayıt Belgesi için de başvuru yapmayan sitedeki, 1818 daire ve 33 iş yeri iskansızlık yüzünden büyük sıkıntı yaşıyordu. 1 ada, 135 parsel üzerinde 109 dönümlük bir alanda kurulan site, İmar Barışı’na müracaat etmediği için devletin tanıdığı son iskan şansı da kaçırmıştı. Ancak sorun dikkat çekici ve soruşturma konusu olacak ilginç bir yöntemle aşıldı.

ŞİŞLİ- SARIYER HATTINDA “EVRAK” TRAFİĞİ!

Mashattan Sitesi’nin iskan meselesiyle ilgili geçtiğimiz günlerde sürpriz gelişmeler yaşandı. Daha önce bu siteyle ilgili sahte iskan düzenlediği için çalışanı hapis cezası alan Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğü, Mashattan ile ilgili Sarıyer Belediyesi’ne kısa süre önce yeniden iskan evrakları göndermeye başladı. Şişli Belediyesi’nden daha önceden kendilerine gönderilen iskan evraklarının sahte olduğunu tespit ederek bunları işleme koymayan ve konunun yargıya taşınmasını sağlayan Sarıyer Belediyesi, bu kez hiç düşünmeden son evrakları imzalayıp siteye hemen iskan için onay verdi. Oysa iskan belgesi hazırlanırken geriye dönük imzaların atılması ve evrak düzenlenmesi yasal olarak mümkün değil.

Fakat Sarıyer Belediyesi, Şişli’den aldığı belgeleri hemen işleme koyup Sarıyer İlçe Tapu Müdürlüğü’ne resmi yazı göndererek Mashattan’la ilgili kat irtifakından kat mülkiyetine geçilmesi için cins değişliği yapılmasını istedi. Böylece Mashattan’daki dairelerin tapu kayıtları peyder pey kat mülkiyetine geçirilmeye başlandı. Sarıyer Tapu Müdürlüğü de bu sitedeki daireler için tek tek cins değişikliği yapmaya başladı.

MÜFETTİŞLERDEN ÇOK YOĞUN “İSKAN” MESAİSİ!

Sarıyer Gazetesi’ne açıklama yapan kaynaklar, kaçak Mashattan’ın iskan meselesinin nasıl aşıldığıyla ilgili önemli bilgiler verdi. İçişleri Bakanlığı’ndan gönderilen 2 müfettişin Şişli-Sarıyer hattında çok özel görüşmeler yaptıklarını ve her iki belediyeye yoğun markaj uygulandığını ileri süren kaynaklar; “Şişli ve Sarıyer Belediye Başkanları ile ilgili teknik başkan yardımcılarına olağanüstü markaj yapıldı. Bu iş mutlaka çözülmeliydi aksi halde iki belediye hakkında başka gerekçeler ortaya dökülerek görevden almaya kadar gidecek bir süreç işletilebilecekti. Müfettişler iskan sürecini baştan sona kadar kamu kurumları nezdinde bile yakından takip etti. Sanki bu iş için Ankara’dan özel olarak görevlendirilmişlerdi. Site eğer İmar Barışı’na başvursaydı devletin kasasına yaklaşık 100 milyon lira para girecekti, ancak şimdi durum farklı. Bu işin detayını devlet iyi araştırmalı” diye konuştular.

EVRAKLAR NASIL DÜZENLENDİ?

Yaşanan bu gelişme tüm gözlerin daha önceden sahte iskan suçu nedeniyle sicili bozulan Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğü’ne çevrilmesine neden oldu. Şişli’den Sarıyer’e gönderilen bu belgelerin sahte olabileceği belirtilirken, Sarıgül döneminden beri verilemeyen iskan evraklarının şimdi kimler tarafından nasıl hazırlandığı, ilgili imzaların ne şekilde atıldığı, hazırlanan belgelerin hukuki geçerliliğinin olup olmadığı merak konusu oldu.

Kaynaklar, konuyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bizzat Devlet Denetleme Kurulu’nu harekete geçirerek olayın çok yönlü soruşturulmasını istediler. Kaynaklar, sürecin sonunda site sakinlerinin yeniden mağdur olmasını istemedikleri için olayın şeffaf şekilde araştırılmasının gerekliliğine vurgu yaptılar.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ SAHTE BELGE HAZIRLADI

Sarıyer Maslak’ta 1 ada 135 parsel üzerinde 109 bin metrekarelik alanda kurulan Mashattan Sitesiyle ilgili, Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğü’nün daha önceden 10 adet sahte iskan belgesi hazırladığı mülkiye müfettişi ve Adli Tıp Kurumu incelemesi sonucu ortaya çıkmıştı.

Eski CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Hüseyin Sağ ve bazı sakinlerin, 2017 yılında “Mashattan” konutlarıyla ilgili “yapı kullanma izin-iskân belgesi” hakkında yaptıkları suç duyurusundan sonra dönemin Şişli Belediye Başkanlığı İmar Komisyonu Başkanı Cemil Vasken Barın ve kontrol mühendisi Faruk Akar, “Kamu Görevlisinin Resmi Belgede Sahteciliği” suçundan yargılanmışlardı.

SAHTE İSKANA 6 AY HAPİS

Davaya konu iddianamede Adli Tıp Kurumu’nun, “Şüphelilerin belediye kayıtlarında olmayan 10 adet iskân belgesini kendileri imzalayıp diğer imzaların başkaları tarafından atılması neticesinde sahte oluşturulan iskân belgelerini düzenledikleri, böylece atılı suçu işledikleri tüm evrak kapsamında anlaşılmıştır” ifadeleri yer almıştı. İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Cemil Vasken Barın’ın “suça karşı kastının olmadığı” gerekçesiyle beraatına, Faruk Akar’ın resmi belgede “görevi kötüye kullanma” suçundan 6 ay hapis cezası vererek, iyi hali göz önünde bulundurup hapis cezası 5 aya indirilip hükmün açıklanması geri bıraktı.

10 ADET ISLAK İMZALI SAHTE BELGE

Karara itiraz üzerine, Sarıyer Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden 21 Temmuz tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderilen yazıda 10 adet ıslak imzalı iskân belgesinin soruşturma kapsamında yollandığı ancak bugüne kadar ilçe belediyesine bilgilendirme yapılmadığı ve belgelerin iade edilmediği belirtildi.

SARIYER, DAHA ÖNCE BELGELERİ KABUL ETMEDİ

Yazıda, ilçe belediyesine gönderilen Mülkiye Başmüfettişi’nin inceleme raporunun sonuç bölümü de yer aldı. Hazırlanan raporun sonuç bölümünde, “Şişli Belediyesi’nin düzenlenen Yapı Kullanma İzin Belgeleri’nin mevzuata uygun düzenlenmediği, mevzuata uygun düzenlenmemesi ve belgeleri düzenleyenler hakkında mahkeme sürecinin devam etmesi nedeni ile bu belgelerin Sarıyer Belediyesi’nce geçerli adledilmediği, mevzuata uygun düzenlenmeyen yapı kullanma izin belgelerinin iptal edilmesi, kazanılmış haklar da göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesi gerektiği kanaat ve sonucuna varılmıştır” ifadeleri yer aldı. Yazının sonunda ilgili inceleme raporu doğrultusunda gereğinin yapılarak sonucunun valiliğe gönderilmesi istendiği belirtildi ve yürütülen soruşturma kapsamında yollanan 10 adet iskân belgesinin iadesi istendi.

TIKLA, SAYFA SAYFA OKU!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.